Ειδήσεις

Δασική διάταξη για τα μελισσοσμήνη


Από το Δασαρχείο Καρδίτσας γίνεται γνωστό πως επιτρέπεται: Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις δημόσιες και μη, μετά από τη λήψη όλων των πυροσβεστικών μέτρων, σχετική ενημέρωση του Δασαρχείου, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών σε περιπτώσεις ιδιωτικών δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Για μόνιμη μελισσοκομική εγκατάσταση ισχύουν οι διατάξεις περί κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

Απαγορεύεται:

  1. Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών α)επί των αντιπυρικών ζωνών και β) σε απόσταση μικρότερη των εικοσι πέντε (25) μέτρων από το κατάστρωμα όλων των δημοσίων δρόμων, (Εθνικών, Επαρχιακών, Δημοτικών, Αγροτικών,Δασικών) εκτός αν αυτά είναι περιφραγμένα με τοίχο, σανίδωμα ή πυκνό φυσικό ή τεχνητό φράκτη ύψους δύο τουλάχιστον μέτρων.
  2. Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε απόσταση μικρότερη των τριάντα (30) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός αν τις περιφράξουν με ειδικό πλέγμα ύψους δύο μέτρων τουλάχιστον .
  3. Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών επί σημασμένων ορειβατικών μονοπατιών, ποδηλατικών και ειδικών αγροτουριστικών διαδρομών.
  4. Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε καλλιεργημένες εκτάσεις ή σε αγρούς που βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.
  5. Η εγκατάσταση μελισσοσμηνών σε απόσταση μικρότερη των (30) τριάντα μέτρων από δασικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις υλοτομικές εργασίες (εργοτάξια κλπ), φύλαξη και πυροπροστασία (πυροφυλάκεια-υδατοδεξαμενές-Πυροσβεστικούς σταθμούς-θέσεις στάθμευσης πυροσβεστικών οχημάτων τους καλοκαιρινούς μήνες κλπ…), καθώς και από Εξωκλήσσια, Ιερές Μονές, Ορεινά καταφύγια, θέσεις θέας, πηγές και βρύσες, ή άλλες εγκαταστάσεις ορεινού τουρισμού.
  6. Το κάπνισμα μελισσών με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων του 11 της υπ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1923/Β/2021) και του 7 σχετικού.
  7. Η χρήση εύλεκτων υλών (ελαστικά αυτοκινήτων) για την τοποθέτηση των κυψελών, εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300μέτρων από αυτές.

Όλοι οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό τους σε μια εκ των κυψελών και τα ίδια στοιχεία σε μια πλαστικοποιημένη πινακίδα (Α4) κρεμασμένη από δέντρο ή θάμνο εμπρός και εγγύς από τις κυψέλες, σε ασφαλή απόσταση από αυτές.

Συστήνεται στους μελισσοκόμους, ειδικά σε περιόδους ανομβρίας, να τοποθετούν ποτίστρες για παροχή νερού στις μέλισσες.

Οι παραβάτες των ανωτέρω και εκείνοι κατόπιν εντολής των οποίων ενεργούν, θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Η τήρηση των ανωτέρω ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, στους αναγνωρισμένους Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων και γενικά σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

Η παρούσα ισχύει από την δημοσίευσή της και μέχρι αντικαταστάσεώς της.

 

Προηγούμενο άρθρο ΑλλΑΓή_στην_ΠΡάΞΗ: Με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και μόνο - Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου
Επόμενο άρθρο Σχολεία Επιχειρηματικότητας της ΜΟΚΕ ΠΘ