Ειδήσεις

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Σάικας


 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ιερά μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Στυλιανού του Παφλαγόνος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας (Μετόχι της Ιεράς Μονής «Κορώνης»), όπου φυλάσσεται η τιμία κάρα του Οσίου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή, η οποία αναφέρεται σε έναν πλούσιο και μορφωμένο νέο, που προσέγγισε τον Χριστό και τον ρώτησε τον τρόπο για να κερδίσει την αιώνια ζωή.

Ο νέος αυτός αποκάλεσε τον Κύριο “διδάσκαλο αγαθό”, παρόλο που δεν πίστευε, ότι ήταν ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, που μόνο Αυτός είναι αγαθός. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και με εμάς, που χωρίς να είμαστε ειλικρινείς στις σχέσεις μας, εξυψώνουμε τους άλλους ανθρώπους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας. Αυτό είναι ολισθηρό, γιατί συμπεριφερόμαστε με πονηρία και οδηγούμαστε στην έκπτωση από τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις με τους αδελφούς μας, που είναι σωτηριολογικές, γιατί μέσα από αυτές μπορούμε να οδηγηθούμε στην Βασιλεία του Θεού.

Ο νέος της ευαγγελικής περικοπής δήλωσε στον Χριστό, ότι τηρούσε από τη νεότητά του όλες τις εντολές του Θεού, αλλά όταν ο Κύριος τον παρότρυνε να μοιράσει τα χρήματά του στους φτωχούς και να Τον ακολουθήσει, δεν μπόρεσε να αποδεσμευτεί από τον πλούτο του και από τις βιοτικές μέριμνες.

Ο εορταζόμενος Άγιος Στυλιανός, αντίθετα, αν και ήταν και αυτός πλούσιος, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και ακολούθησε τον Κύριο, αφιερώνοντας σε Αυτόν όλη τη ζωή του.

Με τον πνευματικό αγώνα του κατέκτησε πολλές αρετές και ανάμεσα σε αυτές την μεγάλη αρετή της αγάπης και ο Θεός τον χαρίτωσε και τον κατέστησε θαυματουργό στις άτεκνες γυναίκες και στα ασθενή παιδιά.

Αυτό που ζήτησε ο Χριστός από τον πλούσιο νέο και που ο Άγιος Στυλιανός το εφάρμοσε, δεν μπορούν να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι, γιατί δεσμεύονται από τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους.

Η Εκκλησία, όμως, μας διδάσκει τον τρόπο, που πρέπει να διαχειριζόμαστε τα χρήματα στη ζωή μας, διδάσκοντάς μας, ότι το χρήμα είναι για να μας εξυπηρετεί και να καλύπτει τις καθημερινές μας ανάγκες και όχι για να υποδουλωνόμαστε σε αυτό.

Επίσης μας διδάσκει, ότι δεν πρέπει να διεκδικούμε χρήματα και πράγματα που δεν μας ανήκουν, αλλά να αρκούμαστε μόνο σε αυτά που έχουμε πραγματικά ανάγκη, γιατί αλλιώς γινόμαστε δέσμιοι της πλεονεξίας μας.

Τέλος, μας διδάσκει να διαχειριζόμαστε τα χρήματα με το κριτήριο της αγάπης, σύμφωνα με το οποίο δίνουμε ελεημοσύνη σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, τέλος, ότι πρέπει να κάνουμε καθοδηγό στη ζωή μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους τον Άγιο Στυλιανό, ο οποίος είναι για εμάς υπόδειγμα ζωής και σωτηρίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Φόνισσα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη επισκέφτηκε ο βουλευτής Τέλης Σπάνιας