Ειδήσεις

Διάλεξη με θέμα: Σημειώσεις ενός ευζώνου από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, για την εκστρατεία στη Μικρά Ασία


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας,  στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, σας προσκαλεί  το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στη διάλεξη της αρχαιολόγου κας Ελένης Παπαβασιλείου με θέμα «Σημειώσεις ενός ευζώνου από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, για την εκστρατεία στη Μικρά Ασία  (1919-1922) ».

Στη διάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ  του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, η κα Παπαβασιλείου, θα παρουσιάσει προσωπικές σημειώσεις και καταγραφές ενός εύζωνα από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, σημειώσεις οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή της από τον ίδιο και στις οποίες  περιγράφονται με τον πλέον παραστατικό και γλαφυρό τρόπο οι εμπειρίες του από την εκστρατεία του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία από το 1919 έως και τον Αύγουστο του 1922. Μέσα από την παρουσίαση η οποία συνοδεύεται από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, επιχειρείται πέρα από την ιστορική καταγραφή και αναφορά, μία νέα προσέγγιση στην ανθρώπινη πλευρά των γεγονότων, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο απλοί άνθρωποι από μικρές κοινότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της Θεσσαλίας αντιλαμβάνονται, περιγράφουν και ερμηνεύουν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές του ελληνισμού.

Η κα Ελένη Παπαβασιλείου γεννήθηκε στην Kαρδίτσα, σπούδασε Iστορία-Aρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και από το 1982 εργάζεται στην Εφορεία  Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στη Ρόδο. Έχει ασχοληθεί  με την ανασκαφική έρευνα  και την καταγραφή μνημείων στη Mεσαιωνική πόλη της Pόδου και σε άλλα νησιά. Επίσης, συμμετείχε  στην οργάνωση εκθέσεων στα Αρχαιολογικά Μουσεία αρμοδιότητας της Εφορείας (Καστελλόριζο, Σύμη, Κάρπαθο κ.α.). Διετέλεσε επιβλέπουσα  σε ανασκαφικές έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κω, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Καναδικού Ινστιτούτου στην Κάρπαθο. Συμμετέχει στο πρόγραμμα της Aκαδημίας Aθηνών σε συνεργασία με το Kέντρο Έρευνας της Bυζαντινής και Mεταβυζαντινής τέχνης για το Corpus των Bυζαντινών τοιχογραφιών Tήλου.  Λαμβάνει μέρος σε αρχαιολογικά συνέδρια και ασχολείται με τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων που σχετίζονται κυρίως με την παλαιοχριστιανική περίοδο. Είναι κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Aρχαιολογίας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (τηλ. 2441061564, efakar@culture.gr, http:\\ldepka.culture.gr )

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας (τηλ. 2441025219,  fb/AρχαιολογικόΜουσείοΚαρδίτσας)

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο από το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Επόμενο άρθρο 4η Τακτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Δήμων περιοχής Πίνδου