Ειδήσεις

Μπάμπης Παπαδόπουλος: Η ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ φέρνει πάλι στο προσκήνιο τη νέα γενιά της χώρας


Η μεταμνημονιακή Ελλάδα έφερε κοινωνικές ανάγκες και κινδύνους που έχουν νέα ταυτότητα σε σύγκριση με όσα είχε συνηθίσει να αντιμετωπίζει το  παραδοσιακό πολιτικό σύστημα κατά τη μεταδιδακτορική περίοδο. Κοινός παρονομαστής αυτών των δυο περιόδων αποτελεί η Νέα Γενιά της χώρας καθώς έγινε άμεσα κοινωνός της αρνητικής προοπτικής που επέβαλαν οι εκάστοτε πολιτικές συνθήκες που δημιουργούσαν οικονομικά και αναπτυξιακά μοντέλα αντίθετα με εκείνα που είχε ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Η «γενιά του Πολυτεχνείου» βγήκε μπροστά και, ιδιαίτερα κατά την όψιμη μεταπολιτευτική περίοδο, αποτέλεσε το βασικό μοχλό εδραίωσης δημοκρατικών ελευθεριών, κανόνων ισονομίας κι αξιοκρατίας, εργασιακών δικαιωμάτων, προνοιακών δομών κλπ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνος ο πολιτικός χώρος που αγκάλιασε τις σύγχρονες φωνές της εποχής και έκανε αυτές τις κοινωνικές ανάγκες πολιτικό σχέδιο και κοινωνική συμφωνία. Η πρωτοπόρα για την εποχή της πολιτική διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, σε κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας, είχε τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ δια χειρός ελληνικής νεολαίας.

Ζούμε πλέον μια νέα εποχή και γράφονται ήδη οι πρώτες αράδες της νέας μεταπολιτευτικής σελίδας που άνοιξε η οικονομική κρίση. Μια εποχή με νέες κοινωνικές ανάγκες, προκλήσεις και κινδύνους που απαιτούν άμεση ιδεολογική προσέγγιση και σύγχρονη πολιτική αντιμετώπιση.

Το ΠΑΣΟΚ για να διαδραματίσει θετικό πρωταγωνιστικό ρόλο στα μελλούμενα οφείλει να δώσει απαντήσεις σ αυτές τις ανάγκες. Για παράδειγμα, ποιος θα πληρώσει το τεράστιο κόστος της κλιματικής αλλαγής, της ψηφιακής μετάβασης, της δημογραφικής συρρίκνωσης, του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος κλπ;

Αναγκαία είναι επίσης η ανάπτυξη προτάσεων για την αντιμετώπιση της συστηματικής εκστρατείας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για την αποδόμηση των κοινωνικών και πολιτικών κατακτήσεων της Μεταπολιτευτικής περιόδου. Κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα συνθλίβονται, δημοκρατικές ελευθερίες καταπατούνται, τα σύνορα ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο θόλωσαν, οι κανόνες ισότητας και αξιοκρατίας αντιστρέφονται, η δικαιοσύνη αργεί, τα ΜΜΕ δεσμεύονται.Βήμα βήμα η ελληνική κοινωνία οπισθοχωρεί!

Απάντηση σε όλα αυτά θα δώσει και πάλι η νέα γενιά της χώρας, η «γενιά της Κρίσης».Αυτή θα οδηγήσει την κοινωνία στα σύγχρονα μονοπάτια της ανάπτυξης και της ευημερίας. Αρκεί να της δοθεί βήμα και χώρος να ακουστεί η φωνή της.

Επειδή στην πολιτική όμως τίποτα δεν χαρίζεται αλλά διεκδικείται χρειάζεται ενεργοποίηση και αγώνας. Η νέα γενιά στελεχών που αναδεικνύεται στο ΠΑΣΟΚ δείχνει τον δρόμο.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι εκείνος που μπορεί να μετουσιώσει αυτή τη μετάβαση και την προοπτική σε αποτελεσματικό πολιτικό σχέδιο. Είναι εκείνος που μπορεί να μετατρέψει την τελευταία ευκαιρία σε χρυσή ευκαιρία για τη νέα γενιά και τη μεταμνημονιακή ελληνική κοινωνία.

Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει σ’ αυτόν τον αγώνα να είμαστε όλοι #mazi. Γιατί είναι ένας αγώνας που αφορά το μέλλον το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας!

Προηγούμενο άρθρο Συνδικάτο οικοδόμων Καρδίτσας: Συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο λαό
Επόμενο άρθρο Σωματείο εμποροϋπαλλήλων: Όχι στη δίωξη των αγωνιστών