Ειδήσεις

Δύο επίκαιρες εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δύο επίκαιρες εκδηλώσεις που οργάνωσε για το Μάη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας στην Άλλη Μεριά Πηλίου.  Πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αποτελώντας ένα αντίδωρο του συλλόγου στο πηλιορείτικο χωριό που, εδώ και τρία χρόνια φιλοξενεί την έδρα του.

Η πρώτη, με τίτλο «Μας ήρθε ο Μάης με τα λουλούδια…»,  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 3 Μαΐου, σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς –Άλλης Μεριάς, ειδικότερα με τους μαθητές της Γ΄ Τάξης και την υπεύθυνη της τάξης εκπαιδευτικό, Δήμητρα Σαλταγιάννη. Πιο συγκεκριμένα, μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου δέχθηκαν τους μικρούς μαθητές στο Παλιό Σχολείο της Άλλης Μεριάς (όπου βρίσκεται και η έδρα του Συλλόγου). Συζήτησαν μαζί τους για τα φυτά και τα λουλούδια, για τις διαφορές της βλάστησης –ανάλογα με το κλίμα- ανάμεσα στο Θεσσαλικό κάμπο και το Πήλιο (με τη βοήθεια της φιλολόγου και προέδρου του συλλόγου, Ελένης Παπαλοπούλου-Τσέργα) και για την σημασία του ήλιου στην ανάπτυξη των φυτών (με τη βοήθεια του Αν. Καθηγ. Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπροέδρου Γιώργου Βλόντζου). Στη συνέχεια, τα παιδιά πήραν μέρος σε εργαστήρι κατασκευής φυτολογίου (με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού και ταμία του Συλλόγου Νατάσας Κουτσοπούλου). Τέλος, είχαν την ευκαιρία να χαρούν βιωματικά την επαφή με την καλλιέργεια, φυτεύοντας λουλούδια στην αυλή του Παλιού Σχολείου, με τη βοήθεια και των άλλων μελών (Μαρίας Πόπωτα και του γραμματέα Απόστολου Τσιώτα), ενώ απόλαυσαν τα κεράσματα του συλλόγου και τα λουλούδια που η κυρία Μαρία τους χάρισε.

Η δεύτερη εκδήλωση, με τίτλο «Βόλτα στην ιστορία της Άλλης Μεριάς» πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου και η συμμετοχή του κοινού ήταν μεγάλη. Ήταν μια ξενάγηση από την πρόεδρο του συλλόγου, Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, στο ιστορικό κέντρο του πηλιορείτικου  χωριού. Αρχικά έγινε εκκλησιασμός των μελών και φίλων του συλλόγου στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου. Ακολούθησε ξενάγηση στο εσωτερικό του ναού, που χρονολογείται από τον 18ο αι. μ. Χ., και στο Φούρνο του Βελέντζα με τις εννέα τοιχογραφίες του Θεόφιλου.  Το Φούρνο, που είναι κλειστός για το κοινό, άνοιξε ειδικά για τη συγκεκριμένη ξενάγηση ο –κατά το ήμισυ- σημερινός ιδιοκτήτης του, Σταύρος Μελίνης, ο οποίος πρόθυμα συνέβαλε στην ξενάγηση, όπως και ο πρ. Αντιδήμαρχος Πορταριάς και Βόλου, Γιάννης Γκουντέλιας, ο οποίος -ως γόνος παλιάς οικογένειας της Άλλης Μεριάς- γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα της τοπικής κοινωνίας. Η ξενάγηση έκλεισε με τον Ξενώνα του Στούρνα, παλιό αρχοντικό του 18ου αι μ. Χ., που σήμερα ανήκει στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ελλάδος. Το ευχάριστο πρωινό τελείωσε με καφέ και λιχουδιές που πρόσφερε ο σύλλογος στην αυλή του Παλιού Σχολείου της Άλλης Μεριάς, σε φιλική και ευχάριστη ατμόσφαιρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί θερμά Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, το Τοπικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Σχολείο του χωριού για την άψογη  συνεργασία. Επίσης ευχαριστεί από καρδιάς τον Σταύρο Μελίνη και τον πρ. Αντιδήμαρχο Βόλου Γιάννη Γκουντέλια για τη βοήθειά τους στην ξενάγηση. Ευχαριστεί ακόμη όλους όσοι με την παρουσία τους τίμησαν στην δεύτερη εκδήλωση, καθώς και την πρ. Υφυπουργό Μεταφορών, Μαρίνα Χρυσοβελόνη, τα γραφεία της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή και του Βουλευτή Αθανάσιου Λιούπη, που τους εκπροσώπησαν, και τον Βουλευτή Χρήστο Μπουκώρο για το χαιρετισμό που απέστειλε.

 

Προηγούμενο άρθρο Η εν Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία πανηγύρισε τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νικόλαο τον εν Βουναίνοις
Επόμενο άρθρο Πανδημία covid: Ο ιός που ήρθε και άλλαξε την ζωή μας - Γράφει ο Τέλης Σπάνιας