Ειδήσεις

Μπλόκο στο Ε65 στήνουν οι αγρότες της Καρδίτσας


Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν για τα καλά οι αγρότες, οι οποίοι μετά τις κατά τόπους συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, που έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, κλιμακώνουν πανελλαδικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, βγαίνοντας στο δρόμο με τα τρακτέρ.

Η απόφαση για το νέο κύκλο κινητοποιήσεων πάρθηκε σε σύσκεψη, που κάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 11 Ομοσπονδιών και 50 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, από διάφορους νομούς της χώρας.

Πριν όμως από τις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου, θα προηγηθούν τα μπλόκα που θα στηθούν στη Θεσσαλία στις 13 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι έχουν παρατάξει εκατοντάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου θα επιδιώξουν να στήσουν μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Αντίστοιχα και οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας προετοιμάζουν κινητοποίηση με τρακτέρ την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, στον κόμβο Πλατυκάμπου. Κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα θα γίνει την ίδια μέρα και στο Βόλο από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες ζητούν συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας από το οποίο περιμένουν «συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους».

Τι ζητούν

Τα αιτήματα των αγροτών προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν να καταφέρουν «να μείνουν στα χωράφια τους», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

– Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

– Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

– Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους – οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα «όπλα» στη φαρέτρα της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Γιάννης Κουφόπουλος στο Ράδιο Ηχόραμα: Στα 13-14 ευρώ το κιλό οι κουραμπιέδες και 12-13 ευρώ τα μελομακάρονα