Ειδήσεις

Αγνοήθηκε η γνώμη των κατοίκων, φορέων και της Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά την πρόθεση κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου


Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Αργιθέας της Καρδίτσας, έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής τους, όσον αφορά την προωθούμενη κατασκευή του έργου «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Αυλακίου» στην κοιλάδα του Αχελώου ποταμού, ισχύος 83,60 MW.

Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι πρόκειται για ένα υδροηλεκτρικό φράγμα ύψους περίπου 90 μέτρων στην περιοχή Αυλακίου – Μεσόπυργου, στην ονομαζόμενηΚοιλάδα Αχελώου που η έκβασή του επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων του ΔήμουΑργιθέαςΠ.Ε.ΚαρδίτσαςκαιΔ.Ε.ΤετραφυλλίαςτουΔήμουΓ.ΚαραϊσκάκηΠ.Ε.Άρτας.

Καταγγέλλουν οι ως άνω ότι αγνοήθηκε η γνώμη των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και της Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά την πρόθεση κατασκευής του συγκεκριμένου φράγματος στην περιοχή τους και ζητούν εξηγήσεις για τη διαδικασία έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Θεωρούν οι ως άνω ότι η περιοχή τους, μιαπεριοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενταγμένη στο δίκτυο «NATURA 2000», έχει ήδηυποστεί σημαντική οικολογική και περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού κατά το μήκος τουποταμούΑχελώουέχουνήδηκατασκευαστείέξι(6)φράγματα.

Τονίζουν επίσης ότι στην ευρύτερη περιοχή τους κατασκευάζεται το φράγμα της Συκιάς, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αλλά και λίγο πριν από αυτό το φράγμα της Μεσοχώρας, που είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει επίσης ως υδροηλεκτρικό έργο.

Ζητούν οι ως άνω από την Πολιτεία αφενός να σκύψει πάνω στα προβλήματα που εξέθεσαν οι τοπικοί παράγοντες για το συγκεκριμένο φράγμα και να εγγυηθεί τις κατάλληλες λύσεις και αφετέρου να εξασφαλίσει τα ανάλογα ανταλλάγματα που δικαιούνται οι κάτοικοι της περιοχής.

Τονίζουν δε ότι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής δεν έχουν ενημερωθεί καν με τι ποσό θα αποζημιωθεί το κάθε στρέμμα, τα δένδρα, και τα σπίτια τους για να κατασκευαστεί το φράγμα.

Μας ενημέρωσαν επίσης ότι η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την προστασία και ανάδειξη της κοιλάδας του Αχελώου κατέθεσε προσφυγή κατά της σχετικής απόφασης για την κατασκευή του φράγματος.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να ενεργήσετε καταλλήλως, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να δοθούν στους κατοίκους του Δήμου Αργιθέας Π.Ε. Καρδίτσας και Δ.Ε. Τετραφυλλίας του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Π.Ε. Άρτας οι απαραίτητες εξηγήσεις, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή τους η πρόθεση κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Αυλακίου;
  2. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες παρεμβάσεων, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Δήμου Αργιθέας Π.Ε. Καρδίτσας και Δ.Ε. Τετραφυλλίας του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Π.Ε. Άρτας, για το ύψος των σχετικών αποζημιώσεων στις περιούσιες που πρόκειται να καταστραφούν για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Αυλακίου;

 

Προηγούμενο άρθρο Διανομή προϊόντων στις οικογένειες του ΚΕΑ-TEBA από το Δήμο Καρδίτσας και τους Δήμους-εταίρους
Επόμενο άρθρο Η Αττική μελισσοκομική εταιρεία Αργυρός Χορηγός του ΑΣΚ