Ειδήσεις

Εχθροί που απειλούν τις καρπουζιές και πώς να τις προστατεύσετε


Πολλοί είναι οι εχθροί της καρπουζιάς αυτή την περίοδο. Ειδικότερα:

Ωίδιο (Erysiphe cichoracearum,Sphaerotheca fuliginea)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η προσβολής από το ωίδιο στις καλλιέργειες με καρπουζιές. διαπιστώθηκε στους Νομούς Καρδίτσας Λάρισας Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: Μικρές κηλίδες με λευκή εξάνθηση εμφανίζονται στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων στους μίσχους και τους βλαστούς Η προσβολή ξεκινάει από τα φύλλα της βάσης.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 10-30C.(άριστη 25-26C) Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. σε μεγάλες αποστάσεις.

Καταπολέμηση: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής από το παθογόνο μύκητα με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis)

Διαπιστώθηκε η είσοδός του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, στους νομούς Μαγνησίας-Λάρισας-Καρδίτσας και Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C). Καταπολέμηση: 1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων. 2Να γίνει ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Αλτερνάρια (Alternaria curcubitae)

Διαπιστώσεις: Την εμφάνιση της έκανε η Αλτερναρια στις καλλιέργειες με καρπουζιές Κυκλικές μαύρες ή καστανές κηλίδες αρχικά στα φύλλα της βάσης. Παρόμοιες κηλίδες σχηματίζονται αργότερα στους μίσχους και στους καρπούς Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή υγρασία μετά από βροχή και θερμοκρασία 23-28C.

Να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ωιδίου.

Θρίπας

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Καρπουζιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: pkpfpfevoloy@minagric.gr

Προηγούμενο άρθρο ΚΚΕ Καρδίτσας: Στο σκοτάδι η νέα χρονιά για τους μαθητές στο 1ο Δημοτικό σχολείο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Δωρεάν rapid tests την Πέμπτη 30/9 στους Σοφάδες και στη Ματαράγκα