8 Μάρτη 1857 / 2013 – Οι αγρότισσες έχουν τη δική τους θέση στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα


Η Αγρότισσα είναι διαχρονικά δεμένη με το αγροτικό ζήτημα που δημιουργήθηκε στα μετεπαναστατικά χρόνια με τις καταπατήσεις των «Εθνικών γαιών» από τους γνωστούς επιτήδειους και με την συμβολή, πάντα, των κυβερνήσεων.

Η γυναίκα της υπαίθρου είναι παρούσα πάντα στους αγώνες της αγροτιάς για μια χούφτα χώμα, για μια καλύτερη ανθρώπινη ζωή. Παρούσα στην μάχη της σοδειάς, στη ΓΗ του Κιλελέρ, στο 40’, στην Εθνική Αντίσταση.

Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα της αγροτιάς οξύνονται με γρήγορους ρυθμούς και δραματικές συνέπειες. Αιτία όλων αυτών είναι η γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκάστοτε Ελληνικών κυβερνήσεων.

Με τα μέτρα της ΚΑΠ, της ΕΕ, το κόστος παραγωγής αυξάνει διαρκώς ενώ , μειώνονται οι τιμές πώλησης των περισσοτέρων αγροτικών προϊόντων στους Εμπόρους και μεσάζοντες, για να καταλήξουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση.

Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Η μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια, που ήταν ένα από τα σοβαρότερα αιτήματα των αγροτών στις πρόσφατες  κινητοποιήσεις , ακόμα και αν γίνει θα έχει μικρό αντίκρισμα, αφού η έλλειψη ρευστότητας στους αγρότες και η απαίτηση των πολυεθνικών αγροεφοδίων για άμεση καταβολή και εξόφληση  οδηγεί τους μικρούς , ακόμα και τους μεσαίους αγρότες, σε πλήρη αδυναμία να αγοράσουν τα αναγκαία για την συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας.

Η ασφάλιση στον ΟΓΑ είναι πιο αλμυρή για το 2013, ενώ μειώνουν συντάξεις και κόβουν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις. Καλούνται λοιπόν να πληρώσουν από 26,1% μέχρι και 74,61% περισσότερο σε ετήσια βάση.

Οι αγρότισσες βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση τις αντιαγροτικές πολιτικές εξαιτίας της κοινωνικής τους θέσης. Τα οικονομικά προβλήματα φέρνουν συνολικά περαιτέρω επιδείνωση της θέσης τους. Συνοδεύονται δε και από την ερήμωση των χωρίων που αδειάζουν και γερνούν. Τα σπίτια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η πρόνοια για τους ηλικιωμένους ή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες , ήταν πάντα υποτυπώδεις τώρα είναι ανύπαρκτη. Οι προκαταλήψεις και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις αναπαράγονται σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας.

Οι γυναίκες αγρότισσες έχουν όμως την δύναμη να σπάσουν τις αλυσίδες του φόβου τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοί που τις εκμεταλλεύονται έχουν συμφέρον από την απομόνωσή τους και την παραίτησή τους .

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας τις καλεί να πάρουν την τύχη στα χέρια τους .  Να γνωρίσουν το ριζοσπαστικό, να πάρουν μέρος στους αγώνες , να ενισχύσουν τις γραμμές του, να παλέψουν μαζί για τα ψωμί και τα τριαντάφυλλα. « Επειδή πεινάνε οι ψυχές και όχι το σώμα μόνο..»

ΨΩΜΙ και ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ήταν το σύνθημα των εργατιών που διαδήλωσαν τον Μάρτη του 1912 στην Νέα Υόρκη.

Έλα μαζί μας να τιμήσουμε την

8 Μάρτη  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την

Παρασκευή 6μ.μ στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Έλα μαζί μας στην επίθεση που δεχόμαστε να απαντήσουμε με ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΝΤΙΝΑ ΜΠΑΤΗ

Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο «Το Εθνικό Μέτωπο τίμησε την αγροτική εξέγερση του 1910»
Επόμενο άρθρο Πρωτότυπη και επιτυχημένη η παιδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ματαράγκα