Ειδήσεις

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη κατ΄ επιταγή της κοινωνίας – Γράφει η βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Ασημίνα Σκόνδρα


«Με ενσυναίσθηση και στη βάση, της δίκαιης απονομής της δικαιοσύνης, οι παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,αποδεικνύουν ότι νοιαζόμαστε και για τα δικαιώματα του θύματος, διότι μέχρι σήμερα, το βάρος έπεφτε στα δικαιώματα αυτών που κατηγορούνταν. Μέχρι σήμερα υπήρχε χαλάρωση στις ποινές, που δημιουργούσε πλαίσιο ατιμωρησίας. Διότι οι ποινές δεν αρκεί να επιβάλλονται, πρέπει και να εκτελούνται.», είπε από το βήμα της Βουλής, η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, κατά την ομιλία της στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων, η κ Σκόνδρα τόνισε:

«Πιστή στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, φέρνει το παρόν νομοσχέδιο,κατ΄ επιταγή της ελληνικής κοινωνίας, που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πρόκειται για μια ουσιώδη τροποποίηση, η οποία, με τις αλλαγές της, όχι μόνο θα επαναπροσδιορίσει την σχέση εμπιστοσύνης, του πολίτη προς τον θεσμό, αλλά θα συμβάλει και στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας, στηναύξηση της αίσθησης ασφάλειας των ελλήνων πολιτών, αλλά και στην επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης.

Πως όμως θα επιτευχθεί αυτό;Μέσω της πραγματικής έκτισης της ποινής, του απόλυτου περιορισμού των αναβολών και άλλων διατάξεων. Μέχρι πρότινος, ο κανόνας ήταν η αναστολή της ποινής, για τα περισσότερα πλημμελήματα, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το αίσθημα ανομίας και ατιμωρησίας, για όσους διέπρατταν ακόμη και σοβαρά αδικήματα.

Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ιδιαίτερη αύξηση των ποινών, προβλέπει ωστόσο την πραγματική έκτισή τους.Δεν στρέφεται κατά των δικαιωμάτων, αυτών που κατηγορούνται, αλλά, με οπτική ενσυναίσθησης και στη βάση, της δίκαιης απονομής της δικαιοσύνης, το παρόν αποδεικνύει, ότι νοιαζόμαστε και για τα δικαιώματα του θύματος, τα οποία ομολογουμένως, είχε συντριπτικά αγνοήσει η επονείδιστη τροποποίηση του Π.Κ. το 2019, από την Κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ., με κραυγαλέο παράδειγμα, την υποβίβαση από κακούργημα σε πλημμέλημα, για τουβιασμού ανηλίκου.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις τότε, εκτός από την σκανδαλώδη επιβολή τους, έγινανπροκλητικότατα, με ταχύτητα φωτός, και ανορθόδοξες πρακτικέςπου άγγιζαν τα όρια της αντισυνταγματικότητας. Φανταστείτε ότι η τότε Κυβέρνηση Τσίπρα, καθυστέρησε την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών του 2019, για να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα. Πέρασε 1000 άρθρα σε μια συνεδρίασηκαι άλλαξε δολίως διάταξη νόμου,ώστε να μετατραπεί η δωροδοκία, από κακούργημα σε πλημμέλημα.Ένεκα δε αυτών των αλλαγών υπήρξαν δεκάδεςεκκρεμείς δίκες, που με την εφαρμογή αυτών των διατάξεων αρχειοθετήθηκαν.

Για να ακριβολογούμε λοιπόν,το νομοσχέδιο έρχεται να αποκαταστήσει το περί κοινού δικαίου αίσθημα, που βίαια κατακρήμνισε, ο ποινικός κώδικας που έφερε στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Ιουνίου του 2019. Την ημέρα δηλαδή που κανονικά ο Αλ. Τσίπρας, όπως είχε δηλώσει, θα πήγαινε στονΠρόεδρο της Δημοκρατίας, για να ζητήσει εθνικές εκλογές. Στις 6 Ιουνίου, με την τότε αντιπολίτευση της Ν.Δ. ν’ απέχει από τοκοινοβουλευτικό έργο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

 

Συνεπώς, η επαναφορά στην προ ΣΥΡΙΖΑ κατάσταση, όχι μόνο θεωρείται επιβεβλημένη, αλλά έρχεται επί της ουσίας, ν’ ανατρέψει τις βασικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του 2019, που εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερακαι να δυσχεραίνουν, το συνολικό έργο της δικαιοσύνης.

Θα ήθελα να τονίσωότι το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει την επιβεβλημένη ανάγκη, για αυστηρότερη αντιμετώπιση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και έρχεται να προστεθείστις πολλές άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στον Ποινικό Κώδικα, στην αναδιοργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, στον νέο οργανικό νόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο, στον κώδικα δικαστικών υπαλλήλων, στην αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

Εσείς κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης,είστε αντίθετοι στην τιμωρίατων αξιόποινων πράξεων και στην πραγματική εκτέλεση των ποινών, που αυτές επιφέρουν; Οι ποινές δεν αρκεί να επιβάλλονται, πρέπει και να εκτελούνται!

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένα πλαίσιο τέτοιας χαλάρωσής τους, που δημιουργούσε την αίσθηση σε όσους δικάζονταν, ότι θα καταδικαστούν μεν, αλλά σύντομα θα βρεθούν και πάλι ελεύθεροι.Έτσι είδαμε την εγκληματικότητα, την ενδοοικογενειακή βία, την βία στα γήπεδα καθώς και τα εγκλήματα κατά ανηλίκων, αλλά ακόμα και τους εμπρησμούς, να αυξάνονται, χωρίς ουσιαστικά να τιμωρούνται οι υπαίτιοι,αφού οι ποινές αποδεικνύονταν πλασματικές.

Είναι απαίτηση της κοινωνίας, η διαμόρφωση συνεκτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και όχι μόνο!Η θέσπιση κανόνων δικαίου, είναι μια δυναμική διαδικασία και κανείς δεν μπορεί να παραγκωνίσει την ανάγκη,  για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και καταστολής της βίας και της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Κι αν εσείς της αντιπολίτευσης,κατορθώσατεόταν κυβερνούσατε, να αφήσετε χώρο στην ανομία και την ατιμωρησία, εμείς σήμερα το αλλάζουμε!

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην αντιμετώπιση εγκλημάτων με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, όπως αυτό του εμπρησμού των δασών, που στο εξής ειδικά, όταν υπάρχει δόλος, προβλέπεται να δημεύεται η περιουσία του εμπρηστή και τα πρόστιμα φθάνουν τις 200.000 ευρώ. Διαφωνείτε με την απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής, για το αδίκημα του εμπρησμού;

Τονίζω ακόμη, ότι με το παρόν θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη, η ποινική ευθύνη των νομικών προσώπων, σε περιπτώσεις αδικημάτων και δωροδοκίας. Έτσι ενισχύεται η διαφάνεια , ενώ η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται στα διεθνή συμβατικά κείμενα.

Τί γίνεται δηλαδή στην πράξη;Οι εταιρίες που δωροδοκούν, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, θα έρχονται αντιμέτωπες με ποινικές ευθύνες, που έως τώρα έφεραν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που τις εκπροσωπούσαν.Τώρα λοιπόν οι εταιρείες επιτέλους έρχονται αντιμέτωπες με αληθινά πρόστιμα εκατομμυρίων.

Θεωρώ επίσης σημαντική, την πρόβλεψη προστίμων για τους δικομανείς και όσους υποβάλλουν αβάσιμες μηνύσεις. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές, όπου διαπιστωθεί δόλος και κακοδικία, με στόχο, είτε φυσικό πρόσωπο ή δημόσιο λειτουργό ή επιχείρηση, ή αιρετό. Γιατί πράγματι, πολλοί συμπολίτες μας, έχουν υποφέρει από τέτοιες αβάσιμές κατηγορίες.

Επίσης,  με τον σημερινό νόμο, τελειώνουν οι ατέρμονες αναβολές στην απόδοση της δικαιοσύνης, επιτυγχάνεται η μείωση της ανασφάλειας στην κοινωνία, αλλά και της μικροεγκληματικότητας. Οι παρεμβάσεις στονΠοινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ανταποκρίνονται στις αλλαγές, που συντελούνται στον ιστό της κοινωνίας μας και διέπονται, από την κατανόηση τωνσύγχρονων αναγκών των συμπολιτών μας.

 

Προηγούμενο άρθρο 1η Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρδίτσας: Στις 28 Φλεβάρη θα είμαστε στην κεντρική πλατεία