Ειδήσεις

Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης Πολυχώρου Καρδιτσομαγούλας: Μια σύμπραξη με εξαιρετικά και πολλαπλά οφέλη για τον νεότερο πολιτισμό


Σε κυψέλη δημιουργικότητας, συνεργατικότητας και ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας μετατράπηκε για τρεις μέρες ο Πολυχώρος Πολιτισμού Καρδιτσομαγούλας του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας. Αφορμή υπήρξε τοΑνοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης Λαογραφικών Αντικειμένων, το οποίο συνδιοργάνωσαν στις 17-19 Ιανουαρίου 2024η ΑΜΚΕ Δίκτυο Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων και Συλλογών Νομού Καρδίτσαςσε συνεργασία με το ΤμήμαΣυντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Συντήρηση Λαογραφικών Αντικειμένων» με υπεύθυνο τον καθ. του ΠΑΔΑ, τ. πρόεδρο του Τμήματος, και Ακαδ. Υπεύθυνο του ΔΠΜΣ «Μουσειακές Σπουδές», Γιώργο Παναγιάρηκαι υποστηρίχτηκε επίσης ακαδημαϊκά από τον καθ. Σταμάτη Μπογιατζή,πρόεδρο του τμήματος, την καθ. Βασιλική Αργυροπούλου, τηνΚατερίνα Μαλέα, λέκτορα και τουςΣταυρούλα Ράπτη και Ανδρέα Σαμπατάκο, μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του ΠΑΔΑ. Στο εργαστήριο συμμετείχαν 43 φοιτητές, οι οποίοι, στη διάρκεια του τριημέρου συντήρησαν λαογραφικά αντικείμενα και θρησκευτικά κειμήλια που μεταφέρθηκαν και από τις 22 συλλογές-μέλη του Δικτύου.

Η δράση δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς το ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον των πέντε δημάρχων, στην χωρική αρμοδιότητα των οποίων εντοπίζονται συλλογές του Δικτύου, και συγκεκριμένα των κ. Βασίλη Τσιάκου, Θεοφάνη Στάθη, Δημοσθένη Κατσή, Σωκράτη Δασκαλόπουλου και Ανδρέα Στεργίου καθώς επίσης και του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνου Τέλιου, ο οποίος και παρέστη στο κλείσιμο των εργασιών του τριημέρου μαζί με τους περιφερειακούς συμβούλους κ. Αθηνά Πέτσα και Κώστα Μπαρμπούτη,μαζί με την προϊσταμένη Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, κ. Ευφροσύνη Τεντόμα. Εκτός από τους αυτοδιοικητικούς φορείς του Νομού, οι οποίοι στήριξαν σύσσωμοι οικονομικά το εγχείρημα, εντυπωσιακή ήταν και η έμπρακτη ευαισθησία με τη μορφή χορηγιών που επέδειξαν φορείς, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, το ΕΒΕ Καρδίτσας αλλά και οι επιχειρήσεις Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ, το ΗΛΙΟΖΥΜΟΚ. Ζυγογιάννη και η Αρτοποιία ΜΑΝΤΖΙΑΛΗΣ.

Την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, οι ομάδες παρουσίασαν σε εκπροσώπους φορέων, χορηγούς, ομάδες μαθητών και κοινό τα αποτελέσματα του τριημέρου, προσφέροντας την ευκαιρία για συζήτηση και επικοινωνία γύρω από το ευαίσθητο και καθοριστικόγια την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και «αθέατο» επάγγελμα του συντηρητή. Στην προβολή του όλου εγχειρήματος συνέβαλε η ζωντανή κάλυψη του γεγονότος από την ΕΡΤ και τις κ. Κωνσταντίνα Θεοχαρούληκαι Δώρα Μήτρα.

Ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους της ημέρας, η οποία περιλάμβανε και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ήταν και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ΘΦ κ.κ. Θεόκλητος, ο οποίος ξεναγήθηκεσε όλους τους χώρους του εργαστηρίου, συνομίλησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με φοιτητές και διδάσκοντες και έδωσε τις ευχές σε όλους τους παρευρισκόμενους για την καλή χρονιά. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο κ. Παύλος Σιούφας, επίτιμος πρόεδρος του Δικτύου και σταθερός υποστηρικτής του από την ίδρυσή του (2009) ως σήμερα, ο πρόεδρος του Τ.Δ.. Καρδιτσομαγούλας, κ. Βαλάντης Λιάκος, χωρίς τις άοκνες προσπάθειες του οποίου, η υλοποίηση του δύσκολου εγχειρήματος δεν θα ήταν εφικτή, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καρδίτσας, κ. Στέφανος Θεολόγης, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει ο ΠολυχώροςΚαρδιτσομαγούλας και χάρη στην άμεση κινητοποίηση του οποίου κατέστη δυνατή η επίλυση όλων των λειτουργικών προβλημάτων του εξαιρετικών εκθεσιακών και μουσειακών δυνατοτήτων αυτού παραρτήματος του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας.  Το παρόν έδωσαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ. Όλγα Μακρή, Κώστας Παπαντίνας,Ηλίας Φυτιλής, Μπάμπης Πούλιοςκά., η Βασιλική Φίλου εκ μέρους του Δήμου Μουζακίου, οι καθηγητές του Τμήματος Ξύλου τουΠανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Παπαδόπουλος και Αικ. Λιασκοπούλου, η συντηρήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας και απόφοιτη του τμήματος που υλοποίησε το εργαστήριο, κ. Μαργαρίτα Τηλιοπούλου, η οποία παρείχε εκ μέρους του Αρχαιολογικού Μουσείου κάθε τεχνική βοήθεια, εκπρόσωποι όλων των μελών-συλλογών του Δικτύου και ευρύ κοινό, από την πόλη της Καρδίτσας, την κοινότητα Καρδιτσομαγούλας και τον υπόλοιπο νομό. Το πρωί της ίδιας μέρας στο χώρο πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις μαθητών των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Καρδιτσομαγούλας καθώς επίσης και της Β’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας.

Το ΔΣ του Δικτύου, αποτελούμενο από τουςΔημήτρη Γεωργούλα, πρόεδρο, Χρήστο Λύτρα, αντιπρόεδρο, Κατερίνα Σταθοπούλου, γραμματέα, Ξένια Παπαθανασίου, ταμία, Νίκο Φίλο, μέλος, Εύη Φλώρου, αναπλ. μέλος και η συντονίστρια της δράσης, Δρ. Φένια Λέκκα, ευχαρίστησαν τους εθελοντές (Μιχάλης Παπαντώνης, Ελένη Νικολάου, Ξένια Κουτρουμάνου, ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καρδίτσας «Τμήμα Φυλάκων Αρχαιοτήτων», Παυλίνα Ζέρβα κ.α.) και την εξαιρετική ομάδα του εργαστηρίου, αποτιμώντας από κοινού ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια ιδιαίτερα χρήσιμη συνεργασία σε έναν τομέα τόσο ευαίσθητο, όπως αυτός της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Προηγούμενο άρθρο Κωτσός : Η κυβέρνησή μας ενισχύει τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Αγρότες Καρδίτσας: Δεν τρομοκρατούμαστε, αγωνιζόμαστε, κλιμακώνουμε!