Ειδήσεις

Ανακαινίζονται Παθολογική και Ορθοπεδική, εκσυγχρονίζεται το ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Καρδίτσας


Για την πορεία των έργων αναβάθμισης του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καρδίτσας όπως επίσης και της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας Παλαμά και Μουζακίου μίλησε ο Υποδιοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Σταύρος Παπαγεωργίου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8FM).

O κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα αυτά τα έργα, και όχι μόνο, μιλώντας αποκλειστικά, το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Κέντρο Υγείας Παλαμά

Ξεκινώντας με τις εργασίες για την πλήρη επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Παλαμά, το οποίο υπέστη σημαντικές ζημιές από τη θεομηνία Daniel, ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ δήλωσε:

«Η Τεχνική Υπηρεσία έχει κάνει έναν έλεγχο. Βέβαια, τώρα έχει μεταφερθεί από το Κλειστό Γυμναστήριο του Παλαμά στο κτίριο «Μέλαθρον», σε συνεργασία με το Δήμο Παλαμά, και εκεί έχει εγκατασταθεί προσωρινά.

Ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η Υπηρεσία της ΥΠΕ καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να τακτοποιηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτό το ζήτημα.

Θέλω να πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τακτοποιηθεί».

 

Κέντρο Υγείας Μουζακίου

Αναφορικά με την πορεία των εργασιών για την ανέγερση του νέου Κέντρου Υγείας Μουζακίου, που είχε καταστραφεί από τη θεομηνία Ιανός, ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε τα εξής:

«Θεωρώ ότι βρίσκεται στη φάση του τελικού σχεδίου. Τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία. Και θα μεταφερθεί και από το παλιό Κέντρο Υγείας όλος ο εξοπλισμός συν τον καινούργιο που θα προμηθευτούμε και θα έχουμε ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας στη δυτική πλευρά του Νομού».

 

Έργα αναβάθμισης του Νοσοκομείου

Συνεχίζοντας με τα έργα αναβάθμισης του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καρδίτσας, ο Υποδιοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας τόνισε τα ακόλουθα:

«Σε συνεργασία πάντα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η ανακαίνιση των ΤΕΠ. Ένα έργο το οποίο θα αλλάξει ριζικά τη μορφή των ΤΕΠ το επόμενο διάστημα.

Ήδη, η δημοπρασία έχει γίνει και τώρα είμαστε στην αξιολόγηση των προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οπότε, το ένα έργο, το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό, θα είναι ένα σύγχρονο ΤΕΠ που θα αλλάξει την εικόνα του Νοσοκομείου.

Γιατί, όπως γνωρίζετε, τα ΤΕΠ είναι η πρώτη επαφή του πολίτη με το Νοσοκομείο.

Το δεύτερο έργο που έχει ενταχθεί αφορά την ανακαίνιση της Παθολογικής και της Ορθοπεδικής Κλινικής. Με ένα ποσό περίπου 550.000 ευρώ, θα ανακαινιστεί τόσο η Παθολογική όσο και μία από τις πιο επιβαρυμένες Κλινικές σε επίπεδο Νοσοκομείου.

Για το έργο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία του διαγωνισμού. Θα έχουμε τελευταία ημέρα προσφορών την 16η Νοεμβρίου και μετά θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των προσφορών και θέλω να πιστεύω ότι από τη νέα χρονιά θα έχουν δρομολογηθεί, θα έχουν ξεκινήσει αυτά τα έργα.

Παράλληλα, έχουμε και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης που έχει ενταχθεί και ήδη η Διοίκηση του Νοσοκομείου θεωρώ ότι τρέχει πολύ γρήγορα το έργο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να δημοπρατηθεί και αυτό το έργο προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτά είναι τρία σημαντικά έργα. Υπάρχουν και άλλα έργα αλλά αυτή τη στιγμή είναι μόνο τα κτιριακά. Έχουμε και άλλα στο μέλλον και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

Η αναβάθμιση των ΤΕΠ, οι Κλινικές  καθώς και η διαμόρφωση κόμβου που θα γίνει έξω από το Νοσοκομείο θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του Νοσοκομείου.

Δηλαδή, για τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό, ένα σύγχρονο Νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, με τον εξοπλισμό που έχουμε πάρει πέρυσι και πρόπερσι θεωρώ ότι αν χρειαστεί κάτι, και με το καινούργιο ΕΣΠΑ, θα ολοκληρώσουμε και από ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Αλλά ταυτόχρονα θα γίνουν παρεμβάσεις και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου επί συγκεκριμένων θεμάτων».

 

Κινητά κλιμάκια στήριξης των πληγέντων

Ερωτηθείς, στην πορεία της συνέντευξης, για τη συγκρότηση και λειτουργία ειδικών κινητών μονάδων-κλιμακίων με σκοπό τη διερεύνηση και κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των πληγέντων από τη θεομηνία Daniel και τον ρόλο τους, ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι:

«Από την πρώτη μέρα των πλημμυρών, με εντολή του Υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου ήρθαν κλιμάκια από διάφορες αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες οι οποίες έχουν ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς ώστε να συνδράμουν και να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς μας.

Όλο αυτό το διάστημα, από τις 4 του μηνός μέχρι και τις 27 του μηνός,, βοηθούσαν αυτά τα κλιμάκια και όργωσαν όλα τα χωριά της περιφέρειάς μας. Όχι μόνο της Καρδίτσας αλλά και των Τρικάλων και της Λάρισας και του Βόλου.

Δεύτερον, μετά τις  27 του μηνός βγήκε η απόφαση του Υπουργού ο οποίος συστήνει έξι κλιμάκια τα οποία αποτελούνται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, από ειδικότητα νοσηλευτή και ό,τιδήποτε άλλο.

Αυτά τα κλιμάκια τα οποία τώρα είναι ένα στην Ερμού στα Τρίκαλα, ένα του Συνειρμού στην Καρδίτσα, δύο στο Βόλο, ένα της ΕΠΑΨΥ και της ΘΕΨΥΠΑ στη Λάρισα και ένα του Χαμόγελου του Παιδιού το οποίο δραστηριοποιείται σε όλο το Νομό.

Αυτά τα έξι κλιμάκια ήδη έχουμε επιμερίσει ποιες περιοχές θα έχουν. Και πιο συγκεκριμένα για την περιοχή της Καρδίτσας δραστηριοποιείται ο Συνειρμός για τη δυτική πλευρά του Παλαμά και η ΕΠΑΨΥ για την περιοχή που είναι ο Παλαμάς και ανατολικά. Δηλαδή, Φύλλο, Αμπελώνας, Ορφανά. Αυτά τα χωριά.

Τα υπόλοιπα κλιμάκια δραστηριοποιούνται σε όλο το Νομό.

Στο Δήμο Καρδίτσας ξεκινήσαμε να έχουν τέσσερις δομές φιλοξενίας. Μία στο Κλειστό του Παλαμά, μία στο 1ο Δημοτικό Καρδίτσας, μία στο 2ο Λύκειο και μία που ήταν στο Ειδικό Κέντρο Πρόσβασις και μία στο Γηροκομείο.

Σιγά-σιγά άρχισε ο κόσμος να επιστρέφει στα σπίτια του και έμειναν δύο δομές φιλοξενίας. Η μία ήταν στο Μουζάκι στη Μαθητική Εστία και η άλλη ήταν στον Παλαμά, στο Κλειστό Γυμναστήριο.

Τώρα, πλέον, έχει αδειάσει και η Εστία και έμεινε μόνο του Παλαμά με κάποια λίγα άτομα τα οποία δυο φορές την εβδομάδα κλιμάκια πηγαίνουν και βλέπουν αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να παρακολουθούν την ψυχολογική τους εξέλιξη αφενός και αφετέρου αν κάποιοι είχαν χρόνια ιατρικά νοσήματα εάν παίρνουν την αγωγή τους για να μην υποτροπιάσουν.

Το ενδιαφέρον του Υπουργείου Υγείας πάντα σε αυτό το κομμάτι ήταν μεγάλο και γρήγορο. Και ο Υφυπουργός με αυτά τα έξι κλιμάκια προχωρά επίσης στην παρακολούθηση των πλημμυροπαθών για ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών και μπορεί να είναι και παραπάνω».

Να σημειωθεί πως για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων, έχει συγκροτηθεί ένα αρμόδιο Συντονιστικό όργανο με υπεύθυνο τον κ. Σταύρο Παπαγεωργίου και συμμετέχοντες τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κυρίους Ευθύμιο Δαρδιώτη (αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας), Νικόλαο Χριστοδούλου (αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής καθώς και τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γρηγόριο Βλαχάκη.  Η ομάδα αυτή συναντάται μία φορά κάθε είκοσι πέντε μέρες προκειμένου να συντονίζει τη δράση.

Όλα αυτά σε συνεργασία με τα κλιμάκια που συμμετέχουν από όλη τη χώρα, με τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο όπως επίσης και με την ομάδα Αργώ, με τις ήδη υπάρχουσες κινητές μονάδες ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ, ΔΙΟΔΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ, με τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Π.Γ. Ν. Λάρισας και Γ.Ν. Βόλου και με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, τη ΘΕΨΥΠΑ, την ΕΠΑΨΥ, το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχικής Υγείας Σακκελαρόπουλος.

 

Παρεμβάσεις στην ψυχική υγεία

Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που γίνονται στον τομέα της ψυχικής υγείας σημειώνοντας τα κάτωθι:

«Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος είχε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης τα Οικοτροφεία που υπάρχουν στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια καθώς και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας μέχρι το ποσό των 37.500 ευρώ να κάνουν παρεμβάσεις και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν απορροφήσει τα χρήματα.

Δηλαδή, να εκκινήσουν σημεία μέσα στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και μέσα στους Ξενώνες και να κάνουν αποκαταστάσεις.

Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της Ψυχιατρικής και στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Μετά και από ανακοινώσεις του ίδιου του Υφυπουργού μας, εντός του επόμενου τριμήνου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που αφορά την ψυχιατρική και την ψυχική υγεία γενικότερα.

Άρα, τα πράγμα στην ψυχική υγεία αλλάζουν. Μέχρι τώρα ήταν ένας τομέας – και αυτό γίνεται, πιστέψτε με, μετά από τριάντα χρόνια – που δεν τον ακουμπούσε κανείς.

Και μετά την αποσυλοποίηση, τριάντα χρόνια μετά, βλέπουμε ότι αυτή η κυβέρνηση για πρώτη φορά τοποθέτησε Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας και το τρέχει πολύ γρήγορα το όλο θέμα».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παράταση της προσωρινής μερικής διακοπής κυκλοφορίας και στάθμευσης, σε ανώνυμη κοινοτική οδό της Τ.Κ. Φαναρίου
Επόμενο άρθρο ΚΚΕ (μ-λ) Καρδίτσας: Όλοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό