Ειδήσεις

Εκπόνηση μελετών για τα δάση του Μουζακίου


Μετά από περίπου 15 χρόνια, ο Δήμος Μουζακίου προχωράει στην εκπόνηση διαχειριστικών μελετών συνολικού ύψους 120.116,32 Ευρώ για τα δάση Μουζακίου, Ανθοχωρίου, Οξυάς, Πορτής, Ελληνοκάστρου και Πευκοφύτου.

Οι σχετικές συμβάσεις υπογράφτηκαν με δασολόγους από το Δήμαρχο κ. Θεοφάνη Στάθη, με προθεσμία ολοκλήρωσης τέσσερις μήνες.

Συγκεκριμένα, τα κόστη των διαχειριστικών μελετών ανά Τοπική Κοινότητα τα οποία θα καλυφθούν από έκτακτα έσοδα του Δήμου, είναι:

Για το Δημοτικό Δάσος Μουζακίου 14.880 ευρώ (με ΦΠΑ).

Για το Δάσος Ανθοχωρίου 30.737,12 Ευρώ (με ΦΠΑ).

Για το Διακατεχόμενο Δάσος Οξυάς 32.240 Ευρώ (με ΦΠΑ).

Για το Δάσος Πορτής 20.159,92 Ευρώ (με ΦΠΑ).

Για το Δάσος Ελληνοκάστρου 7.192 Ευρώ (με ΦΠΑ).

Για το Δάσος Πευκοφύτου 14.907,28 Ευρώ (με ΦΠΑ).

 

Δήλωση Δημάρχου

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης επισήμανε:

« Η Διοίκησή μας φέρνει εις πέρας μια περιβαλλοντική και συνάμα κοινωνική υποχρέωση απέναντι στους συνδημότες με τη δρομολόγηση της εκπόνησης διαχειριστικών μελετών για τις δασοσκεπείς περιοχές του Δήμου, η οποίες εκκρεμούσαν πολλά χρόνια. Αποδεικνύουμε εμπράκτως την αποφασιστικότητά μας να φροντίσουμε και να προστατέψουμε την ύπαιθρο, τους οικισμούς και τους κατοίκους της στο τόπο. Οι εν λόγω μελέτες πρόκειται να συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια, η οποία ήδη επικροτείται από την τοπική κοινωνία, καθώς τα οφέλη είναι συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα:

  • Καθαρισμός – ανανέωση – αναζωογόνηση των δασών.
  • Υψηλή αντιπυρική προστασία.
  • Αισθητή αναβάθμιση και ισχυροποίηση των αντιπλημμυρικών «μετώπων» με ουσιαστική συγκράτηση βρόχινων υδάτων στον ορεινό όγκο.
  • Περιορισμός διαβρωτικών και κατολισθητικών φαινομένων.
  • Σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων που θα προμηθευτούν ξύλα για τη θέρμανσή τους σε ιδιαίτερα μειωμένη τιμή.
  • Εξασφάλιση εσόδων για το Δήμο από την αξιοποίηση της παραγόμενης ξυλείας.

Σε σύντομο χρόνο, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Δημοτικής Διοίκησής μας θα είναι πολύ έντονο στην περιοχή. Η εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών για τα δάση Μουζακίου, Ανθοχωρίου, Οξυάς, Πορτής, Ελληνοκάστρου και Πευκοφύτου, αποτελούν βασικό μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού μας ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με απτά αποτελέσματα».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ ενόψει της αντιπυρικής περιόδου
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Στόχος μας μια Καρδίτσα πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφής και πιο δυναμική