Ειδήσεις

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέτρα στήριξης των αλιέων και των εμπόρων αλιευμάτων της Θεσσαλίας μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα


Τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Βόλο για το θαλάσσιο περιβάλλον, τις παραλίες, τους βυθούς του Παγασητικού – και των άλλων παραλιών της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023, στην οποία προήδρευσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση και το Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολος Αποστολάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ κ. Σωκράτης Αναγνώστου, η Λιμενάρχης Βόλου, κα Βασιλική Κωνσταντά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, αντιπρόεδροι του ΕΛΓΟ Δήμητρα, εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, κ. Φώτης Σερέτης, καθώς και Δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί της Μαγνησίας, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

 

Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης αναλύθηκαν οι σχετικές παρεμβάσεις, αλλά και τα μέτρα στήριξης της αλιείας. Ειδικότερα, από την πλευρά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναπτύχθηκε η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα μέτρα στήριξης της αλιείας, καθώς και γενικότερα όλες οι παρεμβάσεις την τελευταία περίοδο για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επικεντρώθηκε στα μέτρα στήριξης, παράλληλα με την αλιεία, και του εμπορίου αλιευμάτων. Πρόκειται για μέτρα στήριξης των εν λόγω κλάδων λόγω των αρνητικών – δευτερογενών – επιπτώσεων στην αγορά κατά την περίοδο της φυσικής καταστροφής, τα οποία η  Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα και συνεχίζει να προχωρά. Τα εν λόγω μέτρα αφορούν:

  • Τη χορήγηση de minimis προς τους αλιείς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, που αφορά τις περιοχές στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλίας.
  • Την εξάμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τους κλάδους της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων, που αφορά τις περιοχές στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλίας.
  • Την εξάμηνη αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους κλάδους της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων, που αφορά τις περιοχές στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλίας.
  • Τη χορήγηση ειδικής ενίσχυσης για τις απώλειες του διμήνου Σεπτέμβριος – Οκτώβριος για την εμπορία αλιευμάτων και τους σχετικούς κλάδους, που αφορά τις περιοχές στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλίας – με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει το Φεβρουάριο του 2024 και την ενίσχυση να καταβάλλεται την επόμενη περίοδο.

 

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, προχωρά η διαδικασία για την ολοκλήρωση του καθαρισμού του Παγασητικού από οχήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και αποκατάστασης του βυθού του λιμανιού του Βόλου σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Επίσης, κατέστη ξεκάθαρη – από τους ειδικούς – η κατάσταση των νερών και των βυθών των θαλασσών της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία σε πολίτες και επαγγελματίες – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστεί η παρακολούθηση της κατάστασης από τους ειδικούς.

 

Με αφορμή την χθεσινή σύσκεψη, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας, όλη αυτή την περίοδο,  με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι «συνεχίζεταιη διαδικασία αποκατάστασης και στήριξης της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε κάθε διάσταση και γωνία της περιοχής, με άμεσα και στοχευμένα μέτρα. Στοχευμένα μέτρα και για την αλιεία της Μαγνησίας και των άλλων παραθαλάσσιων περιοχών της Θεσσαλίας, με την ενίσχυση ήσσονος σημασίας, δηλαδή deminimis, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας του κλάδου με τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη. Και τα μέτρα στοχευμένης στήριξης συνεχίζονται, εστιάζοντας και στον κλάδο της εμπορίας αλιευμάτων, διαμορφώνοντας σχήμα οικονομικής ενίσχυσης για τις απώλειες κατά την περίοδο της φυσικής καταστροφής λόγω δευτερογενών επιπτώσεων. Στην ίδια περίμετρο των δικαιούχων, δηλαδή στους αλιείς και στους εμπόρους αλιευμάτων των δήμων της Θεσσαλίας με παραλιακό μέτωπο έχει χορηγηθεί εξάμηνη αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Έτσι, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, η Κυβέρνηση ενεργοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέτρα, ώστε να στηρίξει ακόμα έναν τομέα που έχει βιώσει τις δυσμενείς, έστω και δευτερογενείς, επιπτώσεις των πρωτοφανών πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου. Η Κυβέρνηση συνεχίζει προς κάθε κατεύθυνση την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας. Και το κάνει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς».

Προηγούμενο άρθρο Στολίζουμε τη Ζωή μας με Αξίες
Επόμενο άρθρο Στον «αέρα» η νέα τουριστική ιστοσελίδα «οι δρόμοι του κρασιού στη Θεσσαλία» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας