Ειδήσεις

ΕΛΓΑ: Νέες ΚΥΑ για αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου


Η διαδικασία χορήγησης κρατικών οικονομικών ενισχύσεων σε αγρότες από τον ΕΛΓΑ, καθορίζονται με δύο ακόμη Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ)  από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι δύο ΚΥΑ αφορά αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην ΠΕ Φθιώτιδας τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς και τις πυρκαγιές του 2021.

Ειδικότερα, ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση μέτρων υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν:

Α) Κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων στην Π.Ε. Φθιώτιδας στις 10 – 12 Δεκεμβρίου 2021, και αφορούν τις δημοτικές κοινότητες Κόμμα, Κωσταλέξι, Λαμία, Ροδίτσα, Σταυρό και Φραντζή για τον Δήμο Λαμιέων, και Γραμμένη για τον Δήμο Μακρακώμης.

Β) Από πυρκαγιές το έτος 2021, που αφορά τις δημοτικές κοινότητες Καμένων Βούρλων και Μενδενίτσας του Δήμου Καμένων Βούρλων.

Για τις σχετικές διαδικασίες, οι δικαιούχοι αγρότες θα ενημερωθούν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Ιανός και Θάλεια

Να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές ΚΥΑ αποτελούν τη συνέχεια της ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες αποζημίωσης  φυτικού κεφαλαίου από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και την κακοκαιρία «Θάλεια».

Ειδικότερα, ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση μέτρων υπέρ των παραγωγών της χώρας που το φυτικό κεφάλαιο των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων ζημιώθηκε από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, την κακοκαιρία «Θάλεια» στην ΠΕ Εύβοιας και τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κρήτη, τα οποία εντάχθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων της Κρατικής Αρωγής.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από την ΠΑΚ Θεσσαλίας