Ειδήσεις

Ειρήνη (Ρένα) Ξηροφώτου: Η αλήθεια για το σύστημα Δήμητρα


Πρόκειται για το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών που στην Ελλάδα πρέπει να το φέρουμε όσον το δυνατόν πιο σύντομα ως ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτών, καθώς και ιδιωτών μεταξύ τους.

Το «Δήμητρα» οικοδομείται πάνω στο Taxisnet του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο χρησιμοποιούμε όλοι, με κωδικούς πρόσβασης που ήδη έχουμε. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι κάθε ΑΦΜ θα έχει κι έναν λογαριασμό από τον οποίο θα μπορείς να πληρώνεις και στον οποίο θα μπορείς να αποταμιεύεις – εάν θέλεις. Ως Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, το «Δήμητρα», δίνει ανάσες στην αγορά και τα νοικοκυριά με δύο τρόπους:

Πρώτον, καταναλωτές και επιχειρήσεις γλυτώνουν το χαράτσι των τραπεζών που σήμερα τους κοστίζουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές – και το οποίο φτάνει ετησίως το αστρονομικό ποσό των 2 δις!.

Δεύτερον, αποταμιεύσεις που μένουν στον λογαριασμό σου για έναν χρόνο θα αποσβένουν περισσότερους φόρους, κάτι που ισοδυναμεί με σημαντικό επιτόκιο καταθέσεων που παίρνει τη μορφή φορο-έκπτωσης.

Το γεγονός ότι το «Δήμητρα» δεν έχει καμία σχέση με τις τράπεζες, καθώς χτίζεται πάνω στο φορολογικό σύστηματου δίνει κι άλλο ένα προτέρημα: Δεν είναι ευάλωτο σε τραπεζικές κρίσεις και δεν μπορεί να το «κλείσει» η ΕΚΤ. Άρα, μειώνει το κοινωνικό κόστος μιας τραπεζικής κρίσης, μιας νέας προσπάθειας της Φρανκφούρτης να εκβιάσει μια κυβέρνησή μας (όπως έκανε το 2015) και, ό μη γένοιτο, της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα.

 

Ειρήνη (Ρένα) Ξηροφώτου Υποψήφια Βουλεύτρια ΜέΡΑ25 Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Κώστας Τσιάρας από τους Σοφάδες: Σταθερά μαζί, και την επόμενη μέρα των εκλογών, θα εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας
Επόμενο άρθρο Γιώργος Μπουκουβάλας: To Πρόγραμμα των 100 πρώτων Ημερών του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη