Ειδήσεις

Άμεσες εκτιμήσεις, γρήγορες αποζημιώσεις στο 100% για την παραγωγή και το κεφάλαιο στους γεωργοκτηνοτρόφους


Η πρόσφατη χαλαζόπτωση και ο ισχυρός άνεμος στην περιοχή του Παλαμά, των Φαρσάλων και του Δαμασίου, προκάλεσαν για 3η συνεχή χρονιά, τεράστιες ζημιές σε πάνω από 20.000 στρέμματα διαφόρων αγροτικών καλλιεργειών, σε γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σπίτια, οδηγώντας εκατοντάδες γεωργοκτηνοτρόφους σε απόγνωση, αφού προηγουμένως πολλοί απ’ αυτούς είχαν χτυπηθεί και από τον ΙΑΝΟ και τον σεισμό.

Με περίσσιο θράσος βουλευτές και άλλα στελέχη της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνούν σήμερα ή κυβέρνησαν χθες, τρέχουν δια της φυσικής παρουσίας ή με δηλώσεις στον τύπο, να δηλώσουν την «συμπαράστασή» τους στους γεωργοκτηνοτρόφους, που οι κυβερνήσεις τους άφησαν απροστάτευτους από τα καιρικά φαινόμενα, αφού δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα και έργα προστασίας από το χαλάζι, τους παγετούς, τις πλημμύρες, το καύσωνα, τους σεισμούς και όλα τα φυσικά φαινόμενα.

Αυτοί που χρόνια τώρα αρνούνται στην πράξη να υλοποιήσουν το δίκαιο αίτημα των αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών, του ΚΚΕ και των εκλεγμένων του με την Λαική Συσπείρωση στην Περιφέρεια και στους Δήμους, για την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται έγκαιρα για το 100% της ζημιάς τους οι γεωργοκτηνοτρόφοι, όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στη ζημιά στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τις εγκαταστάσεις τους και όχι να παίρνουν αποζημιώσεις-ψίχουλα, μετά από 1,2 και 3 χρόνια.

Αυτοί που τα κόμματά τους ως κυβερνήσεις, οδηγούν σε οικονομική κατάρρευση τον ΕΛΓΑ, αφού εδώ και μια δεκαετία δεν δίνουν την κρατική επιχορήγηση στο ταμείο του ΕΛΓΑ, που (υπο)λειτουργεί μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, προσπαθώντας έτσι να τον απαξιώσουν και να τον ιδιωτικοποιήσουν.

Να τελειώνει πια η υποκρισία και η κοροϊδία. Δεν μπορεί κανείς να πατά σε δυο βάρκες. Δεν μπορεί βουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχοι, άλλα στελέχη της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται δήθεν συμπαραστάτες των αγροτών που χτυπιούνται από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη υποστηρικτές μέχρι τα μπούνια αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει:

Να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις, να είναι δίκαιες και να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς

Να αποζημιωθούν γρήγορα οι γεωργοκτηνοτρόφοι στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, τόσο στην παραγωγή, όσο και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους.

Να υπάρχει από την κυβέρνηση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τους αγρότες που υπέστησαν καθολική ζημιά και για όσους δεν μπόρεσαν να μαζέψουν την παραγωγή τους, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών με ευθύνη της απαράδεκτης καθυστέρησης της κυβέρνησης να υπογράψει έγκαιρα την ΚΥΑ και να επιτρέψει την είσοδο εργατών γης στη χώρα μας.

Άμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.

Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.ά.

Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να μπορούν να καλύψουν έγκαιρα όλες τις ανάγκες.

Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Απαιτούμε και παλεύουμε για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Να δοθούν όλα τα χρήματα που όφειλαν οι κυβερνήσεις να δώσουν στον ΕΛΓΑ και δεν το έκαναν από το 2011.

Να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση και το ΕΛΓΑ, στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα.

 

Προηγούμενο άρθρο Οδηγός προστασίας των καρπουζιών από τις ασθένειες της εποχής
Επόμενο άρθρο Επτά οικίσκοι σε σεισμόπληκτες οικογένειες της Θεσσαλίας