Ειδήσεις

Γιάννης Κουφόπουλος στο Ράδιο Ηχόραμα: Στα 13-14 ευρώ το κιλό οι κουραμπιέδες και 12-13 ευρώ τα μελομακάρονα


Για τις τιμές των γλυκών των εορτών, την προετοιμασία των ζαχαροπλαστείων, τις προτιμήσεις των καταναλωτών αλλά και για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μίλησε στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM) o πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Καρδίτσας Γιάννης Κουφόπουλος (ο Σύλλογος είναι ανενεργός αυτή τη στιγμή).

Ο κ. Κουφόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα παραπάνω, το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη υπογραμμίζοντας τα παρακάτω:

«Είναι μια περίοδος προετοιμασίας για τα ζαχαροπλαστεία της Καρδίτσας. Ετοιμάζονται ώστε τα ζαχαροπλαστεία τους να είναι γεμάτα γλυκίσματα για το καταναλωτικό κοινό της Καρδίτσας.

Οι τιμές, παρόλο που υπάρχει το πρόβλημα της ενέργειας, το ρεύμα, και τα υλικά έχουν διπλάσιες τιμές, θα είναι στις ίδιες τιμές με πέρυσι, αν είναι θα είναι ένα ευρώ παραπάνω στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.

Όσο μπορέσανε οι συνάδελφοι, όλοι οι συνάδελφοι, συγκρατήσανε τις τιμές περίπου στα επίπεδα με τις περσινές.

Στα 13 με 14 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι κουραμπιέδες και 12 ευρώ και 13 είναι τα μελομακάρονα περίπου».

 

Οι προτιμήσεις του κοινού

«Εδώ και μια δεκαετία μπήκαν και τα πανετόνε, υπάρχουν και οι δίπλες, τα σιροπιαστά κυρίως. Αυτή την περίοδο υπάρχει ζήτηση για περισσότερα νηστίσιμα. Αλλά και τσουρέκια. Αυτά είναι τα γλυκίσματα που κυριαρχούν».

 

Η τιμή της βασιλόπιτας

«Και η βασιλόπιτα στις ίδιες τιμές με πέρυσι θα είναι. Γιατί και εμείς θέλουμε τον πελάτη. Είμαστε μαγαζιά της γειτονιάς. Θέλουμε οι πελάτες μας είναι ευχαριστημένοι και όσο μπορούμε να τους διευκολύνουμε. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη σε όλο το Νομό.

Συγκεκριμένα, η τιμή της βασιλόπιτας θα ξεκινάει από 8 ευρώ και αναλόγως, αν είναι γεμιστή,  φθάνει και τα 13 με 14 ευρώ».

 

Τα προβλήματα του κλάδου

«Εδώ και μια πενταετία, ειδικά στο Νομό μας, που έχει περάσει τον Ιανό, τον Daniel, έχει περάσει τον κορωνοϊό, αυτή η πενταετία για τα μαγαζιά μας ήταν καταστροφική.

Πόσο, μάλιστα, από πέρυσι, είναι ενάμισης χρόνος, που οι τιμές του ρεύματος όχι μόνο διπλασιάστηκαν αλλά τετραπλασιάστηκαν.

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, ότι ένας ζαχαροπλάστης με εργαστήριο πλήρωνε το ρεύμα 2.000 ευρώ και πέρυσι έφθασε να πληρώνει 7.000 ευρώ ρεύμα.

Αυτό είναι όχι μόνο πρόβλημα, είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων χρόνων.

Να σας πω για τον κορωνοϊό που όλα τα μαγαζιά, και άλλα μαγαζιά, έχουν υποστεί ζημιά με το κλείσιμο.

Να πω για τον Ιανό και τον Daniel που όλα τα χωριά, γιατί είμαστε μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, έχουν καταστραφεί και οι πελάτες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να ψωνίζουν όπως ψώνιζαν πριν από πέντε χρόνια.

Όλα αυτά μας έχουν προβληματίσει και ο καθένας από την μεριά του ψάχνει να βρει τρόπους για να συγκρατήσει όλη αυτή την κατάσταση και να επιστρέψει στους τζίρους που υπήρχαν πριν μια πενταετία.

Όλα τα υλικά και πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί. Να σας πω ότι η ζάχαρη από τα 60 με 70 λεπτά έχει φθάσει 1,30. Τα αυγά από τρία ευρώ που κόστιζε μια καρτέλα έχει φθάσει εξίμισι ευρώ. Όλα έχουν τετραπλασιαστεί.

Στους άλλους Νομούς της Ελλάδας – γιατί μιλάμε με την Ομοσπονδία- τα ζαχαροπλαστεία της Καρδίτσας έχουν τις φθηνότερες τιμές στην Ελλάδα. Και στα γλυκίσματα και στα παγωτά και σε όλα.

Κάνουμε προσπάθειες να κρατήσουμε τις τιμές σε ένα επίπεδο ώστε να μπορέσει και ο καταναλωτής να ψωνίζει».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μπλόκο στο Ε65 στήνουν οι αγρότες της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κωτσός σε Παπαγιαννίδη: Άμεση στήριξη στους ΤΟΕΒ της Καρδίτσας