Ειδήσεις

Αναβαθμίζεται λειτουργικά και αισθητικά η πλατεία της ΤΚ Ανάβρας


Άλλο ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης του Δήμου Σοφάδων  ξεκινά. Έχοντας ως στόχο τη λειτουργική και αισθητική  αναβάθμιση των δημόσιων χώρων του, ο Δήμος  προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης της εργολαβίας,  για το έργο: «Aισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις στην πλατεία Τ.Κ. Ανάβρας» προϋπολογισμού 315.000€.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Ανάβρας προκειμένου αυτή να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά και να εφαρμοστεί μια σχεδιαστική λύση ενοποίησης του κοινοχρήστου χώρου της πλατείας και των πεζοδρομίων που την πλαισιώνουν.

Η πίστωση προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020 προσέγγιση CLLD LEADER» με  συγχρηματοδότηση από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και  από Εθνική Δαπάνη.

Σημειώνεται εδώ ότι η ολική προθεσμία του έργου έχει καθοριστεί σε δεκαοχτώ μήνες(18)

Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία έχουν ως σκοπό την απόδοση στο χώρο μιας ενοποιημένης αρχιτεκτονικής λύσης με επίκεντρο του συνολικού έργου το έντονο στοιχείο της πλατείας που είναι το σιντριβάνι, το οποίο αναβαθμίζεται αισθητικά. Επίσης επιχειρείται ενοποίηση των πεζοδρομίων, της πλατείας και του χώρου πρασίνου προκειμένου να καταστεί η χρήση τους πιο λειτουργική σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα αστικού σχεδιασμού στοχεύοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας των χρηστών τόσο ως διερχόμενων διασχίζοντας την πλατεία όσο και ως παραμένοντων σ’ αυτή.

Συνοπτικά οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι παρακάτω:

-Θα γίνει διεύρυνση των παρτεριών προκειμένου να αποκτήσουν καμπύλες μορφές συμπεριλαμβάνοντας και το εκτεταμένο ριζικό σύστημα των δέντρων

-Θα γίνει αποξήλωση της υπάρχουσας δαπεδόστρωσης και επίστρωση με νέες πλάκες και χυτό βοτσαλωτό δάπεδο

-Θα γίνουν παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια προκειμένου να είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και την ισχύουσα νομοθεσία. Μέριμνα για την κίνηση των ΑμεΑ λαμβάνεται και για την πλατεία.

-Θα γίνει αποξήλωση των περιμετρικών κρασπέδων των παρτεριών, συμπλήρωση με φυτική γη και νέες φυτεύσεις δέντρων επί των πεζοδρομίων όπου αυτό επιτρέπεται από το πλάτος του πεζοδρομίου.

-Θα δοθούν κατάλληλες κλίσεις στην τελική στάθμη της πλατείας ώστε να εξασφαλιστεί η ελεύθερη απορροή των όμβριων υδάτων  προς τα περιμετρικά ρείθρα των δρόμων ή κατά περίπτωση στα περιμετρικά παρτέρια της πλατείας.

-Θα γίνει κοπή επικινδύνων ή άρρωστων – ξερών υφιστάμενων δέντρων.

-Θα κατασκευαστεί  σύστημα άρδευσης.

-Θα τοποθετηθεί νέος αστικός εξοπλισμός.

-Θα γίνει παρεμβάσεις αισθητικές και λειτουργικές στο σιντριβάνι όπως αποξήλωση κιγκλιδωμάτων, αναβιβασμός του πυθμένα και κατασκευή περιμετρικών αναβαθμών, επίστρωση της επιφάνειας του με στεγανοποιητική βοτσαλωτή επένδυση, εγκιβωτισμός του υπάρχοντος μηχανισμού και τοποθέτηση ανοξείδωτης σχάρας.

O Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Άλλο ένα σημαντικό έργο για την αναβάθμιση της περιοχής μας ξεκινά. Πρόκειται για ένα έργο που θα ανανεώσει την εικόνα της Ανάβρας, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρει  στην αναβάθμιση της πλατείας και του περιβάλλοντα χώρου. Σύντομα, θα παραδώσουμε στους δημότες   ένα χώρο ολοκληρωμένο, λειτουργικό και ασφαλή. Ποιοτικά κι αισθητικά αναβαθμισμένο, σύμφωνο με τις γενικές επιδιώξεις μας που αφορούν την κατασκευή των έργων στην περιοχή μας.  Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις  σε κάθε σημείο του Δήμου μας.»

Προηγούμενο άρθρο Όλες μαζί στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου
Επόμενο άρθρο Ο Ορεινός Τουρισμός στη Νότια Πίνδο, στη μετά – Covid Εποχή