Ειδήσεις

Δωρεάν παράσταση στον Αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα, στην Αρχαία Μητρόπολη


H Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας έχει την τιμή να φιλοξενεί την παράσταση  «Απέναντι» το Σάββατο 30 & την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 στον Αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα, στην Αρχαία Μητρόπολη.

Η παράσταση «Απέναντι» εκκινεί από το χωροχρονικό πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι CHÓRES, ως επιβάτιδες μιας βάρκας που πλέει στο Ανατολικό Αιγαίο με προορισμό τις ελληνικές ακτές, αφηγούνται, στη δική τους μουσική γλώσσα, μνήμες από το παρελθόν και τις πατρίδες τους. Πλούσιες και φτωχές, μικρές και μεγάλες, κόρες και μητέρες, άλλες από την Πόλη κι από τη Σμύρνη, άλλες από την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια, μία-μία μοιράζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας που αναγκάζονται να αφήσουν πίσω.

Με όχημα τα σώματα και τις φωνές, η βάρκα μετατρέπεται σε μια «κιβωτό» διάσωσης ετερόκλητων μουσικών αναφορών, από την ανεκτίμητη Μικρασιατική μουσική παράδοση, τις οποίες συνδέει ένα ισχυρό κοινό βίωμα: η οδυνηρή μετακίνηση, ο ξεριζωμός, το ταξίδι για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Η προσμονή για τον νέο τόπο, για τη νέα πατρίδα και τη δεύτερη ευκαιρία. Οι CHÓRES, θα αφηγηθούν στιγμές από την παλιά ζωή, συνήθειες, βιώματα και ό,τι άλλο συνθέτει την ταυτότητά των ηρωϊδων τους, αποδεικνύοντας πώς κάθε μικρή ιστορία φωτίζει και εντάσσεται στην Ιστορία.

Το έργο «ΑΠΕΝΑΝΤΙ» συνδυάζει τον μελωδικό πλούτο και τους μουσικούς τρόπους της παραδοσιακής μουσικής με την πολυφωνία, εξερευνώντας τον πολλαπλό ρόλο της φωνής σε μία πλούσια μουσική παράδοση και συνθέτοντας ένα νέο μουσικό είδος που απευθύνεται στο σήμερα απηχώντας το παρελθόν.

Τη σύνθεση και επεξεργασία των τραγουδιών, καθώς και τη μουσική επιμέλεια εν γένει, υπογράφει ο συνθέτης Αντώνης Απέργης.

-Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παράσταση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Τετάρτη 27/7
Επόμενο άρθρο Η πόλη των Σοφάδων τίμησε με μεγαλοπρέπεια την Πολιούχο Αγία Παρασκευή