7,5 εκ. ευρώ για κατασκευή αντλιοστασίου στον Μέγα ποταμό


Δόθηκε η έγκριση συμβασιοποίησης από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα στον Άξονα 4 «Προστασία Περιβάλλοντος και Ποιότητα Ζωής», έργου με τίτλο: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΜΕΓΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ Α4», προϋπολογισμού 7.475.000,00 Ευρώ.

Ειδικότερα, υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας η προέγκριση συμβασιοποίησης, της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας προς τον Φορέα Υλοποίησης του έργου , που είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Φορέας Λειτουργίας του έργου είναι ο ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) Θεσσαλίας.

Το ποσό της προς υπογραφή Σύμβασης είναι 4.270.508,14 ευρώ και μετά την παραπάνω έγκριση, αρχίζουν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι διαδικασίες για την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης και την υλοποίηση του έργου. Η ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. έγινε στις 20/2/2013 .

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Με την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού έργου λύνεται ένα χρόνιο και μείζον πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου, συνολικού πληθυσμού 2.784 κατοίκων καθώς και όλης της ευρύτερης αγροτικής περιφέρειας. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό έργο υποδομής, που αναμένεται να έχει άμεσα αποτελέσματα και στην τοπική κοινωνία, καθώς εξασφαλίζει την αντιπλημμυρική θωράκιση και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής».

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή αντλιοστασίου Α4 με ικανότητα 20,0 μ3/δλ. και επιπλέον εφεδρεία 6,5 μ3/δλ.

Το Αντλιοστάσιο Α4 τοποθετείται στη θέση όπου συναντάται το δεξιό ανάχωμα του ποταμού Πηνειού με το αριστερό του ποταμού Μέγα. Η έξοδος της αριστερής παρατάφρου προς τον ποταμό Πηνειό γίνεται με τρίδυμο οχετό 3,0 X 3,0 μ. που διασταυρώνεται με το δεξιό ανάχωμα του ποταμού Πηνειού.

Το αντλιοστάσιο αποτελείται από δύο ορόφους και περιλαμβάνει τον θάλαμο αναρρόφησης των αντλιών, τον χώρο που τοποθετούνται οι πίνακες υψηλής και χαμηλής τάσεως, γραφείο του προσωπικού, χώρους υγιεινής και αποθήκη.

Ο θάλαμος καταθλίψεως βρίσκεται σε απόσταση 5 μ. από το κτίριο του αντλιοστασίου στο βόρειο μέρος. Στο θάλαμο αυτό καταλήγουν οι αγωγοί καταθλίψεως του Αντλιοστασίου, που είναι εφοδιασμένοι με βαλβίδες αντεπιστροφής.

Στόχος του έργου είναι η προστασία των πεδινών περιοχών των τοπικών κοινοτήτων Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου από το συχνό φαινόμενο των ανεπιθύμητων υπερχειλίσεων και πλημμυρών του ποταμού «Μέγα». Ιδιαίτερα, ο οικισμός της Μαραθέας βρίσκεται σε μεγάλο τμήμα κάτω από την Ανώτατη Στάθμη Ύδατος (ΑΣΥ) της ροής του ποταμού «Μέγα», με συνέπεια να επηρεάζεται άμεσα από τις κατακλύσεις του ποταμού σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων

Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου συνολικού πληθυσμού 2.784 κατοίκων και της αγροτικής περιφέρειας των παραπάνω οικισμών.

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίασαν το έργο της ΙΡΑ στη Διοίκηση της Περιφέρειας
Επόμενο άρθρο 680.000 ευρώ οφειλή προς το Δημόσιο από 2 επιχειρηματίες της Καρδίτσας