Ειδήσεις

Διαδικτυακή εκδήλωση Καρκίνος και Ψυχική Υγεία: Συμπεριφορές- Επιπτώσεις- Υποστήριξη


Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Καρκίνος και Ψυχική Υγεία: Συμπεριφορές – Επιπτώσεις – Υποστήριξη» συνδιοργάνωσαν τα Europe Direct Πελοποννήσου και Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Ο κ. Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης, Επικεφαλής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, παρουσίασε αρχικά το δίκτυο των Europe Direct Ελλάδος, τους σκοπούς και τις δράσεις τους και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Αναφέρθηκε σε δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με τους ογκολογικούς ασθενείς, όπως αυτά υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Καρκίνο και την Ψυχική Υγεία.

Η κ. Αγγελική Στεφανάκη, Ταμίας Δ.Σ. της ΕΛΟΚ παρουσίασε το όραμα και την αποστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, τη στρατηγικής  και τους στόχους της. Η ΕΛΟΚ επενδύει σε συνεργασίες και κοινές δράσεις με όλους τους εταίρους στο χώρο της Ογκολογίας, τους ερευνητικούς φορείς, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα, αναφέρθηκε στη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης στον ογκολογικό ασθενή.

Η κ. Ιωάννα Καλώτα, Ψυχολόγος (MSc Συμβουλευτικής Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια Gestalt), αναφέρθηκε στην ολιστική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας Gestalt με επίκεντρο τον άνθρωπο και στη στήριξη που παρέχουν οι ψυχοθεραπευτές στους ογκολογικούς ασθενείς, στους φροντιστές και στους εθελοντές.

Η κ. Ιωάννα Καραβάνα, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, παρουσίασε τις δράσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και αναφέρθηκε στους εθελοντές ψυχολόγους του συλλόγου και στη σημαντική συμβολή τους. Ακόμα αναφέρθηκε στην επίδραση της πανδημίας στην ψυχολογία των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους.

Η κ. Βίκυ Ιγγλέζου, Επικεφαλής Europe Direct Πελοποννήσου, κλείνοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημασία της αναζήτησης και αποδοχής βοήθειας για τους ογκολογικούς ασθενείς, τους φροντιστές και τα συγγενικά πρόσωπα των ασθενών. Τόνισε τη συμβολή των επαγγελματιών υγείας, χαρακτηρίζοντάς τους «συνοδοιπόρους» των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους. Αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου και παρουσίασε την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αφορά στην Ψυχική Υγεία.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιατάκος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γιώργος Μπουκουβάλας: Στις 25 Ιουνίου ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη
Επόμενο άρθρο Εορτή Αγίου Θεοδώρου του στρατηλάτου