Ειδήσεις

Αφιερωμένη στη μνήμη του Μάριου Σαρακατσιάνου η 7η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού


Αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου μουσικού Μάριου Σαρακατσιάνου θα είναι η 7η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και ώρα 21:00, στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και τον Δήμο Καρδίτσας.

Έπειτα από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, ο πολύ πετυχημένος θεσμός της Γιορτής Δημοτικού Τραγουδιού επιστρέφει δυναμικά.

Η Γιορτή γίνεται με αφορμή την έναρξη της νέας χορευτικής χρονιάς για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη τους να ανταμώσουν όλοι μαζί, να ανταλλάξουν απόψεις και να διασκεδάσουν.

Όλο αυτό το εγχείρημα, άλλωστε, αποτελούσε και δική τους ανάγκη και έτσι με πολύτιμη στήριξή τους και συμμετοχή έγινε πράξη.

Παράλληλα, είναι μια καλή ευκαιρία και για τον κάθε Καρδιτσιώτη να έρθει και να διασκεδάσει αφού η είσοδος είναι ελεύθερη για όλο τον κόσμο.

Φέτος, η διοργάνωση θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον μουσικό Μάριο Σαρακατσιάνο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο τον Ιούλιο του 2020, σε ηλικία μόλις 32 ετών, ως μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου του.

Ο Μάριος Σαρακατσιάνος ήταν ένας ακούραστος εργάτης του πολιτισμού και της παράδοσης. Υπήρξε καθηγητής μουσικής, ερμηνευτής παραδοσιακών, δημοτικών, λαϊκών τραγουδιών, γνώστης των μυστικών των παραδοσιακών οργάνων και όχι μόνο, δεξιοτέχνης λαουτιέρης, μαέστρος σε παραδοσιακές χορωδίες φορέων και συλλόγων, ενώ διατηρούσε με τους συνεργάτες του τη σχολή «Μελωδία» στη Λάρισα.

Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε στενά και με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις της, όπως τα Καραϊσκάκεια, όπως και με πολλούς άλλους φορείς και Συλλόγους της περιοχής και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία.

Αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο, που έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα του πολιτισμού, θα τιμήσει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

Αμέσως μετά το αφιέρωμα, θα ακολουθήσει γλέντι με τη συμμετοχή αξιόλογων μουσικών του τόπου μας που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Η Διοίκηση της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων καλεί όλους τους Συλλόγους – μέλη της, όλα τα χορευτικά του Νομού, όλους τους χοροδιδασκάλους τους όπως και όλους τους Καρδιτσιώτες, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να περάσουν μία ευχάριστη βραδιά.

 

Ποιος ήταν ο Μάριος Σαρακατσιάνος

Γεννήθηκε στη Λάρισα το Μάϊο του 1988 και από την ηλικία των επτά  χρόνων ασχολήθηκε με την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική. Ήταν μαθητής του μουσικού γυμνασίου-λυκείου Λάρισας. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής έχοντας ειδικότητα στο λαούτο, κατοχυρώνοντας μέσω των σπουδών, την απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια και κατάρτιση για την ιδιότητα του δασκάλου. Μαθήτευσε δίπλα στον μεγαλύτερο λαουτιέρη της Ελλάδας Χρήστο Ζώτο. Εκτός από το πτυχίο τριτοβάθμιου ιδρύματος, ήταν κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής μουσικής με άριστα, καθώς και Πτυχίου Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής (Fuga). Υπήρξε εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια της Ελλάδος και του εξωτερικού με θέμα την παραδοσιακή μουσική, το λαούτο και το παραδοσιακό τραγούδι. Ήταν από τους πιο δραστήριους μουσικούς στην περιοχή της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις και παραστάσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τη λαϊκή παράδοση και πολιτισμό. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές όπως: Δύο λαούτα μια φωνή, Των αγγέλων το κρασί, Παραδοσιακά τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, Η ξενιτιά σε χαίρεται κι εγώ έχω τον καημό σου κ.α.

 

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Τριαντόπουλος: 5,8 εκατ. ευρώ ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Επόμενο άρθρο Το Ινστιτούτο Ξύλου Επίπλου & Ξύλινης Συσκευασίας στη Βόρεια Ιταλία