Ειδήσεις

Αναφορά για Υπερβολική καθυστέρηση γιατρού σε ραντεβού – Ανοιχτή επιστολή του Σωκράτη Βασιλάκου


Την Παρασκευή 13-1-23 ώρα 10.30, είχα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Καρδίτσας, με χειρούργο γιατρό, τον οποίο χάριν συντομίας θα τον αποκαλούμε κύριο Τ* και ο οποίος προσήλθε στο ιατρείο με καθυστέρηση τουλάχιστον μισής ώρας.  Αφού είδε την περίπτωσή μου, με έκλεισε ραντεβού για την επόμενη Παρασκευή 20-1-23 ώρα 11.30, στο σηπτικό τμήμα, προκειμένου να γίνει μικρή χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση ενός σπίλου). Στο νέο μου ραντεβού, της 20-1-23 ήμουν έξω από το σηπτικό τμήμα από τις 11.25 ώρα και περίμενα. Ώρα 12.45 δεν υπήρχε ούτε ψυχή, απολύτως κανένας ασθενής, σε όλα τα εξωτερικά ιατρεία του διαδρόμου. Μόνος μου περίμενα τον χειρούργο κ. Τ. Απογοητευμένος και αποκαμωμένος στο περίμενε, ώρα 12.50 ενημερώνω την αρμόδια νοσοκόμα κ. Ρ ότι «δεν μπορώ να περιμένω άλλο καθότι έχω κάποιες εργασίες στην πόλη και θα φύγω. Η κ. Ρ μου λέει περίμενε να τον τηλεφωνήσω. Μιλάει μαζί του και κλείνοντας μου λέει: «Πάμε δίπλα στο σηπτικό και έρχεται. Μου λέει να ετοιμαστώ, βγάζω επανωφόρι και πουκάμισο και περίμενα με τη φανέλα για 15 λεπτά και ο γιατρός κ. Τ πουθενά να φανεί. Μη μπορώντας να περιμένω άλλο, ντύθηκα και λέω στη νοσοκόμα κ. Ρ ότι φεύγω.

Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα από την κ. Ρ, ότι ο γιατρός κ. Τ ήταν στα επείγοντα περιστατικά γι αυτό άργησε και μόλις εγώ έφυγα αυτός ήρθε!!!. Ήρθε; Και αναρωτιέμαι:  όσο εγώ περίμενα ο κ. Τ, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη και δεν όφειλε να μας ενημερώσει για την όποια καθυστέρησή του; Αλήθεια, πόσο ακόμη έπρεπε να περιμένει ένας ασθενής;

Να αναφέρω με την ευκαιρία ότι η δικαιολογία για τις συχνές  καθυστερήσεις των γιατρών  με το «ήμουν στα επείγοντα ή είχα επισκεπτήριο στους ασθενείς» είναι γνωστή σε μένα και πιστεύω στους περισσότερους, εδώ και 30 χρόνια από τότε δηλαδή που άρχισα να επισκέπτομαι τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.

Περιμένοντας μιάμιση ώρα και κάτι, αισθάνθηκα απαξίωση, περιφρόνηση και έλλειψη ελάχιστου σεβασμού προς την ηλικία μου αφού διανύω το 80ο έτος. Γι αυτό σκέφτηκα να ενεργήσω  σαν πολίτης όπως μας δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες και όχι σαν φιλήσυχος και υποτακτικός πολίτης όπως θέλει το κυρίαρχο σύστημα. Θεωρώ, ότι με την παρούσα επιστολή,κάνω αυτό που με αναλογεί. Πιστεύω ότι αν οι περισσότεροι πολίτες έκαναν αυτό που τους αναλογεί και έπαιρναν θέση σε παρόμοια περιστατικά, που δυστυχώς καθημερινά μας κατακλύζουν, η κοινωνία μας θα ήταν καλύτερη.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η υπολειτουργία και του Νοσοκομείου Καρδίτσας που κατά κύριο λόγο οφείλεται στις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαπενταετίας, αφού όπως όλα δείχνουν έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία προς την ιδιωτικοποίηση και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν θα πρέπει να δικαιολογεί και συμπεριφορές ανάλογες με την παραπάνω αναφερόμενη. Σε κάθε περίπτωση ο κάθε γιατρός οφείλει να ενημερώνει τις νοσοκόμες του εξωτερικού ιατρείου, για τον εκτιμώμενο χρόνο της καθυστέρησής του (που συμβαίνει συχνά και δεν γνωρίζουμε αν είναι δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη) και εκείνες με τη σειρά τους, τους ασθενείς που είναι σε αναμονή.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με ευθύνη του κράτους απινιδωτές σε όλους τους χώρους άθλησης
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Παρασκευή 27/1