Ειδήσεις

Εκδήλωση της κοπής της πίτας του Συλλόγου Απανταχού Καρδιτσιωτών


Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πλήθους Καρδιτσιωτών-μελών του Συλλόγου των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων και φίλων αυτού και της Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, στην ιστορική αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της κοπής της πίτας του κεντρικού φορέα των απόδημων Καρδιτσιωτών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Δ.Σ. του διοργανωτή Συλλόγου, κ. Κων/νου Κουσαή, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες και στα προβλήματα που άφησε το πλημμυρικό φαινόμενο «DANIEL», που έπληξε κυρίως την περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας, επισημαίνοντας την μεγάλη δράση του Συλλόγου των απανταχού Καρδιτσιωτών συλλογής σε πολύ μεγάλη ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης (είδη ένδυσης υπόδησης, ιατροφαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, είδη υγιεινής και καθαριότητας, είδη για βρέφη και υπερήλικες κλπ) και στοχευμένης διανομής αυτών σε πλημμυροπαθείς οικογένειες. Επίσης, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα-παθογένειες που βιώνει διαχρονικά ο νομός Καρδίτσας (ενδεικτικά, δημογραφικό πρόβλημα ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, έλλειψη επαρκούς υγειονομικής φροντίδας, ανεργία νέων, έλλειψη επιχειρηματικότητας, συρρίκνωση πρωτογενούς αγροτικού τομέα κλπ) και κάλεσε όλα τα μέλη του Συλλόγου να συστρατευτούν και να δυναμώσουν την φωνή του Συλλόγου και των Καρδιτσιωτών της Διασποράς, προκειμένου να συμβάλουν, στο μέτρο του δυνατού και που τους αναλογεί, στην επίλυση των προβλημάτων αυτών, αλλά και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας και του έμψυχου δυναμικού αυτής που διαπρέπει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ανακοίνωσε δε, στα μέλη τη σύγκληση μέχρι το καλοκαίρι της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέων μελών των συλλογικών οργάνων του κεντρικού φορέα των απόδημων Καρδιτσιωτών.

Ακολούθησεη ευλογία της βασιλόπιτας από τον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β’, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πατέρα Ηλία Δροσινό, Προϊστάμενο Ιερέα του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας), ο οποίος και μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Αρχιεπισκόπου προς όλους τους Καρδιτσιώτες για το νέο έτος.

Εν συνεχεία, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου έκοψαν την παραδοσιακή βασιλόπιτα σε κομμάτια που αντιστοιχούσαν σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας αλλά και στους 6 δήμους της ιδιαίτερης πατρίδας μας και το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι του Δήμου Παλαμά, με την ευχή όλων να επανορθωθούν οι τεράστιες ζημίες και να επανέλθει η ζωή των κατοίκων στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στη συνέχεια, τιμήθηκε από τον διοργανωτή Σύλλογο ένα εκλεκτό μέλος της Καρδιτσιώτικης κοινότητας της Διασποράς, που κατάγεται από την Καστανιά Καρδίτσας, ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του Συλλόγου, κ. Άγγελος Ζαχαρόπουλος για την προσφορά τουστην Ελλάδα και στην Ενωμένη Ευρώπη. Σημειώνεται, ότι ο τιμηθείς συμπατριώτης μας υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώην Ε.Ο.Κ.). Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Κων/νος Κουσαής. Στον αντίλογό του, ο 96χρονοςΆγγελος Ζαχαρόπουλος, εμφανώς συγκινημένος, επεσήμανε ότι η βράβευσή του αυτή από τους συμπατριώτες του είναι η σημαντικότερη απ’ όλες τις βραβεύσεις που έχει λάβει από τους ανώτατους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη γενέτειρά του και στον τόπο γέννησής του, την Καστανιά αλλά και  στην πόλη της Καρδίτσας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο λεύκωμα που εξέδωσε με σπάνιες φωτογραφίες ο αείμνηστος Φώτης Βογιατζής, μεταφέροντας μάλιστα στους παρευρεθέντες, το βίωμά του ως εκπρόσωπος της χώρας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που αφορούσε το ιστορικό έγκρισης της χρηματοδότησης για την επανακατασκευή της νέας αγοράς της πόλης, που αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα βασικά και χαρακτηριστικά σημεία της πρωτεύουσας του Νομού Καρδίτσας.Τέλος, ευχαρίστησε τον διοργανωτή Σύλλογο για την ιδιαίτερη αυτή τιμή που του έκανε. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας μετά το τέλος της εκδήλωσης έσπευσαν να χαιρετήσουν και να συγχαρούν τονΆγγελο Ζαχαρόπουλο.

Η όμορφη Καρδιτσιώτικη γιορτή ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο και με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών της ιδιαίτερης πατρίδας μας, από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα», που ήταν ενδεδυμένο με τοπικές φορεσιές του ορεινού όγκου της Καρδίτσας. Οι Καρδιτσιώτες χορευτές, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ξεσήκωσαν τους παρευρεθέντες με τους όμορφους Καρδιτσιώτικους ήχους, τις εντυπωσιακές φιγούρες και τις χορευτικές τους ικανότητες. Σημειώνεται, ότι ο διοργανωτής Σύλλογος απένειμε στο Σύλλογο των Βαθυλακκιωτών τιμητική πλακέτα, τιμώντας τον για την πολυετή προσφορά του στον Πολιτισμό αλλά και ευχαριστώντας τον για την πολυετή και άριστη συνεργασία που έχουν τα δύο σωματεία.

Όταν ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, διανεμήθηκε σε όλους η βασιλόπιτα με τον τυχερό του φλουριού να κερδίζει δύο δωρεάν διανυκτερεύσεις για δύο άτομα στον πολυτελή ξενώνα «Αρχοντικό Ζακόνι» στο Νεοχώρι της Λίμνης Πλαστήρα (που ήταν ευγενική προσφορά-χορηγία του ξενώνα), ενώ υπήρξε κέρασμα με παραδοσιακό Καρδιτσιώτικο κρασί από το Μεσενικόλα της Λίμνης Πλαστήρα (με την ευγενική προσφορά του οινοποιείου Καραμήτρου), τοπικό τσίπουρο Ρεντίνας, ξηρούς καρπούς κλπ. Οι παρευρεθέντες Καρδιτσιώτες είχαν την ευκαιρία σε «πηγαδάκια» να ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Σε όλους όσοι παρευρέθηκαν διανεμήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης από τον διοργανωτή Σύλλογο ως δώρο ένα παραδοσιακό γούρι για το καλό του νέου έτους.

Έντονη παρουσία στην εκδήλωση είχαν και οι μικροί Καρδιτσιώτες, δίνοντας ιδιαίτερα εορταστικό τόνο. Σε όλα τα παιδιά μοιράσθηκαν δώρα από τον διοργανωτή Σύλλογο κατά την είσοδό τους στον χώρο της εκδήλωσης.

Άψογη από κάθε άποψη η οργάνωση και της εκδήλωσης αυτής από το Σύλλογο των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων, έδωσε την ευκαιρία στους συμπατριώτες μας και στους φίλους του Συλλόγου και της Καρδίτσας να απολαύσουν μια Καρδιτσιώτικη καθαρά γιορτή που θα μείνει αλησμόνητη.

Μεταξύ του πλήθους Καρδιτσιωτών, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Αιδεσιμολογιώτατος π. Ηλίας Δροσινός, η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τ. Βουλευτής, Χ. Καφαντάρη, οι εκπρόσωποι των Βουλευτών Καρδίτσας, Κ. Τσιάρα (Θ. Αναγνωστόπουλος), Γ. Κωτσού (Θ. Τσιούκης) και Αρ. Σπάνια (κ. Νταρακλίτσα), η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λίμνης Πλαστήρα, Β. Σκούφη, ο Καρδιτσιώτης πρ. Γερουσιαστής των Η.Π.Α. Κρις Σπύρου,ο πρ. Διευθυντής Δημ. Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής, Ανδρ. Σκαρτσίλας, ο πρ. Δήμαρχος Ρεντίνας, Κων. Κούτρας, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας, Δημ. Ρήτας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βαθυλακκιωτών, Χρ. Ρωμανάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσενικολιτών Αθήνας, Χρ. Καρβούνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας «Ο Γομφεύς», Ολ. Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Ρεντινιωτών, Δημ. Ντόντος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμοκοβιτών, Ευ. Χαντζούλη, το μέλος του Συλλόγου Καναλιωτών, Σ. Παπανικολάου, ο Γεν. Γραμματέας της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων, Ι. Γκάτζικος, η Γεν. Γραμματέας της Αδελφότητας των Τσαριτσανιωτών της Αθήνας, Κ. Κυρίτση-Μοσχοπούλου, ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Ανατολικής Ρωμυλίας, Απ. Ζαφειρόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας Μεσσηνίας, Μ. Λιακάκη, ο Γεν. Γραμματέας της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Π. Παγιώτας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Επιστημόνων, Φ. Κουλαρμάνης και ο υποψ. ευρωβουλευτής με το κόμμα «Νίκη», Γ. Ανθρακευς.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία στην εκδήλωση των γονέων του αδικοχαμένου Καρδιτσιώτη σύγχρονου Ήρωα της Ελλάδος, Ταγματάρχη (επί τιμή Αντιστρατήγου) Δημοσθένη Γούλα (καταγόταν από το Ανθηρό Αργιθέας), ο οποίος έπεσε την ώρα του καθήκοντος με ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού το έτος 2017 στο Σαραντάπορο της Λάρισας. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων, κ. Κων/νος Κουσαής ανακοίνωσε την οργάνωση τιμητικής εκδήλωσης,σε ημερομηνία κοντά στην Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, για τους Καρδιτσιώτες πεσόντες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας.

Έγγραφους χαιρετισμούς για την εκδήλωση απέστειλαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής Τρικάλων, Κ. Σκρέκας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, η Γεν. Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Μ. Συρεγγέλα, ο Βουλευτής Κυκλάδων και Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τους Έλληνες της Διασποράς, Φ. Φόρτωμας,ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παν. Νάνος, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Γ. Γεωργόπουλος, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας, το Παράρτημα Καρδίτσας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και η πρώην θεματική Αντιπεριφερειάρχης, Λ. Ρογγανάκη, ενώ για τον τιμηθέντα Άγγελο Ζαχαρόπουλο έστειλε επιστολή ο πρώην συνεργάτης του στις Βρυξέλλες, Θ. Καλλιάνος, που διαβίβασε ο παρευρεθείς στην εκδήλωση Σοφαδίτης καθηγητής Κων. Αθανασόπουλος.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν α) η φορολογιστική-διαφημιστική εταιρία «L. KIN. GROUP», β) το οινοποιείο «Καραμήτρου», γ) ο ξενώνας «Το Αρχοντικό Ζακόνι» καιδ) η εταιρεία «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.»

Την εκδήλωση παρουσίασε η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του διοργανωτή Συλλόγου, κ. Αλεξάνδρα Θεολόγη.

 

Προηγούμενο άρθρο Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο-Κίνδυνοι Εξάρτησης
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας