Ειδήσεις

Α. Σκόνδρα: Η επιστολική ψήφος αίρει εμπόδια και αδικίες


«Το να ψηφίζουν, εντός και εκτός Ελλάδας, με επιστολική ψήφο, από τον τόπο κατοικίας ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας, οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι μια σωστή,δίκαιη, λογική και δημοκρατική απόφαση. Φέρνει ακόμα πιο κοντά την ομογένεια με την μητέρα – Ελλάδα, ενισχύοντας μια σχέση, που είναι εθνικά κεφαλαιώδης.» ανέφερε η Βουλευτής, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, από το βήμα της Βουλής στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

Συνέχισε δε, λέγοντας:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώνει τους Έλληνες και προσπαθείαδιάλειπτα για την εξάλειψη, των ανισοτήτων μεταξύ τους. Κάθε πρακτική, που δημιουργεί πολίτες διαφορετικών κατηγοριών,είναι αντίθετη προς τις θέσεις και τα πιστεύω μας. Για αυτό και εν γένει, η νομοθέτηση μας συσπειρώνει στοιχεία, που όχι μόνο συνάδουν με τις αρχές και τις επιταγές του Συντάγματος, αλλά βασίζονται σε ανθρωποκεντρικές πολιτικές.

 

Το δικαίωμα ψήφου, λοιπόν, για κάθε Έλληνα πολίτη, είναι κατοχυρωμένο, αναφαίρετο και, όπως είναι γνωστό, το Σύνταγμα το προστατεύει ρητά. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, κατά βάση έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει την εκλογική νομοθεσία, σε σχέση με την δυνατότητα ψήφου των συμπολιτών μας, που την ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών ή σε περίπτωση εθνικού δημοψηφίσματος, αδυνατούν να μεταβούν στο εκλογικό τους τμήμα για να ψηφίσουν.

 

Μεριμνά για άτομα με προβλήματα κινητικότητας, για υπερήλικες, αλλά και για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται μακριά, εντός και εκτός Ελλάδος. Σε συνδυασμό με το τονν. 5044/2023, το πρώτο νομοσχέδιο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, με το οποίο ήραμε τα εμπόδια σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό, το παρόν εισάγει μια εμβληματική μεταρρύθμιση ιστορικής και εθνικής σημασίας. Καθιερώνει για πρώτη φορά στη χώρα μας,την δυνατότητα συμμετοχής σε εκλογική διαδικασία, μέσω επιστολικής ψήφου. Μιας πρακτικής, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε χώρες του εξωτερικού, ως μέσο αντιμετώπισης των ποσοστών αποχής, αλλά και ως μέσο τήρησης και ενίσχυσης της καθολικότητας της ψήφου.

 

Το να ψηφίζουν, εντός και εκτός Ελλάδας, με επιστολική, από τον τόπο κατοικίας ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας, οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι μια σωστή, λογική και δημοκρατική απόφαση. Αποκαθιστά δε, μια αδικία, που υφίστανται επί δεκαετίες, εκατοντάδες χιλιάδες ομοεθνείςμας, που αδυνατούσαν να συμμετέχουν στα εκλογικά δρώμενα της χώρας, για πρακτικούς λόγους.

 

Πρώτον, φέρνει ακόμα πιο κοντά την ομογένεια με το μητροπολιτικό κέντρο, ενισχύοντας έτσι μια σχέση, που είναι εθνικά κεφαλαιώδης. Άλλωστε, τα ζητήματα των Αποδήμων Ελλήνων, αναδεικνύονται και επιλύονταιαπό την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πολύσυγκροτημένο τρόπο. Χαρακτηριστικό είναι, ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες εκκινούν από προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και αποτελούν παράγωγα, γνήσιου εθνικού ενδιαφέροντος.

 

Συνεπώς, κάθε προσπάθεια αναγωγής τους, σε ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης, αποβαίνουν άκαρπες, καθώς πρόκειται για εθνικά θέματα, που απορρέουν από το Σύνταγμα της πατρίδας μας, αλλά και από το κοινοτικό δίκαιο. Τα θέματα που είναι εθνικά κεφαλαιώδη, είναι ευκόλως εννοούμενο, ότι δεν θα έπρεπε να συνδέονται με θέσεις μικροπολιτικής και κομματικών συσχετισμών. Αντίθετα, τα θέματα αυτά ακουμπούν στην σχέση της Ελλάδας με την ομογένεια, η οποία είναι μια πραγματικά σημαντική σχέση που πρέπει να ενισχύσουμε με κάθε θεσμικό μέσο.

 

Η επαφή με την ομογένεια,πέρα από τους δεσμούς και την αλληλεξάρτηση, είναι και μία μεγάλη ευκαιρία να μεταφέρουμε τα μηνύματα της πατρίδας μας, η οποία αποδεδειγμένα καταγράφειτις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων ετών, αλλά και να ακούσουμε τον παλμό των συμπατριωτών μας ανά τον κόσμο, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού, στις χώρες όπου διαμένουν.

 

Δεύτερον, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν ξεκάθαρο στόχο, να μειώσουν τα πραγματικά αποθαρρυντικά ποσοστά της αποχής στην χώρα μας, ειδικά στις Ευρωεκλογές. Διότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο αλλάζει θετικά την εικόνα της χώρας στην ΕΕ και γενικότερα στο εξωτερικό, οφείλει να ενισχύσει ουσιαστικά, την αλλαγή της πεποίθησης των Ελλήνων συμπολιτών μας, σχετικά με την σημασία συμμετοχής τους στις εκλογές, για τους εκπροσώπους μας στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν θεσμό βαρύνουσας σημασίας, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τα κράτη – μέλη, ίσης και σε ορισμένα ζητήματα μεγαλύτερης σημασίας, από αυτές που λαμβάνονται στα εθνικά κοινοβούλια.

 

Δεδομένου ότι τα αριθμητικά στοιχεία της αποχής στις Ευρωεκλογές – περίπου 30% μείωση τα τελευταία 30 χρόνια –  δεν τιμούν την χώρα μας, η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο, για αύξηση της συμμετοχής, και όσον αφορά ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων, αλλά και για όσους δεν συμμετείχαν για οικονομικούς και άλλους λόγους.

 

Τί όμως στην πραγματικότητα εγγυάται η επιστολική ψήφος;

Ορίζει την δυνατότητα του εκλογέα, να ασκήσει χωρίς περιορισμούς το εκλογικό του

δικαίωμα, είτε εντός είτε εκτός επικρατείας και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, καθώς ειδικά γιατις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, δεν θαδημιουργηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.

 

Με το παρόν νομοσχέδιοεπιχειρείται, με τα τεχνολογικά μέσα και την πολιτική βούληση, να δώσει μια σύγχρονη οπτική, στο δικαίωμα του εκλέγειν, εξαλείφοντας πρακτικά ζητήματα και αποκαθιστώντας αδικίες και θεσμικές παραλείψεις, με ηθικές προεκτάσεις.

 

Από εδώ και εμπρός, θα μπορούν να ψηφίζουν όλοι. Και το σημαντικότερο, να μετέχουν στις αποφάσεις, που ορίζουν το εθνικό συμφέρουν. Γιατί δεν δικαιούμαστε να βλέπουμε όλα τα θέματα από κομματική σκοπιά, όσο κι αν κάποιοι παριστάνουν, ότι είναι περισσότερο πατριώτες από κάποιους άλλους.

 

Ο πατριωτισμός, η αγάπη για την πατρίδα και τους συνέλληνες, αποδεικνύεται με ουσιαστική νομοθέτηση και κυρίως την εφαρμογή αυτής, ώστε πραγματικά ν’ αποκαθίστανται οι όποιες ανισότητες. Και φυσικά, όχι μόνο, σε ότι έχει να κάνει με εκλογές, αλλά και για όλα τα κοινωνικά και εθνικά θέματα.»

Προηγούμενο άρθρο ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Οι εκπαιδευτικοί είναι παιδαγωγοί και όχι παιδονόμοι
Επόμενο άρθρο Εξόφληση αποζημιώσεων 2022