Ειδήσεις

Διάκριση μαθήτριας του 2ου ΓΕΛ Καρδίτσας σε διαγωνισμό μετάφρασης


Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε τη διάκριση της μαθήτριάς μας Σφέτσιου Μαργαρίτας, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 νικητών/τριών του ανεπίσημου διαγωνισμού μετάφρασης ‘Juvenes Translatores’ και βρίσκεται μάλιστα στην 6η θέση.

Στον ανεπίσημο αυτό διαγωνισμό  μετάφρασης που διοργάνωσε το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  και διεξήχθη στα κατά τόπους σχολεία το τρέχον σχολικό έτος,  συμμετείχαν συνολικά 475 μαθήτριες και μαθητές από 37 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ήταν  και οι μαθητές του 2ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας: Μαλέτσικας Σεραφείμ (της Α΄ τάξης), Σταμούλης Ανδρέας (της Β΄ τάξης) και η μαθήτρια Σφέτσιου Μαργαρίτα (της Β΄ τάξης).

Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε στις 16/01/2023 στο χώρο του σχολείου μας, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας του 2ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας, κ. Μακρή Σοφίας, οι παραπάνω μαθητές εκλήθησαν να μεταφράσουν τα κείμενα του φετινού επίσημου διαγωνισμού σε όποιο ζεύγος γλωσσών επιθυμούσαν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο από τις τρεις μεταφράσεις διενεργήθηκαν  από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα και η μία από την ελληνική στην αγγλική.

Η αξιολόγηση των μεταφρασμένων κειμένων έγινε από τον κ. Λεωνίδα Κουρμαδά, ο οποίος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και εργάζεται ως μεταφραστής στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

Οι μεταφράσεις αξιολογήθηκαν με βάση τα παρακάτω τέσσερα κριτήρια:

– ακρίβεια της μετάφρασης
– ικανότητα ορθής χρήσης του γραπτού λόγου (γραμματική και επιλογή εκφράσεων)
– στρωτή γραφή με ευχέρεια
– ευρηματικές μεταφραστικές λύσεις

Στους παραπάνω διακριθέντες θα αποσταλεί ένα αναμνηστικό δώρο από τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης.

                 O Διευθυντής, κ. Βησσαρίων Γκαραγκούνης, και ο σύλλογος των διδασκόντων εκπαιδευτικών του 2ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας θέλει να εκφράσει τα θερμά του συγχαρητήρια τόσο στη μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Σφέτσιου Μαργαρίτα, για τη διάκρισή της στον εν λόγω διαγωνισμό όσο και στους άλλους δύο μαθητές του σχολείου, ήτοι το Μαλέτσικα Σεραφείμ και το Σταμούλη Ανδρέα, για τη συμμετοχή τους σε αυτόν. Ήταν σαφώς μια αξιόλογη, εποικοδομητική εμπειρία!

                  Τέλος, θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να επιδεικνύουν ζήλο και να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς και εκπαιδευτικές δράσεις.

Ευχόμαστε οι προσπάθειές τους να στέφονται πάντα από επιτυχία!

Επιμέλεια και σύνταξη του παρόντος: Σοφία Μακρή (καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας του 2ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας)

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα Ενημέρωσης-Πρόσκληση Erasmus+ 2023
Επόμενο άρθρο Kαινοτόλμησε! Προγράμματα υποστήριξης και επιτάχυνσης επιχειρηματικών Ομάδων