Ειδήσεις

Το Ινστιτούτο Ξύλου Επίπλου & Ξύλινης Συσκευασίας στη Βόρεια Ιταλία


Το Ινστιτούτο Ξύλου Επίπλου & Ξύλινης Συσκευασίας μαζί με το Εργαστήριο Τεχνολογίας & Ποιοτικού Ελέγχου Επίπλων και Ξυλοκατασκευών του τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βόρεια Ιταλία σε δύο βιομηχανίες και στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο.

Δεκαέξι συμμετέχοντες, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και καθηγητές επισκέφτηκαν για τρεις μέρες από 25 έως και 28 Σεπτεμβρίου 2022 εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο της ξύλινης δομικής κατασκευής με σύγχρονα υλικά βασισμένα στο ξύλο. Πιο συγκεκριμένα την εταιρεία Rothoblaas η οποία παράγει και εμπορεύεται προϊόντα που έχουν να κάνουν  με μεταλλικούς συνδέσμους, βίδες, μεμβράνες προστασίας, στεγανωτικά και ηχομονωτικά όπως και μέσα προστασίας εξειδικευμένα  για ξύλινες δομικές κατασκευές. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που μεταφέρθηκε στους συμμετέχοντες έδειξε την εξέλιξη που υπάρχει στην κεντρική Ευρώπη στο αντικείμενο της τεχνολογίας πάνω στα ξύλινα σπίτια. Σύγχρονες αυτοματοποιημένες αποθήκες και τμήμα έρευνας & ανάπτυξης το οποίο συνεχώς λανσάρει νέα καινοτόμα προϊόντα τα οποία εξελίσσουν τις κατασκευές, έδειξαν το πόσο δημοφιλές υλικό είναι το ξύλο για κατασκευές σπιτιών.

Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην εταιρεία XLAMDOLOMITI η οποία όχι μόνο κατασκευάζει ξύλινα δομικά υλικά (CLT–CrossLaminatedTimber) αλλά αναλαμβάνει συνολικά τέτοιες κατασκευές, από τον σχεδιασμό – στατικά κτιρίου, παραγωγή δομικών στοιχείων και τοποθέτηση – εγκατάσταση στον τελικό χώρο.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η επίσκεψή στο Πανεπιστήμιο του Τρέντοστο οποίο το τμήμα των μηχανικών δουλεύει στενά με τις βιομηχανίες της περιοχής για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων που παράγουν οι εταιρείες αλλά και συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξη της ξύλινης δομικής κατασκευής συνολικά.Η συμπεριφορά του ξύλου σε σεισμό και η αντοχή του στη φωτιά αποδεικνύουν την καταλληλόλητα του υλικού αυτού για κατασκευή πολυκατοικιών και στη χώρα μας.

Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν και η δυναμική του ξύλου σαν πολλά υποσχόμενο δομικό στοιχείο είναι το βασικό χαρακτηριστικό που δείχνει την αποδοχή του υλικού αυτού σε όλο τον κόσμο.

Εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εταιρεία Rothoblaasη οποία στηρίζει κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας του τμήματος Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα τον κ. Σπύρο Μητσάκο υπεύθυνο της εταιρείας για Ελλάδα & Κύπρο.

 

Προηγούμενο άρθρο Αφιερωμένη στη μνήμη του Μάριου Σαρακατσιάνου η 7η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού
Επόμενο άρθρο Εκπαιδευτική δράση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού