Ειδήσεις

Αποτίμηση ενημερωτικής εσπερίδας για την Εκπαιδευτική ρομποτική


Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα η ενημερωτική εσπερίδα «Εκπαιδευτική ρομποτική, Δράσεις έρευνας και καινοτομίας με παιδιά Δημοτικού-Γυμνασίου στο σύγχρονο Ελληνικό σχολείο» με ιδιαίτερη έμφαση στις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα καιστο θεσμό τωνΕργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Στόχος της εσπερίδας ήταν η ενημέρωση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλες οι ειδικότητες) σε σχέση με ζητήματα εισαγωγής της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και των πρακτικών Σχεδιαστικής σκέψης (Designthinking) στο καθημερινό γίγνεσθαι των σχολείων. Επιπλέον, στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς παρουσιάστηκε η γενικότερη αλλά και ειδικότερη φετινή θεματικήενόψει της διοργάνωσης του Περιφερειακού διαγωνισμού Θεσσαλίας, FIRST® LEGO® League: CARGO™ CONNECT, τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Βόλο με ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Eduact. Ο FLLείναι ένας διαθεματικός διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας, ο οποίοςμετρά ήδη 23 χρόνια σε περισσότερες από 110 χώρες, αφορά παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών και η στόχευσή του αναφέρεται στην ενίσχυση όχι αυστηρά τεχνολογικών αλλά και οριζόντιων δεξιοτήτων.

Επιπλέον, στο μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με διάφορα εργαλεία και κιτ ρομποτικής σε ένα ανοιχτό βιωματικό εργαστήρι με τη βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτών.Τέλος, σημαντική ενημέρωση έλαβαν σε σχέση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης και στοχεύουν στη δημιουργική και ουσιαστική αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και εργαλείων στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

Την εκδήλωσηδιοργάνωσανκαι συντόνισαν ο Καθηγητής του ΤμήματοςΔιοίκησης Επιχειρήσεων και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευφυών Συστημάτων Παραγωγής και Ευφυών Πόλεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λεωνίδας Ανθόπουλος και ο Συμβασιούχος Διδάσκων του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του ΠΘ, Δρ. Σπύρος Κούριας. Καταλυτική υπήρξε η υποστήριξη από τη μεριά του Δήμου Τρικκαίων(Τμήμα Παιδείας), τουφιλεκπαιδευτικού Μη κερδοσκοπικού σωματείο eduACT – Δράση για την Εκπαίδευση, του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εισηγητές με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις ήταν οκ. Μιχάλης Λάππας(Πρόεδρος Μουσείου Τσιτσάνη, Εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων), ο Δρ Βασίλης Κωτούλας (Οργανωτικός Γραμματέας του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, Σ.Ε.Ε ΠΕ70) οΔρ. Σπύρος Κούριας(Συμβασιούχος Διδάσκων, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΠΘ), ο Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης(Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής ΠΕ86, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας),ο κ. Χρήστος Τρικάλης, Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων, ο κ. Λεωνίδας Μποντίλας (υπεύθυνος ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων), ο κ. Χαράλαμπος Σαμαντζής, Υπεύθυνος Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης του ΠΘ), ο κ. Βασίλης Τάνης(Eduact) και οκ. Δημήτρης Σίσκος, (Ο3).

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Επόμενο άρθρο Εκλογές ΚΙΝΑΛ: 6 εκλογικά κέντρα θα στηθούν στην Καρδίτσα