Ειδήσεις

Άτυπο συντονιστικό για τη νέα αρδευτική περίοδο


Συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδάτων, επικαιροποιημένο πρόγραμμα εκροών νερού από τους ταμιευτήρες και διεκδίκηση έργων όπως το Φράγμα Μουζακίου, είναι τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του άτυπου συντονιστικού οργάνου της Π.Ε Καρδίτσας, για τη νέα αρδευτική περίοδο.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος παρουσίασε τα διαθέσιμα αποθέματα των δύο ταμιευτήρων, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύνεση και ορθολογική διαχείριση : ‘’ Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε επαρκή άρδευση για τις καλλιέργειες, χωρίς όμως να καταναλώσουμε όλη την ποσότητα νερού που αποταμιεύτηκε, αφήνοντας τους ταμιευτήρες στην υψηλότερη δυνατή στάθμη. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουμε τόσο την περιβαλλοντική ισορροπία των ταμιευτήρων και επιφανειακών αποδεκτών του Νομού, αλλά κυρίως επάρκεια νερού για άρδευση σε μελλοντικές ξηρές περιόδους. Για τον σχεδιασμό του προγράμματος άρδευσης  πρέπει να ληφθούν υπόψη βροχολογικά και υδρομετρικά δεδομένα. Έτσι για φέτος η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα του Ταυρωπού ανέρχεται στα 790,88μ ( μέτρηση 26/4/2021), ενώ πέρυσι ήταν στα 789,79 μ, πράγμα που σημαίνει πως συνεχίζει να υπάρχει υδατικό έλλειμμα και γι’ αυτό η εκταμίευση των αρδευτικών υδάτων θα γίνει με σύνεση. Αντίστοιχα στον ταμιευτήρα Σμοκόβου φέτος υπάρχουν 200 εκ. κ.μ , ενώ πέρυσι είχαμε 181 εκ. κ.μ. Οι εκροές νερού θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Προτείνουμε την 8η Μαΐου, ως ημερομηνία έναρξης της αρδευτικής περιόδου και την 20η Αυγούστου ως ημερομηνία λήξης με χρονικό περιθώριο ( ± 5 ημέρες), ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες. Να υπενθυμίσω ότι στο θέμα της διαχείρισης του νερού το λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα και τις υπάρχουσες ανάγκες. Το νερό δεν είναι αγαθό ανεξάντλητο και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη μελέτη και ωρίμανση αρδευτικών έργων για διεκδίκηση Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Να τονιστεί επίσης ότι η αρμοδιότητα για τις εκταμιεύσεις των υδάτων για την άρδευση ανήκει στη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας’’.

Στις μεγάλες ζημιές που υπέστη από τον ΙΑΝΟ το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού αναφέρθηκε ο πρόεδρός του κ. Αθανάσιος Μαρκινός. Με την απευθείας χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ, έχουν ήδη αποκατασταθεί οι ζημιές στο τριτεύον σύστημα, στην προσαγωγό διώρυγα, ενώ στα τέλη της εβδομάδας θα τεθεί σε λειτουργία και το εφεδρικό αντλιοστάσιο στην Τ.Κ Προδρόμου.

Την ανάγκη επανασχεδιασμού της διαχείρισης του νερού της λίμνης Πλαστήρα και την διεκδίκηση έργων όπως το Φράγμα Σμοκόβου, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, επεσήμανε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος. Ο Κ. Νάνος χαρακτήρισε πλασματικά τα αποθέματα νερού της λίμνης, ο πυθμένας της οποίας μετά τον ΙΑΝΟ θα χαρτογραφηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, και ζήτησε να θεσμοθετηθεί φορέας διαχείρισης υδάτων. Τόνισε παράλληλα ότι η οικονομική δραστηριότητα και το τουριστικό προϊόν της περιοχής εξαρτώνται άμεσα από την λίμνη Πλαστήρα.

Και ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, συμφώνησε με το δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση των  αρδευτικών  έργων, όπως το φράγμα Μουζακίου είναι πλέον κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Στρατηγικό σχεδιασμό και  ευελιξία στον προγραμματισμό ζήτησε ο κ. Κων/νος Ζυγογιάννης εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου επεσήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία και διεκδίκηση χρηματοδότησης, με τα οποία συμφώνησε και ο αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Σπύρος Εκίζογλου.

Εκπροσωπώντας τη ΔΕΗ οι κ.κ Ευάγγελος Παπαλεξανδρής και Παρασκευάς Μπελόκας υποστήριξαν ότι η ΔΕΗ θα ικανοποιήσει και φέτος τα αιτήματα για εκταμίευση νερού, με βάση τις έγκαιρες παραγγελίες.

Στην ανάγκη διατήρησης του οικολογικού ορίου της λίμνης Πλαστήρα και την απόφαση αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αθανάσιος Κορκόβελος.

Τέλος  την ανάγκη ίδρυσης φορέα για την άρδευση επεσήμανε και η κ. Παρασκευή Φασιανού  προϊσταμένη της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, ενώ έκανε λόγο για σύνεση και προσοχή στη διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κ.Υ.: 6 Μάη απεργούμε
Επόμενο άρθρο Τσιμπημένες οι τιμές του οβελία – Πως διαμορφώνεται η κίνηση στην αγορά της Καρδίτσας