Ειδήσεις

Ανάγκη εκπαίδευσης φορέων και πολιτών στη χρήση απινιδωτών


Την αναγκαιότητα των πρώτων βοηθειών και ειδικότερα της εκπαίδευσης όσων το δυνατόν περισσότερων φορέων και πολιτών στη χρήση των απινιδωτών τονίζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας και ο Τομέας ΕΚΑΒ.

Με αφορμή τον θάνατο του 20χρονου ποδοσφαιριστή, οι δύο φορείς συγκάλεσαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, σχετική σύσκεψη ώστε να συζητήσουν το σοβαρό αυτό ζήτημα και να βρουν τρόπους για να φανούν ακόμα πιο χρήσιμοι στην τοπική κοινωνία.

Λίγο νωρίτερα, παραχώρησαν, στα γραφεία τους, σχετικής συνέντευξη τύπου.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αριστοτέλης Σπάνιας τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εικοσάχρονου ποδοσφαιριστή όπως και στη μεγάλη αθλητική οικογένεια. Το γεγονός αυτό μας θλίβει και μας ταρακουνά.

Πρέπει να βρούμε ορισμένα πράγματα να βοηθήσουμε και να τηρηθούν οι κανόνες. Δεν ξέρει κανείς αν υπήρχε εκεί απινιδωτής ή γιατρός αν θα ζούσε. Θα μειώνονταν όμως οι πιθανότητες.

Όλοι εμείς, έχουμε, τουλάχιστον από το 2011, κάνει δωρεά απινιδωτή στο Κλειστό Γυμναστήριο, ενώ κάναμε σεμινάρια σε όλους τους Δήμους.

Το ΕΚΑΒ έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια εκπαίδευσης φορέων κάνοντας -3-4 εκπαιδεύσεις κάθε εβδομάδα. 8 ΜΕ 10 άτομα ασχολούνται με αυτό. Θα πρέπει να εκπαιδευτούν τουλάχιστον δυο άτομα από κάθε ομάδα, στη χρήση του απινιδωτή.

Θέλουμε να πιέσουμε τους φορείς ώστε να εξασφαλίσουμε απινιδωτές και όπου αλλού χρειάζεται. Το είχαμε στο πρόγραμμα και τώρα θα το επισπεύσουμε.

Είμαστε κάθετοι στο ότι θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα, γιατρός και απινιδωτής»

Ο Υπεύθυνος Τμήματος ΕΚΑΒ Καρδίτσας κ. Κρόκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε όλη τη διάθεση να εκπαιδεύσουμε όλους τους φορείς. Όποιος μπορεί να βοηθήσεις, καλώς να το κάνει».

Ήδη, οι δύο φορείς έχουν κυκλοφορήσει και σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια για τις πρώτες βοήθειες και χρήσιμες συμβουλές.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Καρδίτσας κ. Τίκας καθώς επίσης και άλλα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας.

 

Που υπάρχουν απινιδωτές στην Καρδίτσα

Να υπενθυμίσουμε ότι απινιδωτές στην πόλη της Καρδίτσας είναι τοποθετημένοι στα εξής σημεία:

  1. Δημαρχείο 2ος όροφος
  2. Πυροσβεστική υπηρεσία
  3. Κεντρική Πλατεία στην πιάτσα Τaxi
  4. Πλατεία Δ. Λάππα στο cafe Gallery
  5. Παυσίλυπο στο αναψυκτήριο
  6. Κεντρική Πλατεία Alfa bank
  7. Παλαιό κλειστό γυμναστήριο
  8. Νέο κλειστό Γυμναστήριο

9.Ερυθρός Σταυρός, αίθριο λαϊκής αγοράς

  1. Περιφέρεια Θεσσαλίας
  2. Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας

Τι είναι οι απινιδωτές

Οι απινιδωτές είναι για ενήλικες,  αυτόματοι, ασφαλείς  και φυσικά χρησιμοποιούνται από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους πολίτες και μπορούν να σώζουν  ανθρώπινες  ζωές . Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας θα γίνουν  εκπαιδευτικά σεμινάρια με τη συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας, του Ιατρικού συλλόγου και του Ερυθρού Σταυρού. Σχετικά θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ενημέρωσης των πολιτών.

Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία σε συνεργασία με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ. Οι απινιδωτές χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Στους χειροκίνητους και τους αυτόματους. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης. Σύμφωνα με τα σύγχρονα στατιστικά η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) που αντιμετωπίζεται με απινίδωση και αναζωογόνηση στα πρώτα 3-5 λεπτά έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75% ενώ είναι σημαντική η κατανόηση πως κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%. Οι παραπάνω πληροφορίες αποδεικνύουν στην σπουδαιότητα ύπαρξης των απινιδωτών σε πολυσύχναστα μέρη όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια, γήπεδα, σχολεία κλπ.

 

Προηγούμενο άρθρο Δημοπρατείται το αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια-Ορφανά
Επόμενο άρθρο Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος άγει τα Ονομαστήριά του