Ειδήσεις

Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ τον Οκτώβριο 2022


Τον μήνα Οκτώβριο, το προσωπικό της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ με έδρα τη Λάρισα, προχώρησε στο σχεδιασμό νέων δράσεων σε συνεργασία με Δήμους, Φορείς και Υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, έχοντας απώτερο στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από νόμιμες και παράνομες ουσίες.

Η Κινητή Μονάδα διατήρησε σταθερή παρουσία σε εβδομαδιαία βάση στην Καρδίτσα, λειτουργώντας ενημερωτικό περίπτερο ενώ παράλληλα, συνεχίστηκαν οι ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής υποστήριξης τόσο σε εξαρτημένους χρήστες όσο και σε μέλη της οικογένειάς τους, σε προστατευμένο χώρο, με απόλυτο σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών.

Συνεχίστηκαν επίσης οι εξωτερικές παρεμβάσεις στο Βόλο και συγκεκριμένα στο πάρκο Αναύρου με σκοπό την παροχή φροντίδας σε εξαρτημένους χρήστες, ενώ σε μία από αυτές πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους εξυπηρετούμενους χρήστες από τον Υπεύθυνο της Δομής Απεξάρτησης από το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, με στόχο τη μείωση της βλάβης.

Το προσωπικό της Κινητής Μονάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας, προχώρησε στην οργάνωση ενός προγράμματος με τίτλο: “Πρόγραμμα πρόληψης των εξαρτήσεων στη σχολική κοινότητα μέσα από την Τέχνη”. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από το θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων, την αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων σε σχέση με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις εξαρτητικές συμπεριφορές, αναπτύσσοντας μηχανισμούς πρόληψης μέσα από τη συνεργασία και τη δημιουργία.

Ανάλογο πρόγραμμα  για την πρόληψη των εξαρτήσεων θα πραγματοποιηθεί στη σχολική κοινότητα του Δήμου Φαρσάλων, καθώς και του Δήμου Τεμπών.

Το προσωπικό της Κινητής Μονάδας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ πραγματοποίησε συνάντηση με την κα Πανωρέα Τσικλιτάρη, Κοινωνική Λειτουργό – Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Τεμπών, τον Ιερέα Μακρυχωρίου,Πατέρα Ιωάννη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου,κα Δήμητρα Τάσιου,με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την παρέμβαση της Κινητής Μονάδας στην περιοχή. Ανάλογη συνάντηση έγινε και με τους Διευθυντές του Γυμνασίου και του Λυκείου Πυργετού για την υλοποίηση ενημερωτικής δράσης για την πρόληψη των εξαρτήσεων σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Συναντήσεις με σκοπό την οργάνωση δράσης ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν επίσης με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κρανιάς, κ. Πουρνάρα και κατοίκους της περιοχής, με τον Πρόεδρο Πολυτέκνων Ελασσόνας, κ. Ζαννιά και την Εκπρόσωπο του Συλλόγου Τριτέκνων, κα Θεοδωράκη.

Το προσωπικότης Κινητής Μονάδας συναντήθηκε με τον κ. Νικόλαο Πουτσιάκα, Κοινωνιολόγο, Προϊστάμενο του Τμήματος Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης και στέλεχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Λάρισας με σκοπό τον σχεδιασμό δράσης με θέμα τη σχολική διαρροή μαθητών Ρομά.

 

Μια ακόμη παρέμβαση της Κινητής Μονάδας έλαβε χώρα στην Κοινότητα της Σκιάθου, από τις 19 έως τις 21/10/22,όπου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Δήμαρχο Σκιάθου, κ. Θεόδωρο Τζούμα, το Προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας, του Κέντρου Υγείας και του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου, καθώς και με τον Δημοσιογράφο κ. Νίκο Τζούμα, με σκοπό την ενημέρωση για τις νόμιμες και παράνομες εξαρτήσεις, καθώς και για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες τόσο της Κινητής Μονάδας όσο και του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.Στο πλαίσιο της παρέμβασης λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο και διανεμήθηκε έντυπο υλικό σε ενδιαφερόμενους, ενώ πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Η οικογένεια ως φορέας πρόληψης των εξαρτήσεων” στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μπούρτζι. Δράση ενημέρωσης για την πρόληψη των εξαρτήσεων υλοποιήθηκε και στη σχολική κοινότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης με την Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Καρδίτσας κα Τσιαλκούτη και τον Καθηγητή Ιατρικής, Τομέα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Τσάμη, με σκοπό την ενημέρωση για τη δράση της Κινητής Μονάδας στην Καρδίτσα και το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σταυρού Φαρσάλων, κ. Στάικο και την Ειδική Σύμβουλο του Δημάρχου Φαρσάλων, κα Φλωρά με σκοπό την ενημέρωση για την δράση της Κινητής Μονάδας στην περιοχή και την ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών των γύρω Κοινοτήτων.

Η λειτουργία της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ με έδρα την Λάρισα εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής.

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα ευκαιρία δίνει η ΔΕΥΑΠ στους δημότες - καταναλωτές που χρωστούν ληξιπρόθεσμα
Επόμενο άρθρο Διήμερο εκδηλώσεων για τον Μητρικό Θηλασμό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας