Να αλλάξει στάση σε ότι αφορά τη διαχείριση της καύσιμης ξυλείας για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, καλεί το Δασαρχείο Καρδίτσας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος. Ο κ Τσιάκος επισημαίνει πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων από κατοίκους ορεινών περιοχών, πως από την πλευρά του Δασαρχείου Καρδίτσας, γίνεται μια άνευ προηγουμένου, τυπολατρική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που καθορίζουν το τρόπο με τον οποίο μπορούν να κόβουν ξυλεία, που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών. Όπως αναφέρουν οι διαμαρτυρόμενοι, ξερά κομμάτια ξύλου, τα οποία έχουν εδώ και χρόνια σπάσει και ουσιαστικά σαπίζουν στο δάσος, δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τη θέρμανση τους, αφού η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι δαιδαλώδης και γραφειοκρατική, χωρίς να παράγει αποτέλεσμα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ζητά να τηρηθούν οι ουσιαστικές διατάξεις και διαδικασίες προστασίας του δάσους, καθώς είναι οι μοναδικές που οδηγούν στη ομαλή συμβίωση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, με το φυσικό τους περιβάλλον. Η τυπική εφαρμογή διατάξεων που δεν λαμβάνουν υπ όψιν τους της ουσιαστική προστασία του δάσους, αλλά απλά εκπληρώνουν στόχους της γραφειοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οδηγεί κατοίκους ορεινών περιοχών να χαρακτηρίζονται παραβάτες.
«Ένα ξερό ξύλο ή ένα δέντρο που έπεσε από το περυσινό βαρύ χειμώνα στο έδαφος και σαπίζει, θα πρέπει οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα να το ξηλεύουν και να το αξιοποιούν στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης.
Για το λόγο αυτά ζητά από τη αρμόδια υπηρεσία να διεκπεραιώνει με σοβαρότητα και σύνεση το βασικό της ρόλο, που είναι η προστασία του δασικού μας πλούτου, αλλά συγχρόνως να λαμβάνει υπ όψιν της και τον παράγοντα άνθρωπο.
Να επανεξεταστεί η διάταξη για την κοπή δέντρων
στα πεδινά τμήματα των ποταμών
Επιπλέον ο Αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει και τα εξής:
Πέρυσι το χειμώνα κινδυνέψαμε να υποστούμε τεράστιες καταστροφές από τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα η Περ. Ενότητα Καρδίτσας και οι Δήμοι, να δίνουν επί ημέρες σκληρή μάχη με τη στάθμη των ποταμών, ώστε να μην πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές.
Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ποταμοί και παραπόταμοι που διασχίζουν το πεδινό κομμάτι της Καρδίτσας, έχουν να καθαριστούν πάνω από δύο δεκαετίες.
Βέβαια πέρυσι και φέτος η Περ. Ενότητα Καρδίτσας διέθεσε πάνω από 200.000 ευρώ για να καθαριστούν κάποια τμήματα ποταμών , όμως αυτό δεν αρκεί καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά χιλιόμετρα ακαθάριστου δικτύου.
Εκτιμούμε ότι με μια ένα καλό συντονισμό και αν υπήρχε η σχετική άδεια από το Δασαρχείο Καρδίτσας, τα ποτάμια θα μπορούσαν να καθαριστούν μέσα σε ένα – δύο χρόνια από ιδιώτες, οι οποίοι κάτω από την επίβλεψη του Δασαρχείου και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών όπως η ΔΕΒ, θα καθάριζαν τις κοίτες των ποταμών και των παραποτάμων από τα μεγάλα δέντρα, τα οποία θα αξιοποιούσαν είτε για καύσιμη ξυλεία, είτε για άλλους σκοπούς. Θα πετυχαίναμε έτσι και πόρους να εξοικονομήσουμε και τα πλημμυρικά φαινόμενα να μειώσουμε, αλλά και εισόδημα να δώσουμε σε κάποιες οικογένειες. Όμως και αυτή η πρόταση προσκρούει στις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αξίζει να δοκιμάσουμε να αφήσουμε στην άκρη τους τύπους και να μπούμε στην ουσία των πραγμάτων έχοντας πάντα ως αποκλειστικό γνώμονα μας την ουσιαστική προστασία του δάσους.