Ειδήσεις

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λίμνης Πλαστήρα ενόψει των προβλέψεων για νέες έντονες βροχοπτώσεις


Περισσότερες από 15 ημέρες μετά τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Νομό Καρδίτσας και το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και η εικόνα παραμένει επικίνδυνα στάσιμη. Χωριά σχεδόν αποκλεισμένα, χωρίς δίκτυο ύδρευσης, δημότες άστεγοι χωρίς να ξέρουν τι και που θα ξημερώσουν, χωρίς την παραμικρή μέριμνα, κτηνοτροφικές μονάδες αποκλεισμένες, και εν εξελίξει κατολισθητικά φαινόμενα που είτε αποκαλύφθηκαν είτε επιδεινώθηκαν από το φαινόμενο αυτό, συνθέτουν την εικόνα του Δήμου μας.

Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Η πιθανότητα για νέες καταιγίδες και νέες καταστροφικές πλημμύρες δεν χωράνε κανέναν εφησυχασμό. Οι καταστροφές στη περιοχή της Θεσσαλίας τις προηγούμενες βδομάδες έχουν πλήξει ακόμα και τις στοιχειώδεις τραγικά ελλιπείς υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας που υπήρχαν. Επειδή λοιπόν, αρνούμαστε να μας γίνουν οι καταστροφές με την παραμικρή βροχή ή αυξημένη θερμοκρασία, κανονικότητα, αλλά και η μοιρολατρία συνήθεια, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια όπως δεν κάτσαμε και όλο το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο ήμασταν στο πλάι των εργαζομένων των ανέργων και των συνταξιούχων της περιοχής μας.

Τίθεται λοιπόν ανάγκη ΣΗΜΕΡΑ και ΑΜΕΣΑ να παρθούν μέτρα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής.

Ως εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην περιοχή έχουμε αποκαλύψει  τις τεράστιες ευθύνες του κράτους, της κυβέρνησης των τοπικών και περιφερειακών αρχών, σημερινών αλλά και προηγούμενων, για τη σημερινή κατάσταση υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ. Έχουμε ταυτόχρονα αναδείξει την ανάγκη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και την ανάγκη συγκρότησης ομάδας πολιτικής προστασίας για την περιοχή υπό την εποπτεία του Δήμου.

Ωστόσο υπάρχουν και σήμερα μέτρα που μπορούν να παρθούν και θα είναι τραγική ευθύνη κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών αν αυτά δεν υλοποιηθούν!

 

Καλούμε λοιπόν ΤΩΡΑ να παρθούν τα εξής μέτρα:

  • ΑΜΕΣΗ επίλυση του ζητήματος της στέγασης όσων νοικοκυριών οι κατοικίες των οποίων κρίθηκαν κατεδαφιστέες ή προσωρινά ακατοίκητες ή και καταστράφηκαν ολοσχερώς.
  • Επίλυση τώρα του ζητήματος της συνδεσιμότητας των Τ.Κ. στις οποίες καταστράφηκαν υποδομές του οδικού δικτύου με έμφαση τη συνδεσιμότητα Μεσενικόλα- Μορφοβουνίου, την Τ.Κ. Φυλακτής καθώς και τις Τ.Κ. Μπελοκομύτη, Καρβασαρά και τους οικισμούς της Καρίτσας, αλλά και οπουδήποτε αλλού δημιουργήθηκαν ζημιές
  • Αποκατάσταση οριστική και όχι προσωρινές λύσεις του ζητήματος ύδρευσης το οποίο έχει δημιουργηθεί στο σύνολο των Τ.Κ. του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει επιτέλους σε ολοκληρωμένο σχέδιο αντικατάστασής τους ή και όλων των απαραίτητων ενεργειών ώστε αυτό να μην καθίσταται ακατάλληλο ή/και εκτός λειτουργίας κάθε χρόνο με το παραμικρό
  • ΑΜΕΣΑ συνεργεία με αρμόδιους επιστήμονες των κρατικών υπηρεσιών να διενεργήσουν αυτοψίες με στόχο τον έλεγχο και τη διόρθωση προβλημάτων και την άμεση βελτίωση της ικανότητας των υπαρχόντων έργων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από μια πιθανή νέα ισχυρή βροχόπτωση.
  • ΑΜΕΣΗ κατασκευή νέων αντιδιαβρωτικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας σε μεγαλύτερα υψόμετρα για συγκράτηση φερτών υλικών και μείωσης της ταχύτητας του νερού στα πεδινά (μικρά και μεσαία φράγματα αξιοποιώντας και φυσικά υλικά από την περιοχή όπως κορμούς, πέτρες κ.λπ)
  • Σχέδιο ΑΜΕΣΗΣ παρέμβασης  και συντονισμού των κρατικών μηχανισμών – και όχι το μπάχαλο που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες- με σαφείς οδηγίες ποιος κάνει τι, που βρίσκεται, ποια μέσα χρησιμοποιεί σε επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές.
  • ΑΜΕΣΑ μέτρα στοιχειώδης έστω και τώρα εκπαίδευσης του λαού
  • Εξασφάλιση ΣΗΜΕΡΑ χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού που θα έχουν όλα τα αναγκαία (νερό, τρόφιμα, ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα, θέρμανση)
  • Εναλλακτικό μέσο ειδοποίησης εκτός 112 σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας με κινητό.
  • Εξασφάλιση μεταφορικών μέσων εκκένωσης (νερό, στεριά, αέρας)
  • Δημιουργία και στελέχωση υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, υπό την εποπτεία του Δήμου. Διεκδίκηση αντίστοιχων πιστώσεων για κάλυψη μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών του.
  • Εξασφάλιση με υδροφόρες στην πρόσβαση του πληθυσμού σε πόσιμο νερό.
  • Να διασφαλιστεί η λειτουργία κρίσιμων δομών με γεννήτριες σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή ρεύματος.
  • Αποζημίωση όλων των πληγέντων, στο 100% της ζημιάς, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για επαγγελματικό ή βοηθητικό χώρο, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες

 

Τα ζητήματα αυτά πρέπει να μπουν άμεσα στο επίκεντρο της λαϊκής διεκδίκησης και πάλης γιατί όπως έχει αποδειχθεί μόνο με την κινητοποίηση, την πίεση που ασκούν η συλλογική διεκδίκηση και οι αγώνες μπορούμε να προστατέψουμε το λαό και τα δικαιώματα του.

 

Οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στη περιοχή θα μπουν μπροστά σε αυτή τη διεκδίκηση.

Για όλα αυτά αλλά και για όσα έχουν προηγηθεί καλούμε άμεσα τη Δημοτική Αρχή, και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου σε έκτακτη, ανοιχτή, σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον προγραμματισμό όλων των παραπάνω, μπορούν έστω και τώρα να προγραμματιστούν, και  κυρίως για ενημέρωση των κατοίκων σε άμεσες ενέργειες σε περίπτωση νέων έντονων φαινομένων βροχόπτωσης την επόμενη εβδομάδα.

Εμπνεόμαστε από το τεράστιο και πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από εργαζόμενους από όλη τη χώρα και όχι μόνο, ως απάντηση στην ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, είτε της κυβέρνησης είτε από την έκφρασή της σε Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές.

Βάζουμε τις ανάγκες μας στο προσκήνιο και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Να σταματήσει επιτέλους η Δημοτική Αρχή να παίζει κρυφτούλι με τους δημότες που έχουν ανάγκη και να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζεται η μεγάλη προσέλευση των δημοτών στις περιοδείες του υποψηφίου δημάρχου Γ. Γεννάδιου
Επόμενο άρθρο Η τοπική μας Εκκλησία τιμά τον άγιο και ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, στο Φανάρι