Ειδήσεις

Χρυσούλα Κατσαβριά: Οραματίζομαι μια Καρδίτσα σύγχρονη, που θα δίνει προτεραιότητα στην ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου


Για τη διαχείριση της κακοκαιρίας αλλά και για το όραμά της για τον τόπο και τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζουν σε μια κοινωνία ο πολιτισμός και η παιδεία μίλησε στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας, με τον συνδυασμό του Κώστα Ξυλομένου «Αλλαγή στην Πράξη», Χρυσούλα Κατσαβριά μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Ξεκινώντας από την επικαιρότητα και τις καταστροφές που άφησε στο πέρασμά του ο Daniel, τι εικόνα αποκομίσατε από τις επισκέψεις που κάνατε ως συνδυασμός σε γειτονιές της πόλης και χωριά του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία; Τι θα πρέπει να γίνει για την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων; Τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και η πολιτεία ανταποκρίθηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε;

Απάντηση: Τρία χρόνια μετά τον Ιανό και για άλλη μια φορά οι ζωές μας βούλιαξαν στη λάσπη. Υποδομές, περιουσίες και ελπίδες στο έλεος της κακοκαιρίας. Άνθρωποι κλαίνε μπροστά στα διαλυμένα  νοικοκυριά τους, στα πνιγμένα ζώα τους, τα κατεστραμμένα χωράφια τους. Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι συμπολίτες μας αγωνίζονται μόνοι τους να καθαρίσουν απ τη λάσπη τα σπίτια και τις περιουσίες τους ενώ προκλητικά ανύπαρκτη είναι η δημοτική αρχή της Καρδίτσας, που θα έπρεπε απ τη πρώτη στιγμή να είχε στείλει συνεργεία του Δήμου στις γειτονιές και στα χωριά να τους βοηθήσουν. Ούτε κάδους να πετάξουν τα σκουπίδια τους δεν είχαν. Τι έκαναν οι υπεύθυνοι του Δήμου αφού γνωρίζαμε και περιμέναμε  την κακοκαιρία και υπήρχε και η εμπειρία απ τον Ιανό, όπου επίσης η παρουσία της δημοτικής αρχής ήταν ανύπαρκτη;

Ξανά βέβαια και συντονισμένα κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος ρίχνουν  το φταίξιμο στην κλιματική αλλαγή, ως συγχωροχάρτι για την απουσία στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης, προσπαθώντας ν’ αποκρύψουν τις ευθύνες, τις παραλείψεις τους και την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Παρά τα μεγάλα λόγια ,τις υποσχέσεις και τα πανηγυρικά δελτία τύπου για σημαντικά έργα που θα έκαναν τη Καρδίτσα καλύτερη από πριν, τρία μόλις χρόνια μετά η Καρδίτσα ξαναβυθίζεται στη λάσπη.

Δεν μας λένε τίποτα για την καθυστέρηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, για τα οποία μας εγκαλεί η ευρωπαΐκή επιτροπή, ούτε για την προχειρότητα στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας όπου  δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν καν τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης. Πού πήγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δόθηκαν για έργα υποδομής και  αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό;

Η σημερινή κατάσταση στο Δήμο μας, στο νομό μας, στην περιφέρεια Θεσσαλίας είναι άλλη μια απόδειξη ότι τα επόμενα χρόνια πρέπει να επενδύσουμε σε έργα υποδομής και όχι βιτρίνας. Αυτές οι καταστροφές  είναι αποτέλεσμα  πολιτικών των τοπικών αρχών  που δεν σεβάστηκαν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας έκριναν ως αντι-οικονομικά τα μέτρα και ασχολούνται με εντυπωσιακές φιέστες και λαμπιόνια που  φέρνουν ψήφους. Όμως όποιος ασκεί εξουσία έχει και ευθύνες και υποχρεώσεις.

Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι παρατηρητής αλλά  επιταχυντής των λύσεων για την πόλη και τα χωριά και εκεί που σταματούν οι διοικητικές του αρμοδιότητες θα πρέπει να ξεκινούν οι πρωτοβουλίες για συνέργειες με την περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση. Αυτό θέλουμε εμείς και γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο σας.

Η θητεία του κ. Τσιάκου στη Καρδίτσα αποδείχτηκε  κατώτερη των αναγκών και των περιστάσεων, απέτυχε να φέρει αλλαγή κατεύθυνσης, και τις βελτιώσεις που χρειάζεται η πόλη και τα χωριά του διευρυμένου Δήμου.

Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οι απαιτήσεις της πόλης είναι διαφορετικές από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με  φιέστες, πρόχειρες ασφαλτοστρώσεις, ημιτελείς ποδηλατόδρομους, κακότεχνες πλακοστρώσεις  στην κεντρική πλατεία.

Η ανάπτυξη που θα φέρει χρήματα θέλει υποδομές, δρόμους, θέλει μελέτες , θέλει αξιοπρεπείς χώρους στέγασης για τις πανεπιστημιακές  σχολές και φοιτητικές εστίες ,θέλει αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, θέλει κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Δεν είναι μόνον η «πολιτική της βιτρίνας» που θα βοηθήσει την πόλη. Χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις που δεν έγιναν.

Έτσι, είχαμε αδυναμία σχεδιασμού, μελέτης και πρόβλεψης για έργα υποδομής, πρόχειρες λύσεις για τη θωράκιση της Καρδίτσας, που οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα: πλημμυρισμένη πόλη -δυο φορές μέσα σε τρία χρόνια- ξεχασμένες γειτονιές, εγκαταλελειμμένα χωριά, κατεστραμμένες παιδικές χαρές και υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σήμερα οι πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας θέλουν πλήρη αποζημίωση κάθε κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου και οποιασδήποτε περιουσίας έχουν χάσει. Ταχεία και επαρκή αποκατάσταση των ζημιών. Απαιτείται άμεσος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και απόδοση ευθυνών σ αυτούς  που διαχειρίστηκαν την κατάσταση.

Ερώτηση: Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να συμμετάσχετε στις δημοτικές εκλογές; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Το  να  έχεις άποψη  για τα ζητήματα του τόπου σου και να θέλεις να τα προωθήσεις,  ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών σου, είναι   τολμηρό και  δύσκολο. Συμμετέχω στα κοινά πολλά χρόνια και έχω μάθει  να παίρνω θέση τολμηρή και προοδευτική.

Ως  ενεργή πολίτης και μέσα από πολλές θέσεις ευθύνης,  ως βουλευτής Καρδίτσας, ως αιρετή στην τοπική αυτοδιοίκηση και ως εργαζόμενη για τρεις δεκαετίες στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, δίνω πάντα στις επιλογές μου τον καλύτερό μου εαυτό. Άλλωστε η  πολιτική δεν υπήρξε ποτέ  για μένα ούτε  επαγγελματική διέξοδος, ούτε αγώνας ματαιοδοξίας ή εξουσίας.

 Η  πορεία  μου καθοριζόταν πάντα από την ανάγκη να δώσω στον τόπο μου τον καλύτερό μου εαυτό, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη αρχή τη διαφάνεια, την εντιμότητα και την υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος.

Κάθε θέση ευθύνης που μου εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μου, ήταν μια μοναδική ευκαιρία για να αντιμετωπίσω προκλήσεις και αδιέξοδα που με βασάνιζαν  ως πολίτη.

Δεν μπορούμε να ζητάμε αλλαγές και  ανατροπές  και εμείς να απουσιάζουμε. Κανείς δεν θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αν εμείς δεν το επιδιώξουμε.

Με την ιδιότητα λοιπόν  του ενεργού πολίτη, συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτώβρη, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καρδίτσας,

νιώθοντας τη συμμετοχή μου χρέος απέναντι στον τόπο που ζω, αγαπώ και θέλω να δω να προοδεύει.

Νιώθω  ώριμη,  έμπειρη και  δυνατή  να αγωνιστώ για τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Καρδίτσα μας. Γιατί ο Δήμος Καρδίτσας  χρειάζεται ένα άλλο σύγχρονο υπόδειγμα διοίκησης και  κατάλληλα πρόσωπα στις επιτελικές θέσεις, που  γνωρίζουν το αντικείμενο,  έχουν  διαχειριστική ικανότητα, αξιοπιστία και υπευθυνότητα.

Για να ξεπεράσουμε τη στασιμότητα της πόλης μας  χρειάζεται να ενεργοποιηθούμε όλοι ,να δουλέψουμε συλλογικά, με μεράκι, με ευρηματικότητα, με  φαντασία και όραμα, οργανωμένα και αποτελεσματικά. Να διεκδικήσουμε να υλοποιηθούν επιτέλους τα έργα και οι  υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ερώτηση: Ποια είναι τα κύρια έργα και οι κύριες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του συνδυασμού σας σε επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και λειτουργικότητας της πόλης και κοινωνικής μέριμνας για το συνάνθρωπο;

Απάντηση: Η Καρδίτσα έχει σοβαρές ελλείψεις σε έργα υποδομής, μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, δρόμους, χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμαστεί για το μέλλον.

Η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Αλλαγή στη Πράξη» είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με όραμα, διάθεση για δουλειά και ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη και τα 33 χωριά του Δήμου Καρδίτσας.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

.Άμεσες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην πόλη και στα χωριά, με έμφαση στην ασφάλεια, τη καθαριότητα, τη προστασία και ανάπτυξη των κοινόχρηστων χώρων, πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. (Θέλουμε πόλη και χωριά βιώσιμα, με χώρους πράσινους, καθαρούς, φιλικούς, ασφαλείς, ανθρώπινους).

  • Ένα ευρύ πρόγραμμα αναπλάσεων, επέκταση του πρασίνου πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρομήσεις  και περιπατητικές διαδρομές  σε όλη την έκταση του Δήμου.
  • Διεκδίκηση έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, με στόχο να θωρακιστεί η Καρδίτσα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
  • Προσβάσιμα πεζοδρόμια και διαδρομές για την εξασφάλιση ελεύθερης κινητικότητας για όλους, στη ζωή της πόλης.
  • Βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών μονάδων και υποδομών  υγείας,  χώρων πολιτισμού, κοινωνικής προστασίας, αθλητισμού και αναψυχής αξιοπρεπείς.
  • Συμβουλευτική και ειδικά προγράμματα στήριξης της οικογένειας, των ευάλωτων ομάδων, της τρίτης ηλικίας.
  • Φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα.
  • Προτεραιότητα στις υποβαθμισμένες περιοχές για ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στο κέντρο ,στις γειτονιές της πόλης και στα χωριά.

Ερώτηση: Παράλληλα, έχετε αναφερθεί σε μια σειρά από εμβληματικές παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η δημιουργία Πάρκου Αναψυχής, Πολιτισμού και Άθλησης στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη. Μιλήστε μας γι ΄ αυτές τις παρεμβάσεις.

Απάντηση: Πράγματι το πρόγραμμά μας  περιλαμβάνει  εμβληματικές παρεμβάσεις που  θα οδηγήσουν την Καρδίτσα  στις επόμενες δεκαετίες ώστε να γίνει μια  πρωτεύουσα νομού όπως αρμόζει στην ιστορία και τον πολιτισμό της.

Τέτοιες είναι:

  • Η αποκατάσταση της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου και λειτουργία του ως Πνευματικό Κέντρο – Χώρο Τέχνης.
  • Δημιουργία πάρκου αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη, εφάμιλλο με το Παυσίλυπο.
  • Δημιουργία πάρκου φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Παπαράντζα.
  • Αναβάθμιση και αξιοποίηση του χώρου της Δημοτικής Αγοράς στο σύνολό της.
  • Μετατροπή της «Τάφρου Τ 3 – Γαβράς», σε παραποτάμιο άλσος και διαμόρφωσή του σε δενδροφυτευμένους και φωταγωγημένους διαδρόμους περιπάτου. Διαμορφωμένες για αναψυχή λιμνοδεξαμενές στα ριζά και περιφερειακά της πόλης για εκτόνωση των νερών.
  • Αισθητική αναβάθμιση όλων των σχολικών και δημοτικών κτιρίων.
  • Κατασκευή σύγχρονου κτιρίου για τη στέγαση του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας.
  • Συνολική ανάπλαση της περιοχής του Πανεπιστημίου, στήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων, συγκοινωνιακή σύνδεση με την πόλη, ποδηλατόδρομοι, αναβάθμιση και επέκταση των φοιτητικών εστιών.
  • Αναβάθμιση όλων των αθλητικών δημοτικών εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών τους, ενοποίηση δημοτικού Σταδίου με το Αθλητικό Πάρκο και αναγνώριση των αθλητικών εγκαταστάσεων του «Παλέρμου» ως αθλητικού Πολυχώρου, προς όφελος σωματείων και πολιτών.
  • Δημιουργία υποδομών, βασικές εξυπηρετήσεις, οικονομικά κίνητρα και προσφορά δημοτικής γης, π)αναπλάσεις και παρεμβάσεις που θα κάνουν ελκυστική τη ζωή στο χωριό με στόχο  την επανακατοίκηση των χωριών του Δήμου μας.

Ερώτηση: Μεταξύ άλλων, έχετε υπηρετήσεις τους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας μέσα από σημαντικά αξιώματα και διάφορες θέσεις και γνωρίζετε πολύ καλά τα δύο αυτά αντικείμενα. Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στους δύο αυτούς τομείς στο Δήμο Καρδίτσας (υποδομές, ενίσχυση θεσμών, στήριξη εκδηλώσεων και Συλλόγων, δράσεις και μέριμνα για τα παιδιά και τους νέους, καλλιέργεια καλλιτεχνικού αισθητηρίου, Τέχνες);

Απάντηση: Οραματίζομαι μια Καρδίτσα σύγχρονη, που θα δίνει προτεραιότητα στην ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου και  σε όλους τους  πολίτες τις  ευκαιρίες  να βιώσουν τη χαρά της τέχνης και της δημιουργίας.

Οι τέχνες και ο πολιτισμός σε άνθηση, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μια πόλη. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται όραμα αλλά και ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο θα  δημιουργήσουν άνθρωποι που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία.

Οι  καλλιτέχνες της πόλης μας πρέπει να αποκτήσουν «φωνή», να καταθέτουν ιδέες, να παίρνουν  μέρος σε αποφάσεις και να συνδιαμορφώνουν πολιτικές που αφορούν τον πολιτισμό μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.

Θα επιδιώξουμε την επαναλειτουργία των Εργαστηρίων Τέχνης.

Για μας, αποτελεί βασικό στόχο, η αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα (κτιριακά, ψηφιακά, εμπλουτισμό σε βιβλιακό και άλλο υλικό, και σε εξειδικευμένο προσωπικό) της Δημοτικής βιβλιοθήκης και του δικτύου των παιδικών βιβλιοθηκών, που υπηρέτησα με πάθος επί τρεις δεκαετίες καθώς και η επαναφορά των εκδηλώσεων «Η πόλη στα Παιδιά».

Αν οι πόλεις είχαν ψυχή, η ψυχή της πόλης της Καρδίτσας δεν θα μας συγχωρούσε  τις εικόνες  εγκατάλειψης, ρύπανσης και υποβάθμισης  στο εμβληματικό ιστορικό κτίριο της  δημοτικής αγοράς της Καρδίτσας.

Εκεί που κανονικά θα έπρεπε να χτυπά η καρδιά της πολιτιστικής  κίνησης της πόλης μας αντικρίζουμε την ανευθυνότητα και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής σε όλο της το μεγαλείο!

Θέλω πολύ να μας δοθεί η δυνατότητα ν αλλάξουμε αυτή τη θλιβερή εικόνα ντροπής!

Δυστυχώς η δημοτική αρχή, δεν αντιμετώπισε σοβαρά την ανάγκη ανάπλασης  του  εγκαταλελειμμένου κτιρίου  της Ηλεκτρικής Εταιρείας.

Είναι αδιανόητο ο Δήμος Καρδίτσας να διαθέτει στην καρδιά της πόλης ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα βιομηχανικά κτίρια, με εξασφαλισμένη την πλήρη τεχνική μελέτη ανάπλασης( με δωρεά των αδερφών Μπρακατσούλα) και εξασφαλισμένες πιστώσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2017 για την ανοικοδόμησή του και να το αφήνει να χαθεί.

Ένα κτίριο που οραματιστήκαμε να αποτελέσει χώρο πολιτισμού, δράσης και συγκέντρωσης των συλλόγων, αλληλεπίδρασης των ανθρώπων της τέχνης και των νέων, παραμένει ένα κτίριο φάντασμα, στο κέντρο της πόλης μας.

Τα χρόνια που διετέλεσα βουλευτής μοιράστηκα την αγωνία του κ. Μπρακατσούλα για την προώθηση του έργου,  εργαστήκαμε με πάθος  ώστε η μελέτη του έργου  να παραδοθεί στο Δήμο επικαιροποιημένη το 2019, το έργο να είναι  ώριμο, η ένταξή του επιλέξιμη, εφικτή και προσυμφωνημένη. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου,  είμαστε στο 2023, χωρίς να υπάρχει καμιά εξέλιξη στην υπόθεση και γι’ αυτό φέρουν βαρύτατη ευθύνη ο περιφερειάρχης κύριος Αγοραστός και ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Τσιάκος.

Η ολιγωρία και η αναβλητικότητα τους αποτελεί ντροπή και εμπαιγμό απέναντι στην πόλη, τους πολίτες και τον δωρητή της μελέτης κ. Μπρακατσούλα. Το κτίριο θα μπορούσε σήμερα να αποτελεί   κόσμημα, ένας χώρος πολιτισμού που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας. Είναι λυπηρό γιατί  κάθε χρόνο που περνά η κατάσταση του κτιρίου επιδεινώνεται, έχει διαφορετικές ανάγκες, η στατικότητά του αλλάζει, υποβαθμίζεται,  οι βλάβες του εξελίσσονται και το κόστος του έργου ανεβαίνει.

Την ώρα που όλες οι πρωτεύουσες νομών έχουν τουλάχιστον ένα πνευματικό κέντρο, η Καρδίτσα γιατί να αποτελεί την εξαίρεση;

Το έργο «Αποκατάσταση της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας», υποσχόμαστε αν μας εκλέξουν οι συμπολίτες μας, να το συνεχίσουμε  από εκεί που το αφήσαμε. Και σίγουρα θα δικαιωθούμε.

Το 2016, επί κυβέρνησης ΣυΡιζΑ ,διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη   παραχώρηση στο Δήμο Καρδίτσας, του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Η Καρδίτσα απέκτησε ένα μοναδικής αξίας περιουσιακό στοιχείο ισάξιο σε μέγεθος με το Παυσίλυπο και με μεγάλη αναπτυξιακή σημασία. Θέλω να τονίσω ότι βασική πρόθεση της διαπραγμάτευσης, στην οποία συμμετείχα ενεργά ως βουλευτής Καρδίτσας τότε, ήταν η δέσμευση του Δήμου για την αξιοποίηση της δωρεάς μόνο για δημιουργία πάρκου με δράσεις αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης. Οποιαδήποτε άλλη χρήση δεν είναι επιτρεπτή κι ενδεχομένως νομικά να αποτελεί θέμα ακύρωσης της παραχώρησης.

Ο Δήμος Καρδίτσας έχει πλέον στην ιδιοκτησία του ένα πολύτιμο και δυσεύρετο δημόσιο αγαθό, με πλήρη κυριότητα και είναι υπεύθυνος για την δρομολόγηση όλων των απαραίτητων τεχνικοοικονομικών μελετών προκειμένου να μετατραπεί ο χώρος σε νέο πνεύμονα πρασίνου που τόσο ανάγκη έχει η πόλη. Αν το στρατόπεδο Λουμάκη μετατραπεί  σε πάρκο, η Καρδίτσα αποκτά επιπλέον 55 στρέμματα πρασίνου στο νότιο τμήμα της και ανατρέπει πλήρως  τους δείκτες πρασίνου της πόλης.

Παράλληλα οφείλει  να διεκδικήσει τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία και να επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 έγινε προκήρυξη πανελλήνιου  αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, κατατέθηκαν 22 άρτιες και ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές  μελέτες. Βραβεύτηκαν οι έξι καλύτερες και έπρεπε ο Δήμος να προχωρήσει το έργο ανάπλασης ,υποβάλλοντας πρόταση χρηματοδότησης με βάση τη μελέτη που πήρε το πρώτο βραβείο. Μετά από επτά χρόνια κυριότητας του στρατοπέδου από το Δήμο Καρδίτσας, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι αποκαρδιωτική. Έργα διαμόρφωσης, ενίσχυσης, συντήρησης του υφιστάμενου πρασίνου και καθαριότητας  ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να παραδοθεί στους δημότες δεν έγιναν. Τα υφιστάμενα κτίρια καταρρέουν.

Ένας ακόμη χώρος που μετράει πολλά χρόνια διεκδικήσεων,  υποσχέσεων, αναβολών και στασιμότητας παραδίδεται στο Δήμο ,για να μείνει στο τέλος μετέωρο  «ως γη κανενός». Κι όμως η έκταση αυτή είναι κοινωνική περιουσία και οι πολίτες της Καρδίτσας με την ανάπλαση και αξιοποίηση της, μπορούν να προσβλέπουν στην οικιστική αναβάθμιση της πόλης, στην πολιτιστική της άνθηση και στην περαιτέρω οικονομική της ανάπτυξη..

Το οξύμωρο είναι ότι  σε μια εποχή που αναζητούμε περισσότερο πράσινο και τόπους με φυσικά υλικά, η δημοτική αρχή Καρδίτσας αδικεί κατάφωρα την πόλη. Ενώ  θα μπορούσε να εστιάσει στην δημιουργία  νέου δημοτικού πάρκου  αναψυχής , στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη, σχεδιάζει άχρηστες παρεμβάσεις και υπερβολές που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν, στο Παυσίλυπο, το μοναδικό Πάρκο της πόλης μας.

Εφόσον εκλεγούμε   δεσμευόμαστε   να αξιοποιήσουμε  το στρατόπεδο Λουμάκη, σύμφωνα με την βραβευμένη μελέτη, για να δημιουργήσουμε μια πόλη ελκυστική και με περισσότερο  πράσινο!

Τέλος στοίχημα αποτελεί η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας-συνεργασίας  της δημοτικής αρχής με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στη Καρδίτσα, για στήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας τους και αναπτυξιακούς σκοπούς.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες; Για ποιον λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να εμπιστευτούν τον συνδυασμό «Αλλαγή στην Πράξη» και εσάς προσωπικά

Απάντηση: Για εμάς όλα τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση. Η ίδια η πόλη της Καρδίτσας και τα 33 χωριά του διευρυμένου  Δήμου με τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα   αποτελούν πρόκληση για να κάνουμε όσα πρέπει να γίνουν και όσα δεν έκαναν οι άλλοι. Απαντάμε σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση με δυνατή ομάδα, όραμα, κοινωνική ευαισθησία, σχέδιο και όρεξη για δουλειά!

Αυτή είναι και η  διαφορά μας: εμάς μας ενδιαφέρει πως θα γίνει η Καρδίτσα από τη νέα δημοτική αρχή και πως θα προετοιμαστεί για το μέλλον!

Οι δημοτικές εκλογές είναι η ευκαιρία κάθε τοπικής κοινωνίας να διεκδικήσει μια αποτελεσματική δημοτική  αρχή που θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών με σύνεση, διαφάνεια, εξωστρέφεια και σεβασμό στον πολίτη, γι ΄αυτό λέμε είναι αναγκαία η αλλαγή στη πράξη τώρα!

Σας καλώ,  όλες και όλοι μαζί, να στηρίξουμε  την  αυτοδιοικητική κίνηση «Αλλαγή στην Πράξη», με υποψήφιο Δήμαρχο τον Κωνσταντίνο Ξυλομένο, στις  δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτώβρη, αυτή να είναι η συνειδητή μας επιλογή!

 

Προηγούμενο άρθρο Παρατείνεται το Εγγυημένο Εισόδημα στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Ξανά στο κόκκινο η στάθμη του Ενιπέα