Ειδήσεις

Χωριό-φάντασμα ο Βλοχός Καρδίτσας – Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασίλης Καλογιάννης μίλησε στο Ηχόραμα 100,8


Επτά μήνες συμπληρώνονται από την καταστροφική επέλαση του Daniel και ο Βλοχός Καρδίτσας, που χτυπήθηκε αλύπητα από το φυσικό φαινόμενο θυμίζει πλέον χωριό-φάντασμα, ενώ οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση και να ζητούν λύσεις και απαντήσεις ακόμα και για τα βασικά. Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασίλης Καλογιάννης μίλησε αποκλειστικά, την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στο Ηχόραμα 100,8, και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, και περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι, το πόσο έχει ερημώσει το χωριό, την αγωνία για το παρόν και το αύριο, αλλά και για το αίτημα μερικής μετακίνησης του χωριού με το οποίο συμφωνούν 115 συνολικά οικογένειες.

Την περασμένη Τρίτη, εξάλλου, πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία κλείνοντας για λίγο το δρόμο, στη γέφυρα του Ενιπέα, ζητώντας από την πολιτεία να σκύψει στα προβλήματά τους και να δώσει άμεσα συγκεκριμένες λύσεις.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Καλογιάννης τόνισε στο Ηχόραμα 100,8 τα ακόλουθα:

 

Στο χωριό δεν παραμένει κόσμος πέρα από τέσσερις οικογένειες

«Επτά μήνες τώρα δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Στο χωριό δεν παραμένει κόσμος πέρα από τέσσερις οικογένειες οι οποίες είναι σε ψηλά σπίτια που δεν έχουν πάρει νερό.

Έρχονται λογαριασμοί της ΔΕΗ, για παράδειγμα, του νερού και οφείλει τώρα αυτός ο κόσμος να πληρώσει όλους αυτούς τους λογαριασμούς. Έχουν συσσωρευτεί υποχρεώσεις. Και είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Την περασμένη Τρίτη κάναμε μια πορεία διαμαρτυρίας, κλείσαμε για λίγο το δρόμο, στη γέφυρα του Ενιπέα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας διότι επτά μήνες τώρα δεν έχουν υλοποιηθεί αυτά που έπρεπε να γίνουν.

Για παράδειγμα, ένα τεράστιο ποσοστό κατοίκων δεν έχει πάρει ακόμη την επιδότηση ενοικίου που είναι πολύ σημαντικό. Όλοι πλέον ζουν σε ενοίκιο. Δεν υπάρχει κάποιος που να ζει στο χωριό.

Οπότε, έχουν όλα τα άλλα προβλήματα, έχουν και ένα επιπλέον.

Δεν έχουν πάρει και την αποζημίωση των 5.000 ευρώ για την αποκατάσταση του σπιτιού. Κάποιοι δεν την έχουν πάρει.

Επίσης, τα 6.600 ευρώ της οικοσυσκευής, υπάρχουν οικογένειες, 20 οικογένειες σίγουρα, που δεν την έχουν λάβει. Από την αρχή μέχρι και σήμερα. Αυτό θα έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί από τον πρώτο καιρό κιόλας. Δεν ξέρω που κολλάει όλο το θέμα.

Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως τα χωράφια, οι καλλιέργειες, οι κτηνοτρόφοι. Γιατί αυτά πάνε μαζί. Όταν ένας αγρότης δεν μπορεί να καλλιεργήσει, για παράδειγμα, τριφύλλι ή καλαμπόκι, έτσι και ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να ταϊσει τα ζώα του.

Είναι τα αναχώματα που είναι σπασμένα. Έπρεπε να είχαν κλείσει, χθες κιόλας, διότι μπαίνουμε στην περίοδο της σποράς. Έχουν ήδη σπείρει κάποιοι άνθρωποι. Έχουν ήδη καλλιεργήσει.

Το μεγαλύτερο ποσοστό, όμως, όχι. Διότι δεν μπορεί να μπει και στα χωράφια του λόγω της καταστροφής.

Πρέπει να δοθεί λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Ο κόσμος στο χωριό ζει κυριολεκτικά από την αγροτιά. Αυτή ήταν η δουλειά του ανέκαθεν.

Πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό διότι δεν μπορεί να χαθεί η σοδειά.

Όπως καταλαβαίνετε, η ζημιά είναι τεράστια και, πλέον, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν βρει δουλειές από εδώ και από εκεί, της τάξης των 600 ευρώ.

Φανταστείτε, μια οικογένεια να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 600 ευρώ και να έχει και ενοίκιο. Και να μην έχει πάρει και την επιδότηση ενοικίου.

Αυτοί που έχουν λάβει την επιδότηση ενοικίου, είναι ένα μικρό ποσοστό».

 

Το χωριό μας είναι μέχρι στιγμής νεκρό

«Είναι ένα χωριό φάντασμα. Το χωριό μας, δυστυχώς, είναι μέχρι στιγμής νεκρό.

Όταν πας σε μια κατοικημένη περιοχή και δεν βλέπεις ψυχή, είναι φυσιολογικό να σου έρθει αυτή η λέξη στο μυαλό.

Υπάρχει ο πάνω μαχαλάς όπου διαμένουν περίπου οχτώ οικογένειες το πολύ. Και πάλι, σε σχέση με τους 200 που διέμεναν στο χωριό, είναι πολύ λίγες.

Το σύνολο είναι εκεί, περίπου στις δέκα με δώδεκα οικογένειες που μένον, αυτή τη στιγμή, στο χωριό. Οι οχτώ, όπως είπαμε, δεν έχουν πάθει ζημιά για τι είναι στην επάνω μεριά του βουνού, οπότε είναι εντάξει».

 

Αίτημα για μερική μετακίνηση του χωριού

«Είχαμε πριν ένα μήνα περίπου σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς και μας απάντησαν ότι μέσα σε ‘ένα εύλογο χρονικό διάστημα μιας με δυο εβδομάδων θα έχουμε απάντηση για τη μετακίνηση των 115 οικογενειών.

Διότι δεν υπήρχε ομοθυμία. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, χρειάζεται ομοθυμία για να γίνει η μετακίνηση.

Αυτό (την ομοθυμία) δεν μπορεί να το βρει κανείς ούτε μέσα στην ίδια οικογένεια. Κάποιος θα βρεθεί που θα έχει μια άλλη άποψη.

Οπότε, επιλέξαμε με τον δήμαρχο Παλαμά να θέσουμε ως αίτημα τη μερική μετεγκατάσταση του χωριού. Αυτές τις 115 οικογένειες.

Δεν μπορούν να επιστρέψουν στο χωριό, από όσα μου λένε και εμένα, και το μέλλον του να είναι τόσο αβέβαιο.

Ο κόσμος ξεκινάει να κάνει κάποιες εργασίες, όπως να καθαρίσει λίγο τις αυλές, λίγο να συμμαζέψει. Δεν φτάνουν, όμως, αυτά.

Τα χρήματα που χρειάζεται ένα σπίτι, αυτή τη στιγμή, για να κατασκευαστεί ξανά είναι τουλάχιστον 20, 30, 40 ή και 50 χιλιάδες ευρώ.

Όταν μόνο μια σκεπή για να ξαναγίνει χρειάζεται 10 με 12 χιλιάδες, πως θα γίνουν αυτά τα σπίτια;»

 

Πρέπει να σκύψουν πάνω στο πρόβλημά μας

«Θέλουμε να ΄΄ξεπαγώσει΄΄ αυτό το ΄΄πάγωμα΄΄ που επικρατεί επτά μήνες τώρα. Γιατί η πραγματικότητα είναι αυτή. Έχει παγώσει η όλη κατάσταση. Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα ήταν τον πρώτο μήνα της καταστροφής και από εκεί και πέρα χάθηκαν όλοι.

Είναι ο λαός τους. Πεινάει. Πραγματικά πεινάει μετά από αυτή την καταστροφή και πρέπει να σκύψουν πάνω στο πρόβλημά μας και να το λύσουν».

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κέρδισε τις εντυπώσεις το 41ο Καρναβάλι Σοφάδων - Φαντασμαγορική η παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων, χιλιάδες οι επισκέπτες που συμμετείχαν
Επόμενο άρθρο Συναυλία σε Τρίκαλα – Καρδίτσα για Κώστα Βίρβο και Μπάμπη Μπακάλη