Ειδήσεις

Δημοπρατείται το αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια-Ορφανά


Ξεκινούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι διαδικασίες δημοπράτησης για την κατασκευή -μέσω ΣΔΙΤ- του υπόγειου αρδευτικού δικτύου Υπέρεια – Ορφανά. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 87 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με την ολοκλήρωση του θα φτάσει τα 150 εκατομμύρια.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη και ενημερώθηκε για την υπογραφή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, με το οποίο θα αρδευτούν 74.500 στρέμματα και θα ωφεληθούν 3730 αρδευτές. Ένα έργο που αλλάζει τα δεδομένα άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας- Φαρσάλων, μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα, βελτιώνει την ποιότητα του νερού, οδηγεί στη σωστή διαχείριση των υδάτων και σε εξοικονόμηση πόρων» δήλωσε ο Κ. Αγοραστός.

Στη συνάντηση  ανακοινώθηκε η επαναδημοπράτηση των αρδευτικών δικτύων της Π.Ε. Τρικάλων, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η πρώτη δημοπράτηση απέβη άκαρπη. Στις  8 Μαρτίου 2023 θα ανοίξουν οι προσφορές των ενδιαφερομένων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδιάζει και υλοποιεί κι άλλα σημαντικά έργα άρδευσης, τα οποία συζητήθηκαν στη συνάντηση Αγοραστού-Παπαγιαννίδη, όπως είναι το φράγμα Νεοχωρίτη, το φράγμα Μπελμά στην Αγιά (μαζί με τα δίκτυα άρδευσης), το φράγμα Πουρνάρι- Αμπελάκια (Λιβαδότοπος), συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων (στο οποίο έχει ενταχθεί η μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα και υπάρχει ανάδοχος). Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η μελέτη αρδευτικών δικτύων στο φράγμα Ληθαίου, για να δρομολογηθεί η ένταξη του στο νέο ΠΑΑ.  Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε την  ένταξη κι άλλων σημαντικών αρδευτικών έργων, όπως είναι τα φράγματα Μουζακίου, Πύλης, Γριζάνου, Αχλαδοχωρίου, Δελερίων, και Αγιονερίου.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του δημάρχου Μουζακίου Θ. Στάθη με το Δ.Σ. του Αρχαιολογικού Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου Γόμφοι
Επόμενο άρθρο Ανάγκη εκπαίδευσης φορέων και πολιτών στη χρήση απινιδωτών