Ειδήσεις

Διεκδικήσεις για έργα υποδομών και ανάπτυξης από την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών


Το Δ.Σ της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών, την Κυριακή 19/2 και ώρα 11 πμ, προέβη στην κοπή βασιλόπιτας με τις ευλογίες του π. Ευάγγελου και την παρουσία της βουλευτού κ Α. Σκόνδρας, τους συνεργάτες του Υπ. Δικαιοσύνης και του βουλευτού κ Κωτσού, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Τσιάκος, ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνος και Αιρετών.

Ακολούθησε η ετήσια Γενική Συν/ση, με απολογισμό δράσεων το 2022 που περιλάμβανε:

  • Έγκριση Τροποποίησης του καταστατικόυ του 1985, με δυνατότητα εγγραφής φορέων των Ευρυτανικών Αγράφων και ακολούθησε εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου με συμμετοχή εκπροσώπων απο τους δύο νομούς.
  • Διοργανώθηκε με επιτυχία το 15ο Πανελλήνιο Αντάμωμα ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ, στον ιστορικό αυχένα ΤΡΙΦΥΛΛΑΣ Κλειτσου Αγράφων Ευρυτανίας.
  • Οργανώθηκαν οι θεσμικές ιστορικές εκδηλώσεις που έχει καθιερώσει η Ένωση: 24 Αυγούστου για τον καπετάνιο Δίπλα και Κοσμά Αιτωλό, στην Κρανιά Σαρανταπόρου Νεράιδας.

Για τους Ιταλούς νεκρούς της μεραρχίας pinerolo στην είσοδο οικισμού Νεράιδας Δήμου λίμνης Πλαστήρα. Αφιέρωμα στον ήρωα και μάρτυρα Αντώνη Κατσαντώνη στο Μουζάκι με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πιερίας. Για τον Νικόλαο ΠΛΑΣΤΗΡΑ τον Δεκέμβρη

  • Εκδοτικό έργο: To 2022 η Ένωση, προχώρησε στην τρίτη επανέκδοση του βιβλίου “Τ Αγραφα της Πίνδου” του Σ Τσιτσά. Υπήρξε χορηγός του βιβλίου “Ο καπετάν Βασίλης Δίπλας” του Κ. Μπουμπουρή. Προχώρησε στην έκδοση 8σέλιδου εντύπου – ιστορικό της 40χρονης λειτουργίας της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών.
  • Συμμετείχε ενεργά στην ματαίωση τοποθέτησης Αιολικών πάρκων στην “Κοιμωμένη της Πίνδου”. Πρόβαλλε τα αναγκαία έργα υποδομής και ανάπτυξης των Αγράφων με αιχμή την γέφυρα στον ΜΕΓΔΟΒΑ ποταμό, ενταγμένη στο οδικό άξονα Καρδίτσας – Αγρίνιο. Προέβη σε συνεχείς παρεμβάσεις για τις αποκαταστάσεις οδικών τμημάτων λόγω ΙΑΝΟΥ Σαραντάπορο – Νεράιδα, Ραχούλα – Ίταμος – Ανθηρό – Καροπλέσι.

 

Προγραμματισμός

Το Δ.Σ. της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, το τελευταίο τρίμηνο με συνεχείς διαβουλεύσεις, κατά περίπτωση, επεξεργαζόμαστε τα παρακάτω θέματα πολιτισμού για υλοποίηση:

  1. Μετά την πρόταση και προσφορά του συλλέκτη κου Η Μπουμπούρη, σημαντικού ιστορικού υλικού για το 1821, να εκτεθεί και στην Καρδίτσα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας. Η έκθεση θα οργανωθέι τον Μάρτιο και Απρίλιο 2023.
  2. Μετά τη συνάντηση των Αγραφιώτικων Συλλόγων Αθήνας την συγκρότηση 11μελούς επιτροπής και τον διάλογο, προχωρά η διοργάνωση εκδήλωσης παρουσίασης βιβλίων ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ περιεχομένου για τα Αγραφα που εκδόθηκαν το 2022. Ημερομηνία Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, 11 π.μ. στο πολεμικό Μουσείο.
  3. Μετά την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κο Ιερώνυμο, τον Γραμματέα Συνοδικού Γραφείου θρησκευτικού Τουρισμού π. Σπυρ. Κατραμάδο και την Υφ. Τουρισμού κα Ζαχαράκη, και εκπροσώπους αντιπ/ες και δημάρχους ΠΕ Καρδίτσας και Ευρυτανίας, προωθούμε την διοργάνωση του 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ τα μνημεία στα Ιστορικά ΑΓΡΑΦΑ σε απόλυτη συνεργασία με τις Μητροπόλεις Θεσ/δος και  Φαναριοφερσάλων και Καρπενησίού. Ενδεικτικός χρόνος Σεπτέμβριος 2023.

 

  1. Εκτυπώθηκε 8σέλιδο έγχρωμο έντυπο με το Ιστορικό Ίδρυσης Προσφοράς της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας – Ευρυτανίας.
  2. Προωθούμε την κατασκευή ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΟΥ ( η βάση κατασκευάστηκε) στον άξονα Καρδίτσας – Αμαράντου – Νεράιδα – Καρπενήσι) των 13 ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ ΑΓΙΩΝ και των κορυφαίων Αγραφιωτών ΠΟΛΕΜΑΡΧΩΝ.
  3. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των τριών εκδόσεων:

α) ΠΕΣΟΝΤΕΣ Αγραφιώτες, Καρπενησιώτες και Καρδιτσιώτες – Συνθήκη Λωζάνης ( 1300 συνολικά πεσόντες) στην Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922.

β) ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ ΑΓΙΩΝ (13 συνολικά)

γ) Επανέκδοση του βιβίου ‘ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ’ και

δ) Έκδοση χάρτη (για πρώτη φορά) των ενιαίων ιστορικών Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων.

  1. Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 

Διεκδικήσεις

Το Δ.Σ. της Ένωσης, αναφέρθηκε στις πάγιες και βασικές διεκδικήσεις συνολικά για τον ιστορικό χώρο των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων. ( συν. σελίδα)

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το Π.Σ. Θεσσαλίας διακόπηκε αυθαίρετα, γιατί πολλοί την κοπάνησαν για να πάνε σε κοπή πίτας και άλλες εκδηλώσεις