Ειδήσεις

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους


Δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και τόνισε: «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», φράση που επανέλαβε δύο φορές.
«Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε ο Βασίλης Κικίλιας διευκρινίζοντας ότι χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία.

Μέτρα δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους
1. Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν 
2. Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα – Στα 10 ευρώ το κόστος
3. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα
4. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν

  1. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζειποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι
    6. Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρουςόπου υπάρχει συνάθροιση

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο self test την εβδομάδα τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος και θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους φοιτητές, θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου / εβδομάδα που θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή η οποία θα ανέρχεται σε 10 ευρώ.

Θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστήμιων.

Γήπεδα και γυμναστήρια

Μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες θα επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στα στα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα θα γίνεται με βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Την ίδια στιγμή μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες αλλά και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ώρες θα μπορούν να εισέρχονται στα κλειστά γυμναστήρια. Επίσης θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Μπλόκο στα δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές

Ένα από τα αντικίνητρα για τους μη εμβολιασμένους που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας είναι ότι πλέον δεν θα μπορούν να επισκεφθούν δημόσιες δομές για να κάνουν δωρεάν rapid test.

Αυτό σημαίνει ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου που θα ισχύουν τα νέα μέτρα, όσοι δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο θα χρειαστεί να πληρώνουν από την τσέπη τους. Η τιμή του rapid test καθορίζεται πλέον στα 10 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο υπουργός Υγείας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι εκδικητικά, αλλά στόχο έχουν να πείσουν τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους και να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.

Προηγούμενο άρθρο Αστέριος Βασιλάκος: Σιωπή και καθυστέρηση στην αποκατάσταση ζημιών Ιανού στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλης της Καρδίτσας