Eκπαιδευτική εργασία για 45.000 νέους


Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση του νέου προγράμματος με τίτλο «Επιταγή Εισόδου», που θα αφορά την κατάρτιση και την πρακτική άσκηση άνεργων νέων έως 29 ετών και θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάρτιση και η πρακτική άσκηση άνεργων νέων, αλλά και η τοποθέτησή τους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Από τις 45.000 θέσεις, οι 20.000 θα καλυφθούν από αποφοίτους ΑΕΙ/ ΤΕΙ και οι 25.000 από αποφοίτους Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικό επίδομα

Κάθε ωφελούμενος που συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης (θεωρία και πρακτική άσκηση) δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης και αναλύεται ως εξής:

 Για την ομάδα ωφελουμένων που είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ανέρχεται σε 2.700 ευρώ, από τα οποία τα 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και τα 2.300 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.

 Για την ομάδα ωφελουμένων που είναι απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 2.400 ευρώ, από τα οποία τα 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και τα 2.000 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.

Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας

Στον πάροχο κατάρτισης για την παροχή προς τον ωφελούμενο υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και εποπτείας κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης καταβάλλεται αμοιβή ύψους 1.100 ευρώ και αναλύεται ως εξής:

 80 ώρες (θεωρητικής κατάρτισης) 7 ευρώ=560 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές)

 400 ευρώ για mentoring

 140 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές για την πρακτική άσκηση Επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης.

Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες υπογράφουν σύμβαση με τον πάροχο κατάρτισης και τον ωφελούμενο για την υλοποίηση του προγράμματος.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα υποβολής Αίτησης Συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Α. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ ηλικίας μέχρι 29 ετών»:

i. Να είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού, αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ ή κάτοχοι επαγγελματικής ισοτιμίας/ισοδυναμίας τίτλου Ανώτατης Εκπαίδευσης που τους έχει χορηγηθεί από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ.

ii. Να έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 και έπειτα.

iii. Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας

ή όχι.

Κριτήρια επιλογής – μοριοδότηση αποφοίτων Πανεπιστημίων/ΤΕΙ

Οι άνεργοι νέοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ΤΕΙ ηλικίας μέχρι 29 ετών που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα δεν θα υπερβούν τους 20.000.

Η επιλογή τους και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελουμένων θα γίνει με μοριοδότηση, βάσει των παρακάτω κριτηρίων:

1. Έτος κτήσης του πτυχίου.

2. Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα,

ατομικό ή οικογενειακό (οικ. Έτος 2012).

3. Βαθμός πτυχίου.

4. Ύπαρξη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

5. Ύπαρξη πιστοποιητικού γνώσης ξένης γλώσσας.

Β. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών»:

i. Να έχουν γεννηθεί από το 1/1/1984 μέχρι και 31/12/1995.

ii. Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Κριτήρια επιλογής – μοριοδότηση αποφοίτων Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι άνεργοι νέοι απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα δεν θα υπερβούν τους 25.000.

Η επιλογή τους και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελουμένων θα γίνει με μοριοδότηση και με τα εξής κριτήρια:

1. Ηλικία υποψηφίου.

2. Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας.

3. Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ατομικό ή/και συζύγου (οικ. Έτος 2012).

Διαδικασία υποβολής αίτησης

Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρέπει:

Να συμπληρώσει και να υποβάλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω Διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http:// www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής». Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η «Αίτηση συμμετοχής» υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης. Κάθε άνεργος ηλικίας 18 έως 29 ετών που θα εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων θα λάβει μια προσωπική επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας με την οποία αποκτά τη δυνατότητα να επιλέξει πάροχο κατάρτισης, πρόγραμμα κατάρτισης και αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να λάβει υπηρεσίες κατάρτισης (θεωρία και πρακτική).

Πληρωμή ωφελουμένων

Με την ολοκλήρωση τόσο της θεωρητικής κατάρτισης όσο και της πρακτικής άσκησης, ακολουθεί η διαδικασία ελέγχου από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων, η οποία εκδίδει εντολή καταβολής του εκπαιδευτικού επιδόματος.

Οι πληρωμές θα γίνονται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο παραλαμβάνει την εντολή καταβολής εκπαιδευτικού επιδόματος και εκτελεί τις πληρωμές, καταβάλλοντας τα προαναφερόμενα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο των ωφελουμένων όσο και των παρόχων κατάρτισης.

Ποιους αφορά

Οι 20.000 θέσεις θα καλυφθούν από αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και οι 25.000 από αποφοίτους Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 2.700 ευρώ και οι απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2.400 ευρώ.

TA NEA

Προηγούμενο άρθρο «Μην πετάτε τα μπάζα ανεξέλεγκτα» - Έκκληση του Αντιδημάρχου καθαριότητας του Δήμου Μουζακίου κ. Κουτσογιάννη
Επόμενο άρθρο Φόρος τιμής στους εξεγερμένους του Κιλελέρ