Ειδήσεις

Αναθέσεις έργων για αποκατάσταση προβλημάτων από τον Ιανό


Κύριε Πρόεδρε, Τα προβλήματα με τις πλημμύρες και κατολισθήσεις που επέφερε ο κυκλώνας «Ιανός» σε ολόκληρη σχεδόν τη Θεσσαλία στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 είναι γνωστά σε όλους μας, αλλά ιδιαίτερα στους κατοίκους των πολύπαθων περιοχών.

Ως Περιφερειακή παράταξη, εξαρχής ζητήσαμε γρήγορες και ταχύτατες διαδικασίες για την άμεση επούλωση των πληγών, καθώς και τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτατη αποκατάσταση της κανονικότητας αυτών των περιοχών από την θεομηνία. Η συναίνεση όμως σε ταχύτατες διαδικασίες, δεν σημαίνει πως δίνουμε λευκή επιταγή για την καταστρατήγηση του νόμου και αυτός να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, από την Περιφερειακή αρχή.

Έτσι, ενώ από αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής φαίνεται πως από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για έργα αποκατάστασης ζημιών από τον “Ιανό”, που σημαίνει ότι η έννοια του κατεπείγοντος έπαψε να υφίσταται, ξαφνικά τρεις μήνες μετά στην ίδια περιοχή ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημοπράτησης για έργα παρεμφερή, αυτή τη φοράμε τη διαδικασία “ανάθεση με διαπραγμάτευση”.Διότι με βάση τις εισηγήσεις της Οικονομικής Επιτροπής τα έργα έπρεπε να υλοποιηθούν με τη διαδικασία της ανάθεσης με διαπραγμάτευση λόγω κατεπείγουσας ανάγκης!

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ισχύει (αναφέρεται σε όλες τις αποφάσεις με διαπραγμάτευση). Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 περ. γ του ν. 4412/2016, ορίζεται: “2. Η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να χρησιμοποιείται για δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών σε οποιαδήποτε από τις κατωτέρω περιπτώσεις: […] γ) στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη”.

Επερωτάται ο Περιφερειάρχης

  • Για ποιο λόγο επαναφέρατε τη μέθοδο «ανάθεση με διαπραγμάτευση» σε έργα όπου η έννοια του κατεπείγοντος έπαψε να ισχύει με βάση τους προαναφερόμενους λόγους;

Ερώτηση της παράταξης Η Θεσσαλία στην καρδιά μας προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Προηγούμενο άρθρο Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών
Επόμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Μουζακίου