Ειδήσεις

Μπλόκο Καρδίτσας: Όλοι στην Αgrotica το Σάββατο


«Όλοι στα λεωφορεία, όλοι στην “Αgrotica” το Σάββατο». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αγρότες από το μπλόκο στην Ε-65 στην Καρδίτσα ακούγοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και κάνοντας σαφές ότι δεν ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματά τους.

«Τα μπλόκα έστειλαν τον πρωθυπουργό στη Βουλή και τον εξανάγκασαν να πει κι άλλα μέτρα που όμως είναι ψίχουλα», το συμπέρασμα των συζητήσεων μεταξύ των αγροτών στο μπλόκο.

Συγκεκριμένα έλεγαν: Διεκδικούμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή το 2024 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 82 εκατ. ευρώ σημαίνει 6 ευρώ το στρέμμα για την καλλιέργεια βαμβακιού όταν το συνολικό κόστος πετρελαίου το στρέμμα είναι πάνω από 100 ευρώ άρα στα 100 στρέμματα ο αγρότης πληρώνει 10.000 ευρώ πετρέλαιο και θα πάρει 600 επιστροφή. Κοροϊδία λένε.

Ανάλογη η κατάσταση, εξηγούν, είναι και η μείωση 10% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όσο για την ρύθμιση οφειλών για το ρεύμα για 7 χρόνια, όπως λένε «για δύο χρόνια δεν θα πληρώσουμε και θα τα πληρώσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια συν τους τρέχοντες λογαριασμούς. Πού θα τα βρούμε», αναρωτιούνται.

Για την κρατική αρωγή οι αγρότες ζητούν αποκατάσταση με 100% αποζημίωση, ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε για κάλυψη μόνο του 70% της ζημιάς. Αναγκάστηκε ωστόσο να μιλήσει για αύξηση του ποσού από 2.000 για αγρότη και από 4.000 για κτηνοτρόφο σε ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τον φάκελο του πληγέντα. Όμως αν η ζημιά είναι 10.000 ευρώ ο αγρότης θα πάρει το 70% δηλαδή 7.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λάστιχα για πότισμα σταγόνας κοστίζουν από 140 έως 150 το στρέμμα, δηλαδή στα 100 στρέμματα περίπου 14.000 με 15.000 ευρώ, οπότε οι πληγέντες είναι από χέρι χαμένοι.

Για το θέμα της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και ο πρωθυπουργός είπε ότι το 4% αυτών των στρεμμάτων θα καλλιεργηθεί, εξηγούν ότι δεν αφορά όλους τους αγρότες διότι όσοι καλλιεργούν κάτω από 100 στρέμματα δεν έχουν υποχρέωση για αγρανάπαυση ενώ άλλοι είναι ήδη σε προγράμματα απονιτροποίησης. Ειδικά για την ΚΑΠ αίτημα των αγροτών είναι να μην εφαρμοστεί η μείωση των επιδοτήσεων που ήδη έχει ξεκινήσει. Όσο για τα έργα υποδομών και τα αντιπλημμυρικά, λένε ότι τα ακούνε ξανά και ξανά πριν ακόμα και από τον «Ιανό» και από τον «Ντάνιελ».

ΠΗΓΗ: 902.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2024 - Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός
Επόμενο άρθρο Ντέρμπι πρωτοπόρων στο ξεκίνημα του β’ γύρου για τον Απόλλωνα Καρδίτσας