Ειδήσεις

Αναβίωσε στον Παλαμά το Αποκριάτικο Σεργιάνι μετά από 60 ολόκληρα χρόνια


Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 και ώρα 10:45 π.μ.,στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου  Αθανασίου Ρουμ Παλαμά, έλαβε ‘’σάρκα και οστά’’ το Αποκριάτικο Σεργιάνι μετά από 60 ολόκληρα χρόνια. Το σεργιάνι αποτελεί την κορωνίδα των Καραγκούνικων εθίμων, με έντονα κοινωνικό χαρακτήρα και καταβολές που φτάνουν ως τα χρόνια του Βυζαντίου. Παραδοσιακά, συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο γυναίκες που χορεύουν, τραγουδώντας τα τοπικά αποκριάτικα τραγούδια, χωρίς τη συνοδεία οργάνων. Η διοργάνωση και διεκπεραίωση αυτής της αναβίωσης ήταν πρωτοβουλία του Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού ‘’Η ΨΗΦΙΔΑ’’ Παλαμά, που μετράει ενάμιση μήνα λειτουργίας. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, 70 γυναίκες και κορίτσια κάθε ηλικίας τραγούδησαν και χόρεψαν, στον τόπο και το χρόνο τους, τα παλιά αποκριάτικα τραγούδια του Παλαμά. Λίγο πριν τη λήξη του σεργιανιού, άντρες του Σωματείου μεταμφιεσμένοι σε ‘’καμήλα’’ και  ‘’αρκούδα με τον αρκουδάρη’’, προστέθηκαν στο δρώμενο προσπαθώντας να χαλάσουν το χορό των γυναικών. Μια παράδοση που ενίοτε συνυπήρχε με το σεργιάνι, υποκινούμενη από το πνεύμα της Αποκριάς. Στο σημείο παρευρέθηκαν Παλαμιώτες και Παλαμιώτισσες που απόλαυσαν και χειροκρότησαν τις γυναίκες της ‘’ΨΗΦΙΔΑΣ’’, ενώ συνεργείο της ΕΡΤ κάλυψε την επιτέλεση του εθίμου. Μεγάλη τιμή αποτέλεσε η παρουσία καθηγητών πανεπιστημίου, φοιτητών καθώς και χοροδιδασκάλων που επισκέφθηκαν τον Παλαμά για να δουν και να καταγράψουν το Σεργιάνι. Την επιμέλεια της ομάδας είχε ο χοροδιδάσκαλος, Γιώργος Μαγαλιός, όπου τα τελευταία 13 χρόνια ερευνά και καταγράφει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Καραγκούνηδων.

Ευχή και επιδίωξη της διοργάνωσης είναι να καθιερώσει το Αποκριάτικο Σεργιάνι του Παλαμά και να το επαναφέρει στην πρότερη αίγλη του.  Το συγκεκριμένο έθιμο αφορά τις γυναίκες όλης της κοινότητας, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό και δεν πρέπει να οικειοποιείται από Φορείς και Συλλόγους. Με αυτό ως γνώμονα, το Σωματείο ‘’Η ΨΗΦΙΔΑ’’ θεωρεί χρέος του να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις Παλαμιώτισσες, για να συμμετάσχουν στο Αποκριάτικο Σεργιάνι, να ενταχθούν στο έθιμο και να αποτελέσουν τον κρίκο της μετάδοσής του στις επόμενες γενιές.

Παράλληλα, το απόγευμα της ίδια ημέρας, οι κυρίες και τα κορίτσια της ‘’ΨΗΦΙΔΑΣ’’ Προαστίου, συμμετείχαν στην εκδήλωση του Δήμου Παλαμά στην κεντρική πλατεία του Προαστίου. Αφού οι νεότερες τέλεσαν το τελετουργικό της συγχώρεσης και ασπάστηκαν τα χέρια των μεγαλυτέρων κυριών, χόρεψαν τοπικούς χορούς. Την ενδυματολογική και χορευτική επιμέλεια είχε ο χοροδιδάσκαλος Νίκος Φίλος.

Τέλος, το Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού ‘’Η ΨΗΦΙΔΑ’’ Παλαμά,επιθυμεί να ευχαριστήσει την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Τιμόθεο, για την ευλογία που έδωσε, προκειμένου να τελεστεί  το έθιμο, καθώς και τους ιερείς του Παλαμά για την αδιάκοπη στήριξή τους. Όσον αφορά τις μικρές και μεγάλες Παλαμιώτισσες που πιάστηκαν στο χορό, η ‘’ΨΗΦΙΔΑ’’ Παλαμά εκφράζειβαθιά υπερηφάνεια και ειλικρινή σεβασμό.

 

Προηγούμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Φαναρίου
Επόμενο άρθρο Θεατρική Παράσταση παρακολούθησε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας