Ειδήσεις

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Τέλιου για το Ειδικό Σχολείο


Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν την «βαλτωμένη» μελέτη για το ειδικό σχολείο Καρδίτσας επισημαίνουμε τα εξής:

Για την σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας  Καρδίτσας η κατασκευή του ειδικού σχολείου αποτελεί προτεραιότητα, όμως καμιά ευθύνη δε φέρει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού ζητήματος για την μέχρι τώρα εξέλιξη.

Πρέπει πλέον όλοι να γνωρίζουν ότι από το 2010 οι αρμοδιότητες που αφορούν στη μελέτη και την κατασκευή των σχολικών κτιρίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Δήμους. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ δύο φορέων υπογράφεται προγραμματική σύμβαση με τις υποχρεώσεις του κάθε μέρους.

Στις προγραμματικές συμβάσεις απαραίτητα ορίζονται το αντικείμενο της σύμβασης, ο σκοπός και το περιεχόμενο των μελετών που αυτή αφορά, ο προϋπολογισμός τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης, οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις και η διάρκεια της σύμβασης. Επιπλέον, ορίζεται το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της και οι αρμοδιότητές του.

Διαπιστώθηκε ότι ουδεμία προγραμματική σύμβαση υπογράφθηκε και επίσης δεν υπάρχει καμία σύμβαση με μελετητικό γραφείο για την εκπόνηση του τμήματος της μελέτης που είχε αναλάβει η Περιφέρεια με πρωτοβουλία του πρώην Περιφερειάρχη. Ακόμα και στην περίπτωση της προφορικής συμφωνίας, αν ανατέθηκε σε κάποιο γραφείο, δεν  υπάρχει κανένα στοιχείο.

Αφού υπενθυμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι «Η μέριμνα για την απόκτηση γης (για σχολική χρήση), προγραμματισμόμελέτη και ανέγερση νέων σχολικών υποδομών καθώς και για έργα συντήρησης, βελτίωσης, επισκευής των υφιστάμενων διδακτηρίων, εμπίπτει στον τομέα ευθύνης των Δήμων» βάσει των διατάξεων του Ν. 3852/2010, τονίζουμε ότι είμαστε στη διάθεση του Δήμου Καρδίτσας αλλά και όλων των Δήμων του Νομού για να συμβάλλουμε στην επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική δράση για την Τρίτη ηλικία: Υγεία, Ψυχολογία, Διατροφή