Ειδήσεις

ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας: Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ


Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καρδίτσας απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα του Ν. Καρδίτσας, στο Συλλαλητήριο που αποφάσισε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αφορμή τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, και ώρα 6:00 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Κυρίαρχο αίτημα θα είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας.
Η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας εξανεμίζει τον μισθό τους και τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός μεν για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια και την απομείωση των μισθών των εργαζομένων, αφετέρου δε για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, αλλά μόνο περικοπές που έφτασαν στο 40%, στα χρόνια των μνημονίων, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους.
Κι ενώ η χώρα, υποτίθεται ότι βγήκε από τα μνημόνια, εδώ και τέσσερα χρόνια, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα τους στοχοποιεί, στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού.
Στοχοποιεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που στα 2,5 τελευταία χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι αυτοί που κρατούν τη χώρα όρθια.
•Οι συνάδελφοί μας υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές) έχουν ήδη τριάντα νεκρούς, από την πανδημία, χωρίς καν αυτοί να αναγνωρίζονται ως εργατικό ατύχημα.
•Οι εκπαιδευτικοί με την τηλεκπαίδευση, με δικά τους μέσα, και χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία κράτησαν ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία.
•Οι υπάλληλοι των Δήμων, των Υπουργείων, του ΕΦΚΑ, των οργανισμών, των φορέων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η σημερινή Κυβέρνηση, τα τρία τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, όχι μόνο περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργεί και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τον Νόμο 4808/21, τον γνωστό νόμο Χατζηδάκη κατάργησε έναν εμβληματικό νόμο, τον Ν. 1264/82, τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του Νόμου για τα εργασιακά όλες οι απεργίες, από το Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, πράγμα πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα, από τη μεταπολίτευση και μετά.
Γι΄αυτό η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση με τα νομοθετήματά της κατεδαφίζει τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Υγεία, Παιδεία και κοινωνική ασφάλιση.
•Ο κ. Χατζηδάκης, πέρα από τον αντεργατικό νόμο ιδιωτικοποίησε πλήρως την επικουρική ασφάλιση καθώς και τον μεγαλύτερο οργανισμό του Δημοσίου, τον ΕΦΚΑ, φέρνοντας ιδιώτες γενικούς διευθυντές και διευθυντές με αμοιβές 8.000ευρώ τον μήνα (τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια) δήθεν για να εκδίδουν γρήγορα τις συντάξεις, ενώ ο πραγματικός στόχος είναι να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο οργανισμός και να βολευτούν τα «δικά τους» παιδιά.
•Στον τομέα της Υγείας οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένες κατά 822 εκ. ευρώ και οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές τεράστιες.
•Στην Παιδεία η κ. Κεραμέως με τα νομοθετήματά της έφερε την εκπαίδευση 50 χρόνια πίσω στο αυταρχικό και γραφειοκρατικό σχολείο της δεκαετίας του ’70.
•Παρόμοια νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί ή είναι σε διαβούλευση για τους Δήμους, το περιβάλλον, τις ιδιωτικοποιήσεις φορέων και οργανισμών κτλ.
Πέρα, όμως, από τα αντιλαϊκά νομοθετήματα που η Κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή,εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή.Πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστικά στελέχη σύρονται στα δικαστήρια, προκειμένου να καμφθεί κάθε είδους αντίδραση στην πολιτική τους, ενώ τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων τις αντιμετωπίζει με ΜΑΤ και χημικά.
Η φετινή συγκέντρωση στη ΔΕΘ έχει ως κεντρικό της αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς μας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης.
Η συγκέντρωση στη ΔΕΘ, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 12% είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.
Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:
•Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού
•Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
•Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
•Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
•Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
•Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
•Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
•Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
•Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
•Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
•Όχι στην αύξηση των ετών συνταξιοδότησης.
Καλούνται τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να ενημερώσουν τους εργαζόμενους που ανήκουν στη δύναμή τους για την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καρδίτσας για την διευκόλυνση της μετακίνησης των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη θα ναυλώσει λεωφορείο και τα έξοδα θα καλυφθούν από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. η αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει στις 10:00 π.μ. το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 από το εμπορικό κέντρο.

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου (Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου/ 8-9-10 Σεπτεμβρίου)
Επόμενο άρθρο Γιώργος Ηλ. Τσιτσιμπής: Τα «βαφτίσια» στην εκπαίδευση