Ειδήσεις

Τσιμπημένες οι τιμές του οβελία – Πως διαμορφώνεται η κίνηση στην αγορά της Καρδίτσας


Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από το Πάσχα και πλέον σπεύδουν και οι τελευταίοι καταναλωτές να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι.

Τα κρεοπωλεία έχουν την τιμητική τους αυτό το διάστημα, μόνο που οι τιμές του οβελία έχουν πάρει τη ανιούσα φέτος.

Συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Καρδίτσας κ. Κώστα Μπέσιο ο οποίος μας ενημέρωσε πως η κίνηση σιγά-σιγά κορυφώνεται, με τους περισσότερους καταναλωτές να μειώνουν τις ποσότητες και τα κιλά κρέατος που αγοράζουν και να τα ζητούν τεμαχισμένα (σε μερίδες) αφού, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, ελάχιστοι είναι αυτοί που φαίνεται πως θα βάλουν ψησταριά.

Όσο για τις τιμές, το αρνί πωλείται από 10 ευρώ και 30 λεπτά το κιλό έως 10 ευρώ και 80 λεπτά το κιλό και το κατσίκι από 10 ευρώ και 50 λεπτά το κιλό έως 11 ευρώ το κιλό.

Σημαντική είναι η ζήτηση και για το κοκορέτσι αλλά και για τα απαραίτητα συστατικά της παραδοσιακής μαγειρίτσας, δηλαδή, συκωταριές, έντερα και άλλα.

Ο κ. Μπέσιος καλεί τους καταναλωτές να κάνουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους και κυρίως να εμπιστευτούν τα τοπικά παραδοσιακά κρεοπωλεία που μπορούν να εγγυηθούν για την απόλυτη ποιότητα αλλά και γιατί θα μείνουν τα χρήματα στον τόπο και θα στηριχτεί η τοπική οικονομία (κρεοπώλες, παραγωγοί κλπ.)

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

Το αρνί είναι πιο παχύ από το κατσίκι και γίνεται καλύτερα στη σούβλα. Το ξεχωρίζουμε απ’ την ουρά. Στο κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρή, πιο στενή και οι τρίχες είναι ίσιες και σκληρές.

Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» χρώμα και ωοειδές σχήμα, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης “HELLAS” ή “EL” ή “GR” για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας. Τα αμνοερίφια που εισάγονται από τρίτες χώρες, ελληνικής σφαγής ή όχι, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό». Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό της σφραγίδας σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Επιπλέον, μερικές συμβουλές:

  • Η φρεσκάδα των αμνοεριφίων φαίνεται καλύτερα από την τομή σφαγής στο λαιμό και από τα εντόσθιά τους. Υπάρχει πρασίνισμα, αφυδάτωση και δυσάρεστη μυρωδιά στα αλλοιωμένα.
  • Τα έντερα πρέπει να είναι καθαρισμένα και πλυμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Προσοχή στις συκωταριές που πολύ εύκολα αλλοιώνονται.
  • Τόσο τα έντερα όσο και οι συκωταριές κυκλοφορούν και κατεψυγμένα. Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης, να μην είναι αποψυγμένα και να διατηρούνται σωστά στους καταψύκτες (–18ο C).
  • Το κρέας που θα αγοράσετε πρέπει πάντοτε να είναι τοποθετημένο σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.
  • Μην τοποθετείτε το κρέας στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλες. Αν πρόκειται να το διατηρήσετε για περισσότερες μέρες βάλτε το στην κατάψυξη.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Άτυπο συντονιστικό για τη νέα αρδευτική περίοδο
Επόμενο άρθρο Πως θα γίνει αποκομιδή απορριμμάτων στο Δήμο Καρδίτσας