Ειδήσεις

Ανδρέας Στεργίου: Όλοι μαζί να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο


Το έργο το οποίο επιτελέστηκε στη διάρκεια τη τετραετούς θητείας αναλύει ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και εκ νέου υποψήφιος, με τον συνδυασμό «Αργιθέα, Νέα Εποχή», σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Αυγούστου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Ζωντανά από το στούντιο του σταθμού, ο δήμαρχος εξήγησε γιατί χαρακτηρίζει το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων ως ένα μεγάλο επίτευγμα, μιλάει τα έργα αποκατάστασης του Ιανού και ξεδιπλώνει τους στόχους και το όραμά του για την επόμενη μέρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Είστε ο δήμαρχος ενός από τους πιο απομακρυσμένους και απομονωμένους Δήμους της χώρας, με πολύ μεγάλες ανάγκες τόσο σε επίπεδο έργων υποδομής όσο και αναφορικά με την καθημερινότητα του πολίτη. Αλήθεια, είχατε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίζατε; Πώς ήταν τελικά αυτά τα 4 χρόνια της θητείας σας στο τιμόνι του Δήμου Αργιθέας;

Απάντηση: Για να είμαστε πιο ακριβείς ο Δήμος Αργιθέας δεν είναι απλώς ένας από τους πιο απομακρυσμένους και απομονωμένους Δήμους της χώρας αλλά, σύμφωνα με ειδική μελέτη του Πολυτεχνείου, αποτελούμε τον πιο δυσπρόσιτο και απομακρυσμένο Δήμο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Και αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών που καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλα προβλήματα και πολύ ενδιαφέρουσες προκλήσεις, ωστόσο.

Αλλά τα τέσσερα τελευταία αυτά χρόνια, όπως ξέρετε, συνέπεσαν και με ακραίες καταστάσεις που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει και, κυρίως, εστιάζω στον Ιανό και στην πανδημία, και μάλιστα στα δύο κύματα της πανδημίας. Όλα αυτά ασφαλώς δυσκόλεψαν τον προγραμματισμό, τον ανέτρεψαν και μας πήγαν πίσω σε πολλά πράγματα.

Ωστόσο, τα διαχειριστήκαμε – θεωρώ – με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Ερώτηση: Ο Ιανός «λάβωσε» ανεπανόρθωτα το Δήμο Αργιθέας προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Πως προχωρούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών;

Απάντηση: Τα έργα αποκατάστασης των ζημιών προχωρούν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Εμείς, όπως θα γνωρίζετε, ήμασταν από τους Δήμους που ενταχθήκαμε κεντρικά στο Υποδομών, συνεπώς οι κεντρικοί δρόμοι έχουν αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το πολύ μεγάλο ζήτημα που ήταν η γέφυρα στο σημείο του Βλασίου είναι το μοναδικό σημείο που, αυτή τη στιγμή, υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς και αναμένουμε πως και πώς να ολοκληρωθεί η σύνδεση για να αποκατασταθεί και η οδική κυκλοφορία εκεί.

Κατά τα άλλα και εμείς, ως Δήμος Αργιθέας, έχουμε απορροφήσει τις χρηματοδοτήσεις που έχουμε λάβει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όχι στον απόλυτο, για να είμαστε ειλικρινείς, διότι λόγω της δραματικής υποστελέχωσης οι ρυθμοί με τους οποίους τρέχουμε τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία είναι λίγο πιο αργοί. Ωστόσο, και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, γίνονται έργα αποκαταστάσεων τόσο στο κεντρικό δίκτυο όσο και εντός των τοπικών συνοικισμών.

Ερώτηση: Μια μεγάλη στιγμή στην πορεία της θητείας σας ήταν η ένταξη του Δήμου Αργιθέας στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων όπου είχατε δηλώσει πως «αποτελεί τη δικαίωση μιας πολύμηνης συστηματικής προσπάθειας και την επίσημη επισφράγιση μιας ιστορικής ευκαιρίας για τον τόπο μας». Ποια είναι τα πρώτα έργα που έχουν ενταχθεί και ποια βήματα ακολουθούν; Τι θα σηματοδοτήσει αυτό το Πρόγραμμα για την περιοχή;

Απάντηση: Είναι ακριβώς έτσι όπως το περιγράψατε. Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων αποτελεί το πιο σημαντικό επίτευγμα αυτής της θητείας. Κανείς δεν το πίστευε όταν ενώναμε τις δυνάμεις με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρας και το Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας και καταθέταμε στην πολιτεία, στην κυβέρνηση, ένα φιλόδοξο τότε σχέδιο το οποίο είναι το πρώτο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ορεινού όγκου σε όλη την Ελλάδα και θα αποτελέσει και πιλότο για αντίστοιχα εγχειρήματα να την ελληνική επικράτεια.

Εκεί μέσα έχουμε εντάξει πάρα πολλούς πυλώνες έργων που αφορούν όχι μόνο στα οδικά, που είναι προφανώς το άλφα και το ωμέγα, αλλά και σε άλλους άξονες που αφορούν στα δίκτυα ύδρευσης, στα δίκτυα άρδευσης, σε κοινωνικές παροχές, σε εξωστρέφεια, σε πολιτισμό, σε φυσικό περιβάλλον, σε πολλούς πυλώνες.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση και έχουν ενταχθεί δύο κορυφαία έργα, συνεργασία και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το ένα αφορά στην οδική σύνδεση των Βραγκιανών με τα όρια του Νομού Ευρυτανίας, ένα έργο ύψους 6,1 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα ακόμα έργο έχει ενταχθεί. Η είσοδος για το Ανθηρό που αποτελεί την έδρα του Δήμου μας. Είναι έργο οδικής ασφάλειας. Εκεί είναι κατολισθέν σημείο που μας δημιουργεί πρόβλημα όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό το έργο είναι ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει ενταχθεί και αυτό, οπότε έχουν ενταχθεί ήδη δύο σπουδαία έργα και είμαστε στη φάση ωρίμανσης των μελετών και για τα επόμενα.

Ερώτηση: Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα για την Αργιθέα είναι και αυτό της κατάστασης του οδικού δικτύου καθώς πολλοί δρόμοι είναι χωμάτινοι και το χειμώνα κλείνουν για μέρες από τα χιόνια. Τι θα πρέπει να γίνει στον τομέα αυτό;

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι το οδικό δίκτυο αποτελεί το μεγάλο ζήτημα, τη μεγάλη πρόκληση για την περιοχή μας διαχρονικά. Έχουν γίνει βήματα σημαντικά, έχει βελτιωθεί η κατάσταση και η εικόνα της περιοχής, ωστόσο – προφανώς – είναι ακόμα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν.

Θα πω μόνο τούτο, ότι οι Δημοτικές Ενότητες μεταξύ τους, η Ανατολική με τη Δυτική Αργιθέα και τον Αχελώο, δεν συνδέονται με άσφαλτο. Συνδέονται ακόμα με χωματόδρομο. Εκεί, λοιπόν, εμείς προσπαθούμε και ωριμάζουμε τη μελέτη για να εντάξουμε το δρόμο στο Ειδικό Αναπτυξιακό το οποίο το θεωρούμε πολύ σημαντικό.

Ξαναλέω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν να γίνουν όλα μονομιάς, αλλά έχουμε μπει σε μια ιεράρχηση και σε έναν προγραμματισμό.

Ερώτηση: Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι κάτοικοι της Αργιθέας αριθμούς τους 5.484, ενώ λειτουργεί ένα μοναδικό δημοτικό μονοθέσιο σχολείο με έξι παιδιά που κάνουν μάθημα στην ίδια τάξη. Πόσο σας προβληματίζει το δημογραφικό ζήτημα; Με ποιους τρόπους, και κυρίως με ποια κίνητρα, θα μπορούσαν οι νέοι να επιστρέψουν στον τόπο τους;

Απάντηση: Είναι αληθές ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζουμε ως ορεινή περιοχή. Όπως και όλες οι ορεινές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, χαριτολογώντας, συνηθίζω να λέω ότι είμαι ένας από τους νεότερους δημάρχους στη χώρα σε έναν από τους πιο γερασμένους Δήμους της χώρας.

Προσπαθήσαμε, λοιπόν, και με την απόφασή μας να ασχοληθούμε με τα κοινά, να δώσουμε το μήνυμα ότι η περιοχή έχει μέλλον. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι φαντάζει κάπως δυσοίωνο το μέλλον ως προς το δημογραφικό. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι. Αυτό είναι ένα φως, μια αχτίδα, φωτός σε κάτι το οποίο φαντάζει άσχημο. Έρχονται νέοι πίσω αλλά αυτοί που έρχονται ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό και, αυτή τη στιγμή, είναι, μαζί με τον πρωτογενή τομέα, οι δύο τομείς που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος στην περιοχή.

Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα, κυρίως με βοήθεια, όσο μπορούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας ως Δήμος. Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε πολύ δουλειά ακόμη σε αυτό το πεδίο και υπενθυμίζω ότι το είχαμε καταθέσει και κεντρικά στην πολιτεία. Είχαμε ζητήσει, και ήταν σε εξέλιξη το σχέδιο νόμου, για να γίνει η πρώτη μεταρρύθμιση ορεινού όγκου για την ορεινή Ελλάδα σε νομοθετικό πλαίσιο που να περιλαμβάνει πολιτικές κινήτρων σε όλους τους δημόσιους τομείς προκειμένου να έρθουν πίσω οι νέοι. Αυτός είναι ένας άξονας ο οποίος είναι σε κεντρικό επίπεδο ακόμα σε εξέλιξη.

Ερώτηση: Ένας από τους στόχους σας ήταν να καταστεί η Αργιθέα ένας ορεινός ψηφιακός Δήμος. Τι ενέργειες γίνονται στην κατεύθυνση αυτή και με ποια στόχευση;

Απάντηση: Τα έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που, παρόλο που είμαστε μικρός Δήμος, αξιοποιήσαμε προγράμματα όπως το wifi δωρεάν σε πλατείες και σημεία, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας σε πάρα πολλά σημεία που δεν υπήρχε καθόλου σύνδεση με το κινητό.

Και, βεβαίως είμαστε σε θέση που έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για να απορροφήσουμε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορούν σε τέσσερις ή πέντε θεματικές συγκεκριμένες τόσο ως προς την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου όσο και ως προς τις παροχές προς τους πολίτες.

Ερώτηση: Στον τομέα του τουρισμού, και με δεδομένο ότι αποτελεί τον καταλύτη και για την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής, ποιες είναι οι παρεμβάσεις σας; Πως θα μπορούσαν να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο η λίμνη Στεφανιάδα, τα μνημεία και όλα τα υπόλοιπα αξιοθέατα και οι φυσικές ομορφιές που διαθέτει η περιοχή;

Απάντηση: Το έχω πει και το έχω τονίσει πολλές φορές ότι η Αργιθέα στηρίζεται ουσιαστικά σε τρείς πυλώνες. Στους ανθρώπους της, στο φυσικό περιβάλλον και στο πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο που διαθέτει. Έχουμε κάνει πολύ στοχευμένες προτάσεις, φτιάξαμε τον πρώτο τουριστικό οδηγό που έγινε στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα για την περιοχή. Ήμασταν οι πρώτοι που φέραμε τηλεοπτικά συνεργεία και εκπομπές τουριστικού περιεχομένου προκειμένου να ενισχυθεί η προβολή της περιοχής. Φιλοξενήσαμε, για πρώτη φορά, συνεργασία με την Ομοσπονδία Ποδηλασίας, τον πρώτο και τον δεύτερο αγώνα mountain bike ορεινού όγκου. Πρώτη φορά έγινε αθλητικό δρώμενο τέτοιου βεληνεκούς στην Αργιθέα. Και πριν από λίγους μήνες είχαμε τη χαρά και την τιμή να διοργανώσουμε τον πρώτο αγώνα ορεινού τρεξίματος που επίσης για πρώτη φορά διεξήχθη στην Αργιθέα με πολύ θετική ανταπόκριση.

Η λίμνη Στεφανιάδας, όπως είπατε, είναι κάτι το ξεχωριστό. Φέτος είχαμε ειδική συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που πλημμύρισε ο χώρος από κόσμο. Είναι και επετειακή χρονιά από τον σχηματισμό της νεότερης φυσικής λίμνης της χώρας, της λίμνης Στεφανιάδας. Και εκτός από αυτό, η περιοχή μας διαθέτει μοναδικά πέτρινα γεφύρια, πλούσια βυζαντινά μνημεία και μοναστήρια. Όλα αυτά ο κόσμος τα γνωρίζει, έρχεται και επισκέπτεται την περιοχή. Και επιτρέψτε μου και μια ειδική αναφορά στη Ιερά Μονή Σπηλιάς που αποτελεί την προστάτιδα ολόκληρων των Αργιθεατών και των Αγραφιωτών που είναι ο πόλος έλξης χιλιάδων ανθρώπων.

Ερώτηση: Τι οραματίζεστε για την επόμενη μέρα στον Δήμο Αργιθέας. Ποια είναι τα κύρια έργα ή οι κύριες παρεμβάσεις που έχετε ως στόχο να προωθήσετε και να διεκδικήσετε;

Απάντηση: Οραματίζομαι να παραδώσω ένα Δήμο καλύτερο από ό,τι παραλάβαμε εμείς. Είχαν γίνει σπουδαία πράγματα. Εμείς πατήσαμε πάνω σε αυτά και πήγαμε τον τόπο παρακάτω σε πολλούς άξονες.

Δυστυχώς, στη «βάρδιά», μας τύχανε όλα. Όπως είπαμε, ακραίες καταστάσεις, πράγμα το οποίο μας δυσκόλεψε ώστε να κάνουμε τον προγραμματισμό τόσο χρονικά όσο και στρατηγικά.

Συνεπώς, θεωρώ ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε και γι ΄αυτόν ακριβώς το λόγο ξανακατεβαίνουμε στις δημοτικές εκλογές προκειμένου να υλοποιήσουμε όλα αυτά που αναφέραμε προηγουμένως. Ειδικά μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων αλλά και από άλλες χρηματοδοτήσεις. Γιατί ξέχασα να αναφέρω ότι έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Τρίτσης» για την ύδρευση και για την αγροτική οδοποιϊα συνολικού ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε εξασφαλίσει πάλι ένα εκατομμύριο ευρώ για τους κτηνοτρόφους μας, για αγροτικούς δρόμους. Από το Πράσινο Ταμείο έχουμε κάνει αναπλάσεις πλατειών. Θέλω να πω ότι είμαστε μέσα σε όλα τα προγράμματα παρόλο που δυσκολευόμαστε πολύ λόγω της υποστελέχωσης. Να είμαστε ανταγωνιστικοί συγκριτικά με άλλους μεγαλύτερους Δήμους.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες; Για ποιόν λόγο να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον συνδυασμό σας «Αργιθέα, Νέα Εποχή» και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Γιατί έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζει και το δέχεται η συντριπτική πλειονότητα των Αργιθεατών, τόσο των μόνιμων όσο και των ετεροδημοτών. Είμαστε η διοίκηση που αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και κάναμε ένα δημόσιο κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκε πάρα πολύς κόσμος από άλλες παρατάξεις και έχουμε κάνει ένα αρραγές μέτωπο. Αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε.

Είμαστε ακομπλεξάριστοι και είμαστε σε μια διαδικασία όλοι μαζί να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο. Και όχι ως κλισέ ατάκες. Άλλωστε, το αναγνωρίσουν όλοι αυτό όσοι έρχονται στην ορεινή περιοχή και βλέπουν τι έχει γίνει.

Αυτό τον δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε, προς αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να συνεχίσουμε και πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο 100+1 κτίρια αλλάζουν το ενεργειακό αποτύπωμα
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας