Ειδήσεις

Με ευθύνη του κράτους απινιδωτές σε όλους τους χώρους άθλησης


Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του θέματος, έγκρισης χορήγησης 4 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, για την κάλυψη αναγκών της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας (25/1/23), ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Tσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

«Θα συμφωνήσουμε στην παραχώρηση των 4 απινιδωτών για τις ανάγκες της Π.Ε Μαγνησίας, όμως η διάθεσή τους δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά και χωρίς την εκπαίδευση υγειονομικών ή άλλων ανθρώπων για την σωστή χρήση τους.

Ο άδικος χαμός του 20χρονου ποδοσφαιριστή στο Μαυρομάτι Καρδίτσας, στην οικογένεια του οποίου εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας, αναδεικνύει την έλλειψη απινιδωτών και εκπαιδευμένων υγειονομικών που θα τους χρησιμοποιούν, στα γήπεδα και άλλους χώρους άθλησης ερασιτεχνικών ομάδων, αλλά και ουσιαστικής ιατρικής πρόληψης και ελέγχου που αφορά τις εξετάσεις των αθλητών με ευθύνη του κράτους.

Τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αδυνατούν να καλύψουν το κόστος, εξοπλισμού, ιατρικής κάλυψης, όπως και για τις λεγόμενες τυπικές εξετάσεις (πόσο μάλλον για τις εξειδικευμένες) εξαιτίας της απουσίας κρατικού σχεδιασμού και μέριμνας, ενώ στις ΠΑΕ δίνεται πακτωλός χρημάτων.

Η Λαική Συσπείρωση θεωρεί ότι η προστασία της υγείας των αθλητών, όπως και όλου του λαού, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική.

Με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, πρέπει να λειτουργήσουν υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό (αθλίατρος, φυσικοθεραπευτής, κ.ά.) με τα αντίστοιχα υποστηρικτικά εργαστήρια, για τη συστηματική – περιοδική προληπτική παρακολούθηση της υγείας των αθλητών, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων στα γήπεδα, στους χώρους άθλησης, στο σχολείο, στις σχολές, στα γυμναστήρια, καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών και γενικά των νέων σε θέματα φυσικής αγωγής.

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αθλούμενων όπως:

  • Με ευθύνη του κράτους να τοποθετηθούν απινιδωτές σε όλους τους χώρους άθλησης με εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού για να τους χρησιμοποιήσει.
  • Να μη διεξάγεται καμία αθλητική δραστηριότητα, χωρίς την παρουσία γιατρού σε αθλητικά κέντρα και σχολεία με κρατική ευθύνη.
  • Δωρεάν προαθλητικός έλεγχος και παρακολούθηση για όλους τους αθλούμενους από τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ. Καθιέρωση με κρατική ευθύνη της κάρτας υγείας του μαθητή και αθλητή, με δωρεάν εξετάσεις ανά 3 μήνες».
Προηγούμενο άρθρο Που απαιτούνται αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Αναφορά για Υπερβολική καθυστέρηση γιατρού σε ραντεβού - Ανοιχτή επιστολή του Σωκράτη Βασιλάκου