Ειδήσεις

ΑλλΑΓή_στην_ΠΡάΞΗ: Με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και μόνο – Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου


Η διπλή εκλογική μάχη των Εθνικών εκλογών ολοκληρώθηκε και είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματά της, προκάλεσαν τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Τα μηνύματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, είτε συμφωνούμε με αυτά είτε και όχι, ήταν ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις ακόμη και εάν κάποια από αυτά παρερμηνεύθηκαν από τα επιτελεία των κομμάτων. Η απόλυτη ρευστοποίηση του προοδευτικού χώρου, η επαναφοράτης ακροδεξιάς με διαφορετικό προσωπείο και η εδραίωση της συντηρητικής παράταξης,είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που αναδείχτηκαν την επόμενη μέρα. Οι προσεχείς όμως αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό και οι τοπικές κοινωνίες καλούνται αυτή τη φορά, να επιλέξουν με διαφορετικά κριτήρια τους τοπικούς άρχοντες. Το λόγο τώρα επιβάλλεται να έχουν τα πρόσωπα, το πρόγραμμα και οι ικανότητες αφήνοντας στο περιθώριο τους κομματικούς μηχανισμούς και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η αυτοδιοίκηση ως αμεσοδημοκρατική μορφή εξουσίας, έχει την πιο ευθεία σχέση με την κοινωνία από οποιαδήποτε άλλη μορφή διοίκησης, και ως εκ τούτου οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά στην καθημερινότητα του πολίτη, καλούμενη να δώσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα που τον ταλανίζουν.  Το σημείο αναφοράς επιβάλλεται να είναι ο πολίτης καιη ανάδειξη του ρόλου του με τη συμμετοχή στα κοινά, ώστε να αναδειχθούν  νέες δυνάμειςκαθολικά ανεξάρτητες από κομματικούς μηχανισμούς, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού. Βέβαια, δεδομένης της σημερινής κρίσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και της συνολικής απαξίωσής του στη συνείδηση του πολίτη, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η συγκρότηση ανεξάρτητων προοδευτικών κινήσεων χωρίς κομματική ηγεμονία,  που θα στηρίζονται στην αυτενέργεια των πολιτών με κύριο γνώμονα επιλογής την αξιοσύνη και την ικανότητα των προσώπων. Εξάλλου ο χώρος της αυτοδιοίκησης προσφέρεται για την επίτευξη μιας ευρύτερης συναίνεσης και ανάδειξης νέων προσωπικοτήτων, που μπορούν να συνδιαμορφώσουν στη βάση μιας ρεαλιστικής προγραμματικής συμφωνίας καινοτόμες και ριζοσπαστικές προτάσεις για τη λειτουργία του θεσμού.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και δυσαρέσκειες που παράγονται από την εμμονή και την εμπάθεια ορισμένων πρώην στελεχών της αυτοδιοίκησης, δεν τροφοδοτούν πλέον τον προοδευτικό χώρο αλλά ενισχύουν την σημερινή Δημοτική αρχή. Δεν μπορεί στο παρασκήνιο και με μικροπολιτικές μεθοδεύσεις, να λαμβάνονται αποφάσεις από κλειστές ομάδες με ιδιοτελή κίνητρα. Οι εποχές έχουν αλλάξει και απαιτούν ανθρώπους με τεχνογνωσία και όραμα. Αυτή είναι η δυναμική και η ροπή που παίρνουν τα πράγματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ας σταματήσουν λοιπόν οι παραγοντισμοί και ας εργαστούμε συλλογικά, για την ανάπτυξη της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων.

 

Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου, πρ. Αντιδημάρχου και υποψ. Δημάρχου Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Παλαμά
Επόμενο άρθρο Δασική διάταξη για τα μελισσοσμήνη