Ειδήσεις

Απονεμήθηκε το βραβείο Choix Goncourt Ελλάδας


Στην τρίτη του έκδοση, το βραβείο Choix Goncourt Ελλάδας απονεμήθηκε από τους γαλλόφωνους Έλληνες φοιτητές εννέα πανεπιστημίων στον συγγραφέα, Mohamed Mbougar Sarr για το βιβλίο του, La Plus Secrète Mémoire des hommes (εκδ. Philippe Rey). Πρόκειται για τον νικητή του γαλλικού Βραβείου Γκονκούρ (Prix Goncourt), o οποίος με τη γραφή του έπεισε πέντε από τις 11 συνολικά κριτικές επιτροπές στην Ελλάδα να του απονείμουν και το ελληνικό βραβείο έναντι τριών ψήφων για το Milwaukee Blues του Louis-Philippe Dalembert, δύο για το Enfant de salaud του Sorj Chalandon, μίας για το Le Voyage dans l’Est της Christine Angot.

Λεωφόρος Στρατού 2Α | 54640 | Θεσσαλονίκη | T: 2310 821 231-117 | E: vkouidou@ift.gr
Περισσότεροι από 100 φοιτητές που φοιτούν σε πολλά και διαφορετικά τμήματα συμμετείχαν φέτος σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι ανάγνωσης σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας ,συναντήσεων με τους συγγραφείς των τεσσάρων βιβλίων της τελικής λίστας του Βραβείου Γκονκούρ και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ τους ώσπου να καταλήξουν στον δικό τους εκλεκτό. Με τη συνδρομή των αφοσιωμένων καθηγητών τους, οι φοιτητές αυτοί αφιέρωσαν χρόνο και ενέργεια συμμετέχοντας
καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε αυτό το εκπαιδευτικό και λογοτεχνικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και φυσικά την Ακαδημία Γκονκούρ στο Παρίσι.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου, εκπρόσωποι των επιτροπών αυτών μαζί με τους καθηγητές τους βρέθηκαν στην αίθουσα Allatini-Dassault στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και παρουσίασαν την επιχειρηματολογία τους για το αγαπημένο τους μυθιστόρημα. Το παρόν μέσω τηλεδιάσκεψης έδωσε ο Φιλίπ Κλοντέλ (Philippe Claudel), συγγραφέας , σεναριογράφος και γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, ο οποίος αφού συνεχάρη τους Έλληνες φοιτητές, τόνισε ότι το πάθος τους αποδεικνύει ότι η λογοτεχνία δεν έχει πεθάνει και ότι είναι κινητήριος δύναμη για την επαφή και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ανθρώπων. «Σε έναν κόσμο τόσο αναστατωμένο πολιτικά, οικονομικά, δημογραφικά ακόμη και κλιματικά, έχουμε ανάγκη αυτή την επαφή», τόνισε. Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου, Σαντρίν Μουσέ (Sandrine Mouchet) δήλωσε συγκινημένη που άκουσε τους φοιτητές να μιλούν για την αγάπη τους για αυτή τη σύγχρονη λογοτεχνία και τους ορίζοντες που τους έχει ανοίξει. «Μια πραγματική κοινότητα έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτόν το διάσημο και συναρπαστικό θεσμό», επισήμανε.
Παράλληλα, την φετινή χρονιά η Ελλάδα ήταν μία από τις τέσσερις χώρες που επελέγη από την Ακαδημία για τη δράση του Βραβείου των φοιτητών των επιτροπών του Choix Goncourt. Οι φοιτητές που το επιθυμούσαν, έστειλαν μια λογοτεχνική κριτική για το βιβλίο του νικητή της Ελλάδας, το La Plus secrète mémoire des hommes, η οποία εκτιμήθηκε από στους τρεις κριτές από τη Θεσσαλονίκη, Bernard Cuomo, Στελίνα Τρωιάννου και Stéphanie Wehreim.
Ο νικητής ανακοινώθηκε στη διάρκεια της δεξίωσης του Γαλλικού Προξενείου για την εθνική εορτή της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου και είναι ο Νικόλας Παπαγεωργίου, φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος θα έχει την τύχη να προσκληθεί στο Παρίσι για την ανακήρυξη του Βραβείου Γκονκούρ, στις 3 Νοεμβρίου, και να συμμετάσχει στο μυθικό δείπνο στο Drouant.

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζεται με επιτυχία το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης
Επόμενο άρθρο Με Λίλια Ρακοβίτη στις Ακαδημίες Βόλει και στις Αμαζόνες τη νέα σεζόν ο ΓΣ Μουζακίου